Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet houdt 'functioneren hele overheid' tegen het licht

Kabinet houdt 'functioneren hele overheid' tegen het licht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat kritisch kijken naar het "functioneren van de hele overheid", als inhoudelijke reactie op het vernietigende toeslagenrapport dat de commissie-Van Dam eind vorig jaar publiceerde. Het kabinet wil meer transparantie geven door stukken die ten grondslag liggen aan kabinetsbesluiten altijd te publiceren. Ook wordt na afloop van elke ministerraad een besluitenlijst gepubliceerd. Daarnaast komt er geld waarmee uitvoeringsorganisaties meer persoonlijke hulp kunnen bieden.

Burgers die bij het UWV, CBR, Belastingdienst of andere uitvoeringsorganisaties terechtkomen, moeten altijd goed geholpen worden. "Er is geen verkeerde deur" moet het leidende principe worden. Zo wil het kabinet voorkomen dat burgers eindeloos van het kastje naar de muur worden gestuurd en nergens terechtkomen met hun probleem.

Het kabinet erkent "dat de overheid beter moet luisteren naar kritische geluiden van bijvoorbeeld ouders, advocaten, media en toezichthouders". Tal van signalen dat de fraudebestrijding bij de Belastingdienst mis ging, werden gemist of genegeerd door ambtelijke en politieke kopstukken. Daarom komen er burgerpanels en moeten de ambtenaren die regels maken en de uitvoerders onderling beter contact hebben.

Slepende problemen

De stand van zaken bij uitvoeringsorganisaties wordt beter gemonitord, om te kijken of er 'slepende problemen' zijn. Nieuwe regels en wetten worden daarnaast een jaar na invoering opnieuw getoetst op uitvoerbaarheid. Ook wordt er bij aanpassing van beleid gekeken of er geen discriminerende elementen in de wetgeving zetten. Daarnaast wil het kabinet ambtenaren die bij uitvoeringsorganisaties werken trainen in het tegengaan van "vooroordelen die, vaak onbewust, een rol spelen bij de uitvoering van hun werk". Hiervoor wordt de hulp van het College voor de Rechten van de Mens ingeschakeld, waarvoor het College ook extra geld krijgt.

"De informatievoorziening moet fundamenteel op de schop", zegt premier Mark Rutte in reactie op het rapport. De commissie die de toeslagenaffaire onderzocht oordeelde hard over de informatievoorziening van het ministerie van Financiën in het bijzonder. Alle documenten die aan de commissie zijn verstrekt, zijn direct, vrijwel volledig ongelakt, openbaar gemaakt.

Rutte-doctrine

Ook verdwijnt de 'Rutte-doctrine', die voorschreef dat de Tweede Kamer en journalisten geen toegang krijgen tot bepaalde stukken. Het gaat om 'discussiestukken', veelal tussen ambtenaren. Die worden nu altijd openbaar gemaakt als een besluit hierop is gebaseerd.

Eerder zegde het kabinet al 30.000 euro toe voor ouders gedupeerd zijn door de ontspoorde fraudejacht van de overheid. Daarnaast gaat het toeslagenstelsel op de schop. Dat was al bekend, het kabinet zegt nu vooral vaart te maken met de kinderopvangtoeslag, waar de hoogste bedragen mee gemoeid zijn. Daarna volgen de huur- en zorgtoeslag.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 3 maanden geleden
hij moet een bindend referendum invoeren zoals in zwitserland.
bung 87 3 maanden geleden
veel beloven--weinig geven doet het stemvee in vreugde leven. daar gaan we weer: zoals vanouds--direct na de verkiezingen zijn ze alles weer vergeten.

Meer uit Politiek

Ook D66-leider Kaag wil niets zeggen over toeslagenkwestie

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Sigrid Kaag wil evenmin ingaan op de beschuldiging dat het kabinet bewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Zij zegt zich ook niet te herinneren of zij zelf bij de ministerraad was op de dag dat daartoe zou zijn besloten. CDA-leider Wopke Hoekstra deed er eerder ook al het zwijgen toe.

1 uur geleden
Kamer wil snel debat met Rutte over achterhouden informatie

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil opheldering van demissionair minister-president Mark Rutte over de beschuldiging dat het kabinet doelbewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden. Daar moet zo snel mogelijk een debat over worden gehouden met de premier en andere betrokken ministers.

2 uur geleden
Wilders: toeslagenkwestie roept ook vragen op over CDA en D66

DEN HAAG (ANP) - Als de ministers uit het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte inderdaad bewust informatie hebben achtergehouden voor de Tweede Kamer, zoals RTL Nieuws woensdag meldt, is dat voor PVV-leider Geert Wilders reden om ook het vertrouwen op te zeggen in andere partijleiders die in dat kabinet zitten. Wilders vindt dat het formatieproces waar de Kamer nu in zit dan opgeschort moet worden, zei hij na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

2 uur geleden
Hoekstra zwijgt over achterhouden informatie door kabinet

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra weigerde na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink te reageren op beschuldigingen dat het inmiddels demissionaire kabinet bewust informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Hij verwacht dat daarover snel een Kamerdebat zal worden gehouden. "Ik ga daar nu niet over speculeren."

3 uur geleden
SP-vertrouwen in Rutte verder geslonken na toeslagenaffairenieuws

DEN HAAG (ANP) - De SP zou een voorstander zijn van een regeerakkoord op hoofdlijnen, maar denkt niet dat dat de oplossing zal zijn voor de veelbesproken bestuurscultuur in het kabinet. Partijleider Lilian Marijnissen vindt dat de andere partijen duidelijk moeten maken hoe zij vinden dat het kabinet moet omgaan met de Tweede Kamer. Ze herhaalde na overleg met informateur Herman Tjeenk Willink dat zij geen vertrouwen meer heeft in VVD-leider Mark Rutte, en wil van de andere partijen weten hoe die dat zien.

3 uur geleden
Oppositie wil notulen ministerraad over toeslagenaffaire openbaar

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen willen dat notulen van een of meer ministerraden waarin werd gesproken over de toeslagenaffaire (deels) openbaar worden gemaakt. Het gaat in ieder geval om de ministerraad van 15 november 2019. Aanleiding is berichtgeving van RTL Nieuws woensdag dat het kabinet in die vergadering de afspraak maakte dat er géén volledige tijdlijn openbaar zou worden gemaakt van de toeslagenaffaire. Dit terwijl de Kamer hierom had gevraagd.

3 uur geleden
Ploumen ziet geen beweging bij Rutte om vertrouwen te herstellen

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft wat de PvdA betreft de afgelopen weken geen stappen gezet om het vertrouwen te herstellen. "Ik zie daar geen beweging", zei partijleider Lilianne Ploumen na een gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

6 uur geleden