Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet houdt Tata Steel aan beloftes over lagere uitstoot

Kabinet houdt Tata Steel aan beloftes over lagere uitstoot

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet houdt Tata Steel aan de belofte om de uitstoot van bepaalde kankerverwekkende stoffen (PAK’s) nog dit jaar te halveren. Ook nu onderzoek door het RIVM heeft uitgewezen dat het staalbedrijf in IJmuiden veel meer van deze stoffen uitstoot dan het zelf rapporteert, zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) in een debat met de Tweede Kamer.

Heijnen wil wel eerst onderzocht hebben hoe het komt dat de gemeten uitstoot zoveel afwijkt van wat het bedrijf zelf heeft berekend. Ook het RIVM heeft daar volgens haar geen verklaring voor. "Alle partijen zijn verrast door de grote verschillen." Maar zij maakt wel duidelijk dat de beloofde afname over de totale uitstoot moet gaan en niet alleen over wat het bedrijf zelf heeft gerapporteerd. "Wij gaan Tata niet op hun blauwe ogen geloven."

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) zegt geschrokken te zijn van het RIVM-rapport. Zij begrijpt heel goed dat de uitkomsten de zorgen van omwonenden om hun gezondheid verder hebben vergroot. "Als je niet kan hardlopen omdat de wind verkeerd staat, dan zijn we toch echt in een verkeerd scenario beland."

In gesprek

Adriaansens wil daar met Tata over in gesprek. Al is het volgens haar allereerst aan het bedrijf zelf om te onderzoeken of de plannen die het in december ontvouwde om schoner te gaan produceren, nog voldoen. De minister merkt daarbij op dat Tata "volledig gecommitteerd" is om de uitstoot te verminderen. "En dat maakt waanzinnig veel uit."

Niet alle partijen in de Tweede Kamer zijn overtuigd. D66-Kamerlid Kiki Hagen dringt aan op een "herijking" van de verduurzamingsplannen van Tata Steel. PvdA-Kamerlid Joris Thijssen sluit zelfs niet uit dat het plan van aanpak helemaal de prullenmand in kan omdat het "zo lek als een mandje" is en "misschien wel nergens meer over gaat".

GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen dat het kabinet hard ingrijpt door een verouderde installatie op het Tata-terrein die verantwoordelijk is voor de meeste luchtvervuiling, zo snel mogelijk te sluiten. In de huidige plannen blijft die nog tot 2030 open.

Meer uit Binnenland

Stilgelegde bakkerijketen weer open na hygiëneprobleem

DEN HAAG (ANP) - De bakkerijketen in Brabant en Gelderland die vorige week is stilgelegd omdat het bedrijf zich niet hield aan hygiëneregels is weer in bedrijf. Dat meldt Bakkerij Van Keulen op haar website.

1 uur geleden
Politie zoekt mannen en vrouw voor fatale steekpartij Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - De politie is op zoek naar drie verdachten die te maken hebben met een dodelijke steekpartij in Nijmegen afgelopen zondagavond. Het gaat om twee mannen en een vrouw. Bij de steekpartij overleed een 38-jarige man uit Arnhem. Een 61-jarige man uit Oosterbeek raakte gewond.

2 uur geleden
Oproep Stadskanaal aan andere gemeenten: vang asielzoekers op

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenteraad van Stadskanaal heeft unaniem een motie aangenomen waarin andere gemeenten worden opgeroepen asielzoekers op te vangen. Dat gebeurde maandagavond tijdens een ingelast spoeddebat over de crisisopvang van asielzoekers in de gemeente. Burgemeester Klaas Sloots verwacht niet dat de motie enkel symbolische waarde heeft, maar hoopt hiermee "de handen op elkaar te krijgen" bij andere gemeenten. En dan in het bijzonder de gemeenten buiten Groningen.

3 uur geleden
Noord-Holland wil nieuw volkslied

HAARLEM (ANP) - Het volkslied van Noord-Holland is zo onbekend dat het aan vernieuwing toe is, vindt een meerderheid van Provinciale Staten. Het wordt tijd voor een "eigentijds en aansprekend" volkslied dat Noord-Hollandse bestuurders en volksvertegenwoordigers met trots willen zingen, staat in een maandag aangenomen voorstel van het CDA, mede ingediend door GroenLinks, ChristenUnie en 50PLUS.

4 uur geleden
Gemeente gaat in beroep tegen vonnis asielopvang Uden

UDEN (ANP) - De gemeente Maashorst gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die afgelopen vrijdag bepaalde dat de opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in het Brabantse Uden voorlopig niet doorgaat.

4 uur geleden
Opnieuw honderden bijeen voor viering Chanoeka in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn een paar honderd mensen bij elkaar gekomen voor de viering van het joodse feest Chanoeka. Vorige week kwamen er ook al honderden mensen af op de aftrap van het lichtjesfeest op de Dam. Maandagavond was de viering van de vijfde dag van het feest op de Zuidas, op het George Gershwinplein, met onder meer lichtjes en livemuziek.

4 uur geleden
Woensdag bekend wie bij SP stokje overneemt van Marijnissen

DEN HAAG (ANP) - De SP maakt komende woensdag bekend wie de fractie in de Tweede Kamer gaat leiden. De nieuwe fractievoorzitter neemt het stokje over van Lillian Marijnissen, die afgelopen weekend haar vertrek aankondigde.

6 uur geleden