
Kabinet houdt vast aan CO2-heffing, bedrijven krijgen meer tijd
DEN HAAG (ANP) - De CO2-heffing voor industriële bedrijven blijft in de huidige vorm bestaan tot 2030. Klimaatminister Sophie Hermans noemt het een belangrijke stimulans voor bedrijven om minder CO2 uit te stoten. Bedrijven willen graag van de heffing af.
Wel krijgen bedrijven volgens de VVD-minister langer de tijd om te verduurzamen, de heffing wordt aangepast na 2030. Hoe die er dan uit komt te zien, gaat de minister bespreken met bedrijven.
De minister komt industriële bedrijven op andere manieren tegemoet, bijvoorbeeld door de rekening voor het stroomnet uit te smeren over een langere periode. Zo dempt het kabinet de kosten voor het gebruik van het stroomnet voor bedrijven. Ook huishoudens profiteren hiervan. Eerder werd al bekend dat Hermans industriële bedrijven compenseert voor de hoge stroomprijzen met een half miljard euro.
Plastictaks
De plastictaks wordt voorlopig opgeschort. De heffing is bedoeld om plasticfabrikanten te stimuleren om meer gerecycled plastic te gebruiken, maar in de praktijk blijkt dat er niet genoeg aanbod is om aan de norm te voldoen. De norm wordt nu dus geschrapt, Hermans gaat met de fabrikanten om tafel voor een nieuwe recyclenorm. Voor de verwachte inkomsten uit de plastictaks moet Hermans nog een alternatieve invulling vinden.
Hermans trekt 2,1 miljard euro uit voor de productie van waterstof als alternatieve energiedrager. En ze zet meer dan 600 miljoen euro aan subsidies klaar om de vraag naar waterstof te stimuleren.
Ook is er extra geld voor de opslag van broeikasgas CO2 onder de grond (CCS). In 2026 neemt het kabinet definitief een besluit over het CCS-project Aramis, waarbij CO2 in oude gasvelden onder de Noordzee wordt gestopt. Er is meer dan 600 miljoen euro klaargelegd voor staatsdeelneming EBN die zorg draagt voor de infrastructuur en opslag. Hermans hoopt dat de eerste CO2 in 2030 onder de grond kan.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Ruim 34.000 jongeren kregen vorig jaar jeugdbescherming. Een rechter vond dat hun veiligheid of hun ontwikkeling in gevaar was. Volgens statistiekdienst CBS is dat het laagste aantal sinds de gemeenten in 2015 verantwoordelijk werden voor jeugdzorg. Het bureau geeft geen verklaring voor de daling.
43 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 4500 mensen hebben voor het eerst asiel aangevraagd in de maanden januari, februari en maart. Dat is bijna de helft van het aantal nieuwe asielverzoeken in het eerste kwartaal van vorig jaar.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een verdachte aangehouden in het onderzoek naar een video waarop twee personen tijdens Koningsdag in Amsterdam seks lijken te hebben tussen geparkeerde auto's op de Keizersgracht. De aanhouding volgt nadat de betrokken vrouw melding had gedaan van verkrachting, meldde de politie dinsdag.
14 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De originele K3-zangeressen hebben opnieuw extra shows aangekondigd in hun reeks reünieconcerten. Het gaat om een middagshow op 10 april volgend jaar in Rotterdam en een middagshow op 30 mei 2026 in Antwerpen. Dat hebben Kristel Verbeke, Karen Damen en Kathleen Aerts dinsdag bekendgemaakt.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven gaan volgende maand niet naar Canada. Het echtpaar ziet af van de reis omdat de 82-jarige prinses nog onvoldoende is hersteld van haar armbreuk vorige maand.
17 uur geledenZWOLLE (ANP) - Voor het online misbruiken van 33 meisjes is dinsdag een 34-jarige man uit Zwolle tot zes jaar cel veroordeeld. Dat oordeelde de rechtbank in Zwolle dinsdag. Daan F. benaderde de slachtoffers via Snapchat en TikTok en bewoog ze tot het maken van zeer seksueel getinte afbeeldingen.
17 uur geledenZAANDAM (ANP) - Urgenda wil boeren nog meer hulp bieden als ze een kruidenrijk grasland willen inzaaien, omdat het kabinet "klimaatmaatregelen blijft uitstellen". De duurzaamheidsorganisatie doneert 50.000 euro, zodat meer boeren korting kunnen krijgen op zaadmengsels voor kruidenrijke graslanden en biodiverse akkers.
18 uur geleden