Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet kan carnavalsvierders nog niet geruststellen

Kabinet kan carnavalsvierders nog niet geruststellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet kan carnavalsvierders "op dit moment nog niet" geruststellen dat de festiviteiten eind deze maand kunnen doorgaan zoals normaal. Dat zei minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vrijdag. Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz verwacht op haar beurt dat het feest "waarschijnlijk nog wel aangepast" zal moeten worden.

Deze week werd duidelijk dat het kabinet hoopt dat vanaf volgende week de horeca meer gasten kan toelaten en er meer mogelijk wordt op het gebied van evenementen. Eind deze maand zouden zelfs de belangrijkste coronamaatregelen losgelaten kunnen worden, als het kabinet erop gerust is dat de coronasituatie dat toestaat. Volgens die planning zou er met carnaval een stuk meer mogelijk moeten zijn dan nu.

"Ik kan nog niet zeggen wat er eind deze maand zal gebeuren", zei Kuipers. Dat hangt volgens hem onder meer af van adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) over de te verwachten gevolgen van versoepelingen voor de belasting van de zorg. Het is denkbaar dat grote bijeenkomsten in cafés of op evenementen mogelijk gemaakt worden als iedereen getest is, maar dan moet dat praktisch wel haalbaar blijken. "De capaciteit is uiteindelijk beperkt."

Yeşilgöz zei na het weekend weer met burgemeesters uit belangrijke carnavalsgemeenten om tafel te gaan. Tegen die tijd beschikt het kabinet ook over het OMT-advies dat na een overleg vrijdag wordt opgesteld. Ze zal dan ook bespreken welke andere "mitigerende maatregelen" mogelijk zijn om verspreiding van het virus te voorkomen. "Ik denk dat iedereen nog de herinnering heeft hoe corona hier ooit begonnen is", merkte Kuipers op. Het is volgens hem hoe dan ook een groot evenement met een hoog infectierisico.

Meer uit Binnenland

Bouwsector wil in gesprek Remkes aandacht voor eigen stikstofplan

ZOETERMEER (ANP) - De bouwsector gaat in het stikstofgesprek van woensdag met bemiddelaar Johan Remkes nogmaals aandacht vragen voor het plan dat vorig jaar samen met onder meer land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland werd gepresenteerd om uit de stikstofcrisis te komen. Daarin staat dat de uitstoot in 2030 met zo'n 40 procent verminderd moet zijn, waar het kabinet nu werkt met een halvering. Verder wil een woordvoerder van Bouwend Nederland nog niet veel kwijt over het gesprek, dat ook wordt gevoerd met andere ondernemersorganisaties.

26 minuten geleden
Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. De politie schreef ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit.

35 minuten geleden
Nog niet bekend wanneer ADO-fans weer bij thuisduels mogen zijn

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet bekend wanneer supporters van ADO Den Haag weer bij thuiswedstrijden van hun club op de tribune mogen zitten. De burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie hebben er maandag over gesproken, maar daarbij is nog geen besluit genomen. Ze willen in "de komende dagen" horen wat ADO zelf van plan is voor de eerstvolgende thuiswedstrijd. Daarna hakken de bestuurders de knoop door.

2 uur geleden
Verdachte van delen foto gecrasht toestel nog vast

SCHIPHOL (ANP) - De man die zaterdagavond werd opgepakt omdat hij op Schiphol via de dienst AirDrop een foto van een neergestort vliegtuig had verspreid aan boord van een vlucht naar Dubai, zit nog altijd vast. Het gaat om een 23-jarige man uit de Verenigde Arabische Emiraten, meldt de marechaussee maandag. Bij de foto zat ook een dreigende tekst, waarbij werd "geïnsinueerd dat hetzelfde zou gebeuren met dit vliegtuig".

4 uur geleden
Rechtbank doet op 17 november uitspraak in omvangrijk MH17-proces

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag doet op 17 november uitspraak in de omvangrijke strafzaak rond het neerhalen van vlucht MH17. De uitspraak gaat ongeveer anderhalf uur duren, heeft de rechtbank maandag laten weten. Waarschijnlijk vindt de uitspraak in de middag plaats.

4 uur geleden
Leiden niet meer in top 100 van beste universiteiten ter wereld

LEIDEN (ANP) - De Universiteit Leiden staat niet meer in de top 100 van beste universiteiten ter wereld, de Shanghai Ranking. Vorig jaar stond de universiteit nog op plek 83 in de lijst, en ook de jaren daarvoor bleef het instituut binnen de top 100.

5 uur geleden
Agractie roept op tot blokkades op drukke plekken

AALTEN (ANP) - Boerenbeweging Agractie roept zijn achterban op tot nieuwe protestacties. "We moeten volhouden met onze acties. Of dat nou een publieksvriendelijke is, zoals binnenkort met de start van de Vuelta, of acties die scherper zijn, ze moeten plaatsvinden. Soms met zo min mogelijk inspanning, want we zijn allemaal druk, maar wel met een groot effect. Denk er daarbij bijvoorbeeld aan standstills te organiseren op drukke plekken bij je in de buurt. Dit kun je vaak met kleinere groepen al goed realiseren", zegt melkveehouder Erik Luiten, een van de kopstukken van Agractie, in een maandag gepubliceerde videoboodschap.

6 uur geleden