Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet kijkt naar verdere afbouw staatsbelang ABN AMRO

Kabinet kijkt naar verdere afbouw staatsbelang ABN AMRO

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat bekijken of het zijn belang in ABN AMRO verder kan afbouwen. Minister Sigrid Kaag van Financiën heeft de NLFI, de stichting die de deelnemingen van de Staat in financiële instellingen beheert, gevraagd te kijken of en hoe het belang in de bank kan worden verkleind. Verdere details kan de minister niet delen, want "dit kan mogelijk nadelige effecten hebben op transacties".

De overheid heeft nog altijd een belang van ruim 56 procent in ABN AMRO als gevolg van de nationalisatie van de Nederlandse delen van Fortis en ABN AMRO in 2008. De bank werd in 2015 naar de beurs gebracht en de Staat zou daarbij het belang stapsgewijs afbouwen. Maar sinds 2017 zijn er geen aandelen ABN AMRO meer verkocht. Wel stond in het regeerakkoord van Rutte III opgenomen dat het aandelen van de hand zou doen.

Kaag ziet nu "geen enkele aanleiding" om af te wijken van voorgaande lijnen. "Ik vind het belangrijk dat de afbouw van ABN AMRO verder ter hand wordt genomen." Dat het niet in het huidige regeerakkoord staat, doet daar volgens de minister niets aan af. Kaag verwacht vaker geconfronteerd te worden met wat wel of niet in het akkoord staat. "Het is te dik voor een akkoord op hoofdlijnen, maar te dun voor een gedetailleerd regeerakkoord", citeerde ze premier Mark Rutte.

Meer uit Politiek

Omtzigt woensdag in 'koppeltjesgesprek' met Wilders en Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Op woensdag wordt opnieuw in 'koppeltjes' gesproken over de formatie, meldde verkenner Ronald Plasterk dinsdag na afloop van het tweede overleg van de dag. Dan gaat Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract (NSC) in gesprek met zowel Geert Wilders van de PVV als met Dilan Yeşilgöz van de VVD.

9 uur geleden
PvdD wil het plegen van ecocide in het Wetboek van Strafrecht

DEN HAAG (ANP) - Mensen die ernstige schade aanrichten aan het milieu door hun handelen of nalatigheid, moeten hiervoor bestraft kunnen worden. Daarom wil de PvdD dat deze zogenoemde ecocide als los strafbaar feit in het Wetboek van strafrecht komt. Vertrekkend Tweede Kamerlid Lammert van Raan stuurde dinsdag een wetsvoorstel hiertoe naar de Tweede Kamer en de Raad van State.

10 uur geleden
Wilders wil eerst praten over inhoud, vorm komt later wel

DEN HAAG (ANP) - De vier partijen die in beeld zijn voor regeringsdeelname, zijn het niet eens over de vorm waarin eventuele samenwerking moet worden gegoten, erkent PVV-leider Geert Wilders. "Maar dat mag nu niet de inhoudelijke discussie belasten", vindt hij. Hij wil de kwestie dan ook even 'parkeren'.

10 uur geleden
Politici uit jaren 90 in opkomst in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Een nieuwe lichting neemt het over in de Tweede Kamer. Steeds meer mensen die in de jaren 90 zijn geboren, zijn verkozen als volksvertegenwoordigers. Mensen uit de jaren 50 en 60 beginnen plaats te maken voor hen.

10 uur geleden
BBB en CDA betwisten verlengd bemestingsverbod in Overijssel

ZWOLLE (ANP) - De BBB en CDA in Overijssel hebben twijfels over de verlenging van het bemestingsverbod voor landbouwgronden. Het gaat om gronden die eigendom zijn van de provincie en door boeren in erfpacht gebruikt kunnen worden. Het provinciebestuur besloot vorige maand om het bemestingsverbod ook in 2024 te hanteren, voor het tweede jaar op rij. Overijssel wil zo stikstofruimte creëren om niet te hoeven handhaven bij boeren die nog altijd geen natuurvergunning hebben, de zogeheten PAS-melders.

11 uur geleden
Van der Plas: er is vooral vertrouwen nodig tussen 'de vier'

DEN HAAG (ANP) - In een nieuw gesprek met verkenner Ronald Plasterk heeft BBB-partijleider Caroline van der Plas dinsdagmorgen benadrukt dat er "vooral vertrouwen moet komen tussen de vier". Zij doelt daarmee op de partijleiders van PVV, NSC, VVD en zichzelf. In het eerste gesprek met 'koppeltjes' is het daar met name over gegaan, zei Van der Plas na afloop van het drie kwartier durende gesprek.

12 uur geleden
Steven van Weyenberg nieuwe staatssecretaris OCW

DEN HAAG (ANP) - Steven van Weyenberg (D66) wordt de nieuwe staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij volgt de vorige week afgetreden Gunay Uslu op. Zij vertrok uit het demissionaire kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden.

12 uur geleden