Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet is 'waakzaam' en stemt niet mee over EU-geld Hongarije

Kabinet is 'waakzaam' en stemt niet mee over EU-geld Hongarije

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal zich onthouden van stemming over het toekennen van geld uit het Europese coronaherstelfonds voor Hongarije. Minister Sigrid Kaag van Financiën voelt "enorme steun" in de Kamer voor de opstelling van het kabinet. Hongarije voldoet technisch gezien aan de voorwaarden, maar het kabinet vertrouwt er bepaald niet blind op dat het land zijn beloftes nakomt. "Gelet op alles wat er speelt, de situatie in het land zelf en de houding van de regering, vinden wij het waakzaam en belangrijk voor een land als Nederland om dat signaal af te blijven geven: eerst zien dan geloven", aldus Kaag.

Hoewel de Europese Commissie het door Hongarije ingediende plan goedkeurt, worden de 5,8 miljard euro voorlopig nog niet uitgekeerd. Hongarije moet eerst een lange lijst maatregelen treffen om de rechtsstaat te herstellen en corruptie tegen te gaan, stelt het dagelijks EU-bestuur. Daarnaast wil de commissie 65 procent ofwel ongeveer 7,5 miljard euro van zogeheten cohesiesubsidies voor arme regio's in Hongarije bevriezen tot de regering haar leven betert. Daar zal Nederland mee instemmen. Mogelijk stemmen de EU-ministers van Financiën volgende week in Brussel al over de commissievoorstellen.

Brussel ligt al langer in de clinch met Hongarije over de rechtsstaat en financiële misstanden. Het land ligt ook vaak dwars in Europees verband en misbruikt bijvoorbeeld zijn vetorecht om belangrijke besluiten te blokkeren. Ook Kaag zei in debat met de Tweede Kamer dat er een "grote veranderslag" nodig is, die vooralsnog uitblijft. "De tekortkomingen op het gebied van de rechtsstaat zijn heel ernstig", aldus de bewindsvrouw. "En Hongarije heeft als land gewoon een slechte reputatie als het gaat om opvolging of naleving van maatregelen."

In een eerdere brief aan de Kamer erkent Kaag dat het herstelfonds "geen rechtsstaatinstrument is", maar Nederland wil wel een signaal afgeven. Veel partijen in de Tweede Kamer toonden donderdag in het debat begrip voor die houding.

Meer uit Politiek

Ondanks aandringen zwijgen formatiepartijen over kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Beoogde oppositiepartijen willen graag duidelijkheid over hoe het nieuwe kabinet wil omgaan met de financiering van de kinderopvang. Maar de partijen aan de formatietafel willen daar nog weinig over kwijt, werd duidelijk tijdens een debat op donderdag.

2 dagen geleden
NSC wil aan formatietafel 'knokken' tegen bezuinigingen NPO

DEN HAAG (ANP) - NSC belooft zich aan de formatietafel hard te maken voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). "Onze inzet is dat we niet gaan bezuinigen", zegt het Kamerlid Nicolien van Vroonhoven van de partij tijdens een debat over media. Ze heeft daarin haar mogelijke toekomstige coalitiepartners PVV, VVD en BBB tegenover zich.

2 dagen geleden
NSC-leider Omtzigt voelt 'dubbele druk' van zijn kiezers

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt voelt de druk van zijn kiezers om snel tot een nieuw kabinet te komen. Het gaat om twee soorten druk, zei hij donderdag na afloop van een nieuw gesprek met de informateurs. Het is de druk om een kabinet te vormen én de druk om de "idealen van je verkiezingsprogramma uitgevoerd te krijgen". Net zoals Wilders vindt hij het te lang duren voordat er een nieuw kabinet is.

2 dagen geleden
Wilders vindt formatie te lang duren: er is meer nodig

DEN HAAG (ANP) - "Ik vind het eigenlijk te lang duren", zegt PVV-leider Geert Wilders over de formatie. "Dat vinden we allemaal." Bijna vijf maanden na de door Wilders gewonnen verkiezingen zijn er nog geen knopen doorgehakt door het formerende viertal. De PVV-voorman denkt "dat we toch iedere keer weer een stukje verder komen. Maar er is veel meer van nodig dan wat er tot nu toe is gebeurd."

2 dagen geleden
Rutte: ontvoering Oekraïners een van de ergst denkbare misdaden

MIDDELBURG (ANP) - Het ontvoeren van Oekraïense kinderen door Rusland is "een van de ergste oorlogsmisdaden die we ons kunnen voorstellen", zegt demissionair premier Mark Rutte. Hij reikt donderdag een prijs uit aan de organisatie Save Ukraine, die zich inzet voor het redden van ontvoerde Oekraïners. Rutte denkt dat iedereen hoop kan putten uit deze "verzetsdaden, groot en klein".

2 dagen geleden
NSC wil aan formatietafel 'knokken' tegen bezuinigingen NPO

DEN HAAG (ANP) - NSC belooft zich aan de formatietafel hard te maken voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). "Onze inzet is dat we niet gaan bezuinigen", zegt het Kamerlid Nicolien van Vroonhoven van de partij tijdens een debat over media. Ze heeft in elk geval PVV en VVD tegenover zich, die flink willen snijden in de kosten.

2 dagen geleden
PVV ondertekent Gelderse verklaring tegen Jodenhaat niet

ARNHEM (ANP) - De PVV geeft als enige partij in de Provinciale Staten van Gelderland geen steun aan een verklaring tegen Jodenhaat. In de tekst vragen de Gelderse partijen "op te staan" tegen Jodenhaat. De PVV, die zich doorgaans juist uitspreekt tegen antisemitisme, wilde om meerdere redenen niet meedoen.

2 dagen geleden