
Kabinet in gesprek met Stichting Japanse Ereschulden
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) gaat volgende maand in gesprek met de Stichting Japanse Ereschulden. Over de insteek en het doel van het gesprek wil zijn woordvoerder niets zeggen. Hij bevestigt noch ontkent dat het gesprek zal gaan over eventuele excuses van het kabinet aan Nederlandse slachtoffers en nabestaanden van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië. De Stichting Japanse Ereschulden zegt wel dat excuses daadwerkelijk de insteek van het gesprek zijn.
De woordvoerder bevestigt dat het gesprek - het eerste dat Van Ooijen met de stichting voert - het directe gevolg is van een uitspraak van de rechter vorige zomer, zoals Trouw meldt. De Stichting Japanse Ereschulden had in een rechtszaak tegen de Nederlandse staat financiële compensatie geëist voor de Nederlandse onderdanen, die onder de Japanse bezetting van de toenmalige kolonie Nederlands-Indië (1942-1945) hebben geleden. De rechter wees die eis af, maar adviseerde het kabinet met de stichting in gesprek te gaan.
Volgens een woordvoerder van de Stichting Japanse Ereschulden zijn excuses en eventueel compensatie "de bevestigde en enig mogelijke insteek" van het op handen zijnde gesprek. Hij zegt dat de rechter destijds het kabinet zelfs heeft "bevolen" om met de stichting te gaan praten.
Gesprekken gevoerd
Trouw meldt dat er inmiddels met twee topambtenaren van het ministerie van VWS gesprekken zijn gevoerd. Volgens de advocaten die de stichting bijstaan, ging het daarbij over een excuus aan nabestaanden. Een van de advocaten, Tom Barkhuysen, zegt in Trouw dat het erop lijkt dat er excuses van het kabinet gaan volgen.
Van Ooijen is namens het kabinet verantwoordelijk voor de zorg voor oorlogsgetroffenen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Migratieminister Marjolein Faber (PVV) vindt het "goed nieuws" dat de opvang van de ongeveer 1700 'derdelanders' uit Oekraïne mag worden beëindigd van de Raad van State, meldt haar woordvoerder. Deze mensen die zijn gevlucht toen Rusland het land binnenviel in 2022, maar niet beschikken over de Oekraïense nationaliteit, kregen tot nu toe dezelfde bescherming als Oekraïners.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Drie van de vier partijen die het kabinet hielpen de onderwijsbegroting door de Eerste Kamer te loodsen zijn "verbolgen" over de nieuwe onderwijsbezuinigingen die in de voorjaarsnota staan. CDA, ChristenUnie en SGP zeggen in een debat met onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) verbaasd te zijn over die bezuinigingen.
19 uur geledenDEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur) heeft kritiek van de Europese Commissie op zijn plannen om geluidshinder rond Schiphol te verminderen nog niet opgelost. Eurocommissaris Apostolos Tzitzikostas van Duurzaam Transport heeft vorige week een brief naar Madlener gestuurd met de opdracht om "tekortkomingen" in zijn plannen aan te pakken, meldt een van zijn woordvoerders.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Migratieminister Marjolein Faber (PVV) mag de opvang van zogenoemde 'derdelanders' uit Oekraïne beëindigen, oordeelt de Raad van State in drie uitspraken. Daarmee volgt de hoogste bestuursrechter een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Het gaat hierbij om mensen zonder de Oekraïense nationaliteit die zijn gevlucht nadat het land werd binnengevallen door Rusland in 2022. Zij kregen net als de gevluchte Oekraïners tijdelijke bescherming in Nederland.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof en minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wonen zaterdag namens de regering de uitvaartplechtigheid bij van paus Franciscus. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Klimaatminister Sophie Hermans komt energie-intensieve bedrijven tegemoet met in totaal een half miljard euro voor de hoge energieprijzen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf en de NOS. De compensatie staat in het vrijdag te presenteren klimaatpakket van de VVD-vicepremier.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC is van mening veranderd over het EU-Mercosur-vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie wil sluiten met een aantal landen in Zuid-Amerika. "Waar we eerder terughoudend waren, steunen wij nu dit verdrag", zei Kamerlid Wytske Postma tijdens een debat over de importheffingen die de Amerikaanse regering wil opleggen voor goederen uit de EU.
1 dag geleden