
Kabinet: internationaal steeds meer verzet tegen lhbti-beleid
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet probeert zich tijdens internationale overleggen van de Europese Unie en Verenigde Naties in te zetten voor lhbti-rechten, maar stuit daarbij steeds vaker op weerstand van landen die hier weinig mee op hebben. Dat schrijven de ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel). De bewindslieden willen daarom meer samenwerken met gelijkgestelde landen om hier tegenin te gaan.
De ministers merken dat een groeiend aantal EU-lidstaten "consequent" onderhandelingen over documenten blokkeert als het gaat om lhbti-rechten. Zij proberen bijvoorbeeld alle verwijzingen naar gendergelijkheid of het tegengaan van discriminatie op grond van seksuele oriëntatie te schrappen. De bewindslieden benoemen niet welke landen dat doen. Elders in de brief schrijven ze wel dat Hongarije regelmatig de lhbti-gemeenschap onder vuur neemt en dat een wetsvoorstel om het homohuwelijk te legaliseren in Tsjechië op veel weerstand is gestuit.
Soms liggen landen dwars omdat ze een conservatief standpunt hebben waar het aankomt op lhbti-thema's, zeggen de ministers. Dat is bijvoorbeeld de reden dat er na twee jaar nog steeds geen gezamenlijke reactie is op een EU-rapport over burgerschap.
Over de manier waarop Nederland opkomt voor lhbti-rechten in het buitenland is regelmatig gediscussieerd rond het WK in Qatar. Tijdens het duel tussen Nederland en Qatar droeg sportminister Conny Helder een OneLove-speldje om zich uit te spreken voor mensenrechten en tegen alle vormen van racisme en discriminatie. De landelijke lhbti-belangenorganisatie vond het "nogal slap" dat ze dit nauwelijks zichtbare speldje droeg en niet een veel meer in het oog springende band om haar arm.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
30 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
5 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - De verdachte situatie rond een woning in de Kardinaal van Rossumstraat in Roosendaal is na bijna vijf uur ten einde. Het is onderhandelaars gelukt om de bewoner op een rustige manier uit het huis te krijgen. De man zat in de woning en dreigde zichzelf of anderen iets aan te doen, meldt de veiligheidsregio. Waarom de man dat wilde is nog onduidelijk.
8 uur geledenHOUTEN (ANP) - Van een officiële hittegolf is geen sprake meer, want in De Bilt werd het donderdagmiddag maximaal 22,0 graden. Daarmee werd het geen zomerse dag, waardoor de hittegolf volgens Weeronline na vijf dagen weer voorbij is. Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer nodig, waarvan er drie tropisch warm zijn met minimaal 30 graden.
9 uur geleden