Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet investeert ruim 700 miljoen euro in leefbaarheid wijken

Kabinet investeert ruim 700 miljoen euro in leefbaarheid wijken

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt ruim 700 miljoen euro uit om de leefbaarheid in twintig stadswijken te verbeteren. Van dat geld gaat 600 miljoen euro naar betere woningen en 20 miljoen naar de aanpak van schulden en armoede. Eerder werd al ruim 80 miljoen euro toegezegd om jeugdcriminaliteit te voorkomen.

Met het zogeheten Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid wil het kabinet de "opstapeling van problemen" in de twintig wijken doorbreken. Het geld komt terecht in wijken door heel Nederland, met name in wijken in de Randstad en Noord-Brabant. Zo liggen zes van de twintig wijken in de provincie Zuid-Holland, vier in Noord-Brabant en twee in Noord-Holland en Utrecht. In de twintig wijken wonen in totaal 1,2 miljoen mensen.

De 600 miljoen euro voor woningen wordt gebruikt voor nieuwbouw, het grootschalig renoveren van bestaande bouw en het transformeren van bijvoorbeeld winkel- of kantoorruimte naar woningen. In totaal worden er 25.000 woningen van het geld opgeknapt.

Jongeren kansen bieden

Verder wil het kabinet het aantal problematische schulden terugdringen. Minister Carola Schouten (Armoedebeleid) komt binnen een paar weken met een plan over hoe de 20 miljoen euro daaraan gaat bijdragen in de wijken.

Vorige week meldde minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) al geld uit te trekken om jongeren op het rechte pad te houden. In de wijken die het kabinet wil opknappen, verkeren jongeren vaak in een kwetsbare positie. Dat maakt ze een gemakkelijk doelwit voor criminele ronselaars. Met het geld wil Weerwind jongeren vooral kansen bieden, zodat zij minder genegen zijn de criminaliteit in te gaan.

Volgens minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) vergt het aanpakken van de problemen in de wijken "een lange adem en doorzettingsvermogen". Door te bouwen aan "gemengde wijken met een divers woningaanbod" krijgen inwoners meer toekomstperspectief, aldus de minister.

Meer uit Politiek

Veiligheidsberaad en gemeenten praten met kabinet over asielcrisis

NIJMEGEN (ANP) - Vertegenwoordigers van het Veiligheidsberaad, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het kabinet overleggen woensdag opnieuw over de crisis in de asielopvang. Dat meldt een woordvoerster van het Veiligheidsberaad. Het gesprek zal onder meer gaan over de aanwijzing door het kabinet van een hotel in Albergen als locatie voor de opvang van asielzoekers, zonder akkoord van de gemeente Tubbergen.

1 uur geleden
VVD'ers uiterst kritisch op asielaanpak kabinet

DEN HAAG (ANP) - Veel actieve VVD'ers en lokale VVD-fracties zijn ontevreden over het asielbeleid van het kabinet. Een aantal liberalen vindt dat er een strenger asielbeleid moet komen, zoals een asielstop. De VVD'ers hebben geen goed woord over voor de inbreuk op de lokale autonomie, zoals nu in Tubbergen gebeurt.

1 uur geleden
Staatssecretaris: Tubbergen nog niks gedaan, daarom helaas dwang

ZWOLLE (ANP) - De gemeente Tubbergen heeft ondanks vele verzoeken nog niks gedaan aan asielopvang. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) sprak al maanden met de gemeente over het hotel in Albergen, dat geschikt was voor opvang van vluchtelingen. Toen de gemeente nee bleef zeggen was het helaas nodig om naar een dwangmaatregel te grijpen.

2 uur geleden
Remkes: bouw en ondernemerspartijen kritisch op stikstofbeleid

ARNHEM (ANP) - Het gesprek met bouworganisatie Bouwend Nederland en ondernemerspartijen VNO-NCW en MKB-Nederland over het stikstofbeleid was "open", zegt bemiddelaar Johan Remkes. Wel hadden zijn gesprekspartners stevige kanttekeningen bij het kabinetsbeleid. Zij vinden dat het kabinet meer ruimte moet bieden voor innovatie.

3 uur geleden
CDA wil 'omvangrijk pakket' voor gestegen prijzen

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Pieter Heerma wil dat het kabinet met een "omvangrijk pakket" komt om mensen te helpen die in het nauw komen door de inflatie en hoge energieprijzen. "Dat is evident", zei hij woensdag voor aanvang van een overleg van de fractievoorzitters van de coalitiepartijen met het kabinet over de begroting van volgend jaar.

3 uur geleden
VEH: bouw jaarlijks 10.000 betaalbare starterswoningen

AMERSFOORT (ANP) - Vereniging Eigen Huis (VEH) vraagt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) jaarlijks minimaal 10.000 nieuwe starterswoningen te bouwen van maximaal 260.000 euro. De vereniging doet de oproep omdat ze vindt dat jonge mensen weer perspectief moeten hebben op de huizenmarkt. VEH is daarom een petitie begonnen om aandacht te vragen voor de positie van starters. Ook voert de vereniging dit weekend op Lowlands actie voor starters.

10 uur geleden
Bouwers en werkgevers schuiven aan bij stikstofbemiddelaar Remkes

DEN HAAG (ANP) - Bouwend Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland gaan woensdag in overleg met bemiddelaar Johan Remkes over het stikstofbeleid.

11 uur geleden