Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet houdt Tata Steel aan beloftes over lagere uitstoot

Kabinet houdt Tata Steel aan beloftes over lagere uitstoot

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet houdt Tata Steel aan de belofte om de uitstoot van bepaalde kankerverwekkende stoffen (PAK’s) nog dit jaar te halveren. Ook nu onderzoek door het RIVM heeft uitgewezen dat het staalbedrijf in IJmuiden veel meer van deze stoffen uitstoot dan het zelf rapporteert, zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) in een debat met de Tweede Kamer.

Heijnen wil wel eerst onderzocht hebben hoe het komt dat de gemeten uitstoot zoveel afwijkt van wat het bedrijf zelf heeft berekend. Ook het RIVM heeft daar volgens haar geen verklaring voor. "Alle partijen zijn verrast door de grote verschillen." Maar zij maakt wel duidelijk dat de beloofde afname over de totale uitstoot moet gaan en niet alleen over wat het bedrijf zelf heeft gerapporteerd. "Wij gaan Tata niet op hun blauwe ogen geloven."

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) zegt geschrokken te zijn van het RIVM-rapport. Zij begrijpt heel goed dat de uitkomsten de zorgen van omwonenden om hun gezondheid verder hebben vergroot. "Als je niet kan hardlopen omdat de wind verkeerd staat, dan zijn we toch echt in een verkeerd scenario beland."

In gesprek

Adriaansens wil daar met Tata over in gesprek. Al is het volgens haar allereerst aan het bedrijf zelf om te onderzoeken of de plannen die het in december ontvouwde om schoner te gaan produceren, nog voldoen. De minister merkt daarbij op dat Tata "volledig gecommitteerd" is om de uitstoot te verminderen. "En dat maakt waanzinnig veel uit."

Niet alle partijen in de Tweede Kamer zijn overtuigd. D66-Kamerlid Kiki Hagen dringt aan op een "herijking" van de verduurzamingsplannen van Tata Steel. PvdA-Kamerlid Joris Thijssen sluit zelfs niet uit dat het plan van aanpak helemaal de prullenmand in kan omdat het "zo lek als een mandje" is en "misschien wel nergens meer over gaat".

GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen dat het kabinet hard ingrijpt door een verouderde installatie op het Tata-terrein die verantwoordelijk is voor de meeste luchtvervuiling, zo snel mogelijk te sluiten. In de huidige plannen blijft die nog tot 2030 open.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 88 4 maanden geleden
beloftes? net zo betrouwbaar als rutte.
GeelHesje 4 maanden geleden
Zijn er echt mensen die DAT in hun achtertuin hebben staan? Bizar!

Meer uit Binnenland

Twee aanhoudingen na grote vechtpartij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft vrijdagavond twee mannen aangehouden nadat er op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost, waar een kermis was, een grote vechtpartij was uitgebroken. Een van de vechtende mensen gooide tijdens het wegrennen voor de toegesnelde agenten een vuurwapen weg, dat hierbij afging. De politie vraagt zich af of iemand door dit schot gewond is geraakt, zo wordt zaterdag gemeld.

12 uur geleden
Ongeveer 220 teams lopen mee in Roparun voor goede doel

ROTTERDAM (ANP) - Ongeveer 220 teams zullen volgende week zaterdag starten met de Roparun, een estafetteloop voor het goede doel. Volgens de organisatie wordt geld opgehaald "om het leven van mensen met kanker draaglijker te maken".

12 uur geleden
Man (37) omgekomen bij steekpartij in Almere

ALMERE (ANP) - Een 37-jarige man is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen door een steekpartij in een woning aan de Klokkeluiderstraat in Almere, meldt de politie. Het gaat om een inwoner van de stad. Een 33-jarige man, eveneens een inwoner van Almere, is opgepakt op verdenking van betrokkenheid.

15 uur geleden
Marechaussee zag vorig jaar meer identiteitsfraude dan in 2020

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar 1465 valse reis-, verblijfs- en identiteitsdocumenten aan de Nederlandse grenzen onderschept, wat bijna 10 procent meer is dan in 2020. Ondanks dat mensen minder reisden zijn de cijfers "vrijwel weer gelijk aan de jaren voor de coronapandemie", bevestigt de marechaussee zaterdag na berichtgeving van De Telegraaf. Ook in aanmeldcentra voor asielzoekers is meer fraude geconstateerd.

15 uur geleden
Schiphol: druk maar behapbaar, kom ook niet te vroeg

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol was en is het nog steeds ook zaterdag druk maar die drukte lijkt beheersbaar, zo stelt een woordvoerster van Schiphol aan het einde van de middag. Een woordvoerder van de marechaussee bevestigt dat beeld: er zijn geen incidenten, opstootjes of gekke dingen gebeurd. Ook is, voor zover bekend, niemand onwel geworden.

17 uur geleden
Woning beschoten in Poortugaal

POORTUGAAL (ANP) - Een woning aan de Sleedoorn in het Zuid-Hollandse Poortugaal is in de nacht van vrijdag op zaterdag om 02.40 uur meerdere malen beschoten. Volgens de politie is de 37-jarige bewoonster, die op dat moment lag te slapen, niet gewond geraakt.

22 uur geleden
Zelenski snapt Nederlandse twijfel over EU-kandidatuur niet goed

DEN HAAG (ANP) - Volodimir Zelenski heeft er weinig begrip voor dat de Nederlandse politiek terughoudend is over een Oekraïens lidmaatschap van de Europese Unie. In een interview met Nieuwsuur zei de Oekraïense president dat hij vindt dat er onder de bevolking genoeg steun voor is. Hij vindt dat de kandidatuur een belangrijk signaal zou afgeven dat de EU Oekraïne steunt. "Het volk steunt ons."

1 dag geleden