Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet houdt vast aan missie in Straat van Hormuz

Kabinet houdt vast aan missie in Straat van Hormuz

DEN HAAG (ANP) - Hoewel de situatie in de regio rond de Perzische Golf "gespannen" en "veranderlijk" is, ziet het kabinet geen reden om de missie in de Straat van Hormuz terug te draaien. Dat schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. Enkele partijen, waaronder regeringspartij D66, hadden om een nieuwe weging van de missie gevraagd.

Volgens het kabinet hebben zich de afgelopen weken "geen bijzondere incidenten" voorgedaan in de Perzische Golf, de Straat van Hormuz en de Golf van Oman. Ook hebben landen in de regio opgeroepen tot de-escalatie. De spanningen waren begin deze maand hoog opgelopen na de liquidatie van een Iraanse generaal door de VS. Iran bestookte daarna Amerikaanse bases in Irak.

Op 28 januari vertrekt het fregat Zr. Ms. De Ruyter voor zes maanden naar de Straat van Hormuz. De Europese missie staat onder leiding van Frankrijk. Verder hebben ook nog België, Denemarken en Griekenland materieel of manschappen toegezegd. Een aantal andere landen heeft politieke steun uitgesproken. De missie moet de vrije doorvaart garanderen en incidenten voorkomen.

Diplomatieke weg

Naast de militaire inzet, proberen de landen betrokken bij de maritieme inzet ook via diplomatieke weg de spanningen te verminderen. Met als doel dat voorkomen wordt dat missie verkeer geïnterpreteerd wordt, (regionale) dialoog en samenwerking met de landen in de regio, waar Iran en Saudi-Arabië al lang gezworen vijanden zijn.

De dreiging voor het marineschip schat het kabinet als laag in. Zr. Ms. De Ruyter blijkt slijtage aan een van de tandwielkasten te hebben, maar door het schip bij normaal gebruik niet op topsnelheid te laten varen zal dit geen problemen opleveren. Ook is een tijdelijke reparatie uitgevoerd. De vaarrestrictie levert geen operationele beperkingen op en heeft ook geen gevolgen voor de heen- en terugreis, aldus het kabinet.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Veiligheidsberaad vergadert digitaal, met andere voorzitter

UTRECHT (ANP) - Het Veiligheidsberaad vergadert maandagavond digitaal. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) schuift online aan bij de vergadering van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s. Op de agenda staan de coronamaatregelen die horen bij de nieuwe, tweede stap van het openingsplan. Ook bespreken de burgemeesters of zij vinden dat Nederland toe is aan die nieuwe stap of niet.

19 uur geleden
Rutte: EU-landen mogelijk pas in augustus klaar voor coronapas

DEN HAAG/PORTO (ANP) - Sommige EU-landen zijn mogelijk pas in augustus klaar om reizigers toe te laten met de zogenoemde coronapas. Nederland wil er zelf al eind juni of begin juli mee beginnen, maar premier Mark Rutte sluit niet uit dat het in andere lidstaten een stuk langer duurt.

2 dagen geleden
50PLUS beschuldigt Den Haan vals na grap van cabaretier

DEN HAAG (ANP) - 50PLUS dacht bewijs in handen te hebben dat de net opgestapte partijleider Liane den Haan al voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart plannen maakte om de partij de rug toe te keren. Maar niet zij liet begin maart de domeinnamen groepdenhaan.nl en lijstdenhaan.nl registreren, maar cabaretier Tom Lash.

2 dagen geleden
Vedelaar stopt na de zomer als voorzitter PvdA

DEN HAAG (ANP) - Nelleke Vedelaar, de voorzitter van de PvdA, zal zich na de zomer niet verkiesbaar stellen voor een volgende termijn. Dat schrijft ze in een verklaring op de website van de partij.

3 dagen geleden
Nagel beticht 'onfatsoenlijke' Den Haan van 'ultieme zetelroof'

HILVERSUM (ANP) - Voorzitter Jan Nagel van 50PLUS noemt het besluit van Liane den Haan om de partij te verlaten en de enige Tweede Kamerzetel zelf te behouden "onfatsoenlijk en de ultieme zetelroof". Hij vindt het zeer onterecht dat ze haar zetel niet aan de partij afstaat, omdat ze "deze zetel niet zelf heeft veroverd, maar heeft te danken aan de ijzersterke merknaam 50PLUS."

4 dagen geleden
Den Haan stapt uit 50PLUS, neemt enige Kamerzetel mee

DEN HAAG (ANP) - Fractievoorzitter Liane den Haan van 50PLUS verlaat de partij en neemt haar Kamerzetel mee. Dat laat ze donderdag weten in een filmpje op Twitter. Den Haan lag de afgelopen weken in de clinch met het hoofdbestuur.

4 dagen geleden
FVD-Kamerlid Van Haga: 5 meiposter was ongepast

DEN HAAG (ANP) - De vergelijking die Forum voor Democratie deze week trok tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen was onnodig en onverstandig. Dat vindt FVD-Kamerlid Wybren van Haga. Hij zei dat donderdag in een debat over de inzet van coronatesten om delen van de samenleving weer eerder te kunnen openen.

4 dagen geleden