Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet kan met koopkrachtpakket alleen de pijn verzachten

Kabinet kan met koopkrachtpakket alleen de pijn verzachten

DEN HAAG (ANP) - Hoewel het kabinet enkele miljarden uittrekt om extreme koopkrachtverslechtering tegen te gaan, verzacht het daarmee op zijn hoogst de pijn van de prijsstijgingen, geeft minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) toe. "We kunnen niet alle pijn wegnemen", zegt ook minister van Financiën Sigrid Kaag. Ze benadrukt "dat we niet het collectieve welvaartsverlies volledig kunnen compenseren".

Wel heeft het kabinet specifiek een oplossing gezocht voor de laagste inkomens. Een deel van de reparatie komt bij mensen terecht die tot 120 procent van het sociaal minimum zitten (het bedrag waarvan de overheid zegt dat je het minimaal nodig hebt om te leven). Kaag zegt "op een sobere manier blij" te zijn dat "we al iets hebben kunnen doen voor de mensen met de laagste inkomens".

De minima krijgen 800 euro compensatie, in plaats van de 200 euro waar het kabinet eind vorig jaar mee kwam. De lagere btw op energie bespaart zo'n 140 tot 150 euro per huishouden, verwacht Schouten. Daarmee "kom je in de buurt van de 1000 euro" die de grote steden en vakbonden voorstelden. Het kabinet heeft besloten om niet de huurtoeslag te verhogen, omdat hierdoor wellicht bepaalde huishoudens buiten de boot zouden vallen. Schouten wijst op ouderen die alleen van hun AOW moeten leven (en dus geen aanvullend pensioen hebben), maar wel een koophuis hebben.

Meer uit Binnenland

Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

2 uur geleden
Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

8 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

9 uur geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

13 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

14 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

14 uur geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

14 uur geleden