Kabinet houdt vast aan missie in Straat van Hormuz
DEN HAAG (ANP) - Hoewel de situatie in de regio rond de Perzische Golf "gespannen" en "veranderlijk" is, ziet het kabinet geen reden om de missie in de Straat van Hormuz terug te draaien. Dat schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. Enkele partijen, waaronder regeringspartij D66, hadden om een nieuwe weging van de missie gevraagd.
Volgens het kabinet hebben zich de afgelopen weken "geen bijzondere incidenten" voorgedaan in de Perzische Golf, de Straat van Hormuz en de Golf van Oman. Ook hebben landen in de regio opgeroepen tot de-escalatie. De spanningen waren begin deze maand hoog opgelopen na de liquidatie van een Iraanse generaal door de VS. Iran bestookte daarna Amerikaanse bases in Irak.
Op 28 januari vertrekt het fregat Zr. Ms. De Ruyter voor zes maanden naar de Straat van Hormuz. De Europese missie staat onder leiding van Frankrijk. Verder hebben ook nog België, Denemarken en Griekenland materieel of manschappen toegezegd. Een aantal andere landen heeft politieke steun uitgesproken. De missie moet de vrije doorvaart garanderen en incidenten voorkomen.
Diplomatieke weg
Naast de militaire inzet, proberen de landen betrokken bij de maritieme inzet ook via diplomatieke weg de spanningen te verminderen. Met als doel dat voorkomen wordt dat missie verkeer geïnterpreteerd wordt, (regionale) dialoog en samenwerking met de landen in de regio, waar Iran en Saudi-Arabië al lang gezworen vijanden zijn.
De dreiging voor het marineschip schat het kabinet als laag in. Zr. Ms. De Ruyter blijkt slijtage aan een van de tandwielkasten te hebben, maar door het schip bij normaal gebruik niet op topsnelheid te laten varen zal dit geen problemen opleveren. Ook is een tijdelijke reparatie uitgevoerd. De vaarrestrictie levert geen operationele beperkingen op en heeft ook geen gevolgen voor de heen- en terugreis, aldus het kabinet.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Gemeenten zijn verheugd dat zij verder kunnen met het invoeren van uitstootvrije zones in binnensteden op 1 januari. Het kabinet-Schoof wilde die invoering uitstellen, maar na een gesprek met staatssecretaris van Vervoer en Milieu Chris Jansen (PVV) vrijdag zal dat niet gebeuren, bevestigt een aantal gemeenten berichtgeving door de NOS.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een kwart van de fietsers moet binnen tien jaar vrijwillig een helm dragen. Dat doel staat in een plan dat minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Op dit moment fietst zo'n 4 procent van de Nederlanders met helm.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zet in op vrachtwagens die kunnen opladen tijdens het rijden. Tot en met 2030 gaat 115 miljoen euro naar deze zogeheten Electric Road Systems (ERS), heeft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) bekendgemaakt.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet vindt het niet zijn schuld als ongedocumenteerden op straat terechtkomen als de landelijke financiering voor hun opvang stopt in 2025. Premier Dick Schoof benadrukt dat het de "eigen verantwoordelijkheid is" van de betrokkenen om Nederland te verlaten. Vaak gaat het om uitgeprocedeerde asielzoekers. "Belangrijk is, ze horen niet in Nederland te zijn", zei hij in zijn wekelijkse persconferentie. Dat ze ervoor kiezen om hier toch te blijven is volgens Schoof "niet de schuld van de overheid".
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft de coalitieleiders deze week afzonderlijk gesproken over de asielaanpak, maar "ongetwijfeld" spreekt hij later ook nog met alle vier tegelijk. Wanneer dat is, weet de premier nog niet, zei hij in de persconferentie na de ministerraad. Maar: "Dat moet wel snel, want we moeten uiteindelijk voor het herfstreces een besluit hebben genomen als kabinet." Dat is dus uiterlijk 25 oktober.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal niet meer van mening veranderen over het besluit om een afgebakende groep Afghaanse bewakers die voor Nederland heeft gewerkt te weigeren. "Er vindt nog een Kamerdebat plaats, maar het standpunt van het kabinet is helder", aldus premier Dick Schoof vrijdag.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders die negatieve reisadviezen negeren en vervolgens door de overheid uit gevaarlijk gebied moeten worden weggehaald, krijgen daar in de toekomst mogelijk de rekening voor gepresenteerd. Dat zei minister-president Dick Schoof tijdens zijn persconferentie na de ministerraad.
21 uur geleden