Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet hoopt steunloket flexwerkers deze maand te openen

Kabinet hoopt steunloket flexwerkers deze maand te openen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat toch aan de slag met een steunregeling voor ontslagen flexwerkers die net buiten de bestaande coronamaatregelen vallen. Uitkeringsorganisatie UWV streeft ernaar het loket op 22 juni te openen. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) had de regeling als optie voorgesteld aan de Tweede Kamer, met de kanttekening dat ze "grote nadelen kent". Op initiatief van D66 en de PvdA heeft de Kamer toch voor de regeling gestemd.

Daarom heeft Koolmees het UWV opdracht gegeven ermee aan de slag te gaan. Op aandringen van de Kamer is de doelgroep die voor de zogenoemde Tofa in aanmerking komt vergroot. Eerst konden alleen flexwerkers aanspraak maken als ze in februari minstens 500 euro hadden verdiend, dat minimumbedrag is nu verlaagd naar 400 euro, zodat bijvoorbeeld meer studenten in aanmerking komen.

Flexwerkers die in april zeker 50 procent minder verdienden kunnen een tegemoetkoming krijgen van maximaal 550 euro, in plaats van 600 euro zoals eerst voorgesteld. "Deze hoogte (...) zorgt ervoor dat er niet een te grote groep ontstaat die een hogere tegemoetkoming krijgt dan men voorheen zelf verdiende", schrijft Koolmees aan de Kamer.

Terugwerkende kracht

Het gaat overigens om een regeling met terugwerkende kracht voor de maanden maart, april en mei. Het loket bij het UWV blijft zo'n drie weken open.

Nadat het kabinet het steunpakket voor bedrijven had gepresenteerd, legde de bewindsman uit waarom de voorgenomen steunmaatregelen voor flexwerkers nog even op zich lieten wachten. Koolmees had zes verschillende regelingen laten onderzoeken, waar steeds veel op aan te merken was. Slechts één van die regelingen, de Tofa, was een "reële mogelijkheid", waaraan nog steeds "risico’s van willekeur en oneigenlijk gebruik" hangen. Zo kon er alleen gekeken worden naar mogelijk inkomstenverlies in de maand april, niet in periode erna.

De steunregeling kost ongeveer 200 miljoen, verwacht het kabinet. Dit is een "grove inschatting", benadrukt de minister, omdat het onduidelijk is hoe groot de doelgroep precies is.

Meer uit Politiek

Kaag: hoge bankenbelasting ondergraaft concurrentiepositie banken

DEN HAAG (ANP) - Een hogere bankenbelasting ondergraaft de concurrentiepositie van Nederlandse banken ten opzichte van branchegenoten in andere Europese landen. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) tegen zakenkrant Financial Times. Zij spreekt van een verkeerd signaal aan het bedrijfsleven.

1 uur geleden
Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

GARMERWOLDE (ANP) - Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf 1 oktober dichtgaat, en volgend jaar het gasveld definitief sluit.

3 uur geleden
119 miljoen voor hulp energiebesparing kwetsbaren

DEN HAAG (ANP) - Zodra de Tweede Kamer instemt met de begroting van Binnenlandse Zaken, stelt woonminister Hugo de Jonge 119 miljoen euro ter beschikking aan gemeenten. Zij moeten met dat geld de meest kwetsbare woningeigenaren gaan ondersteunen bij maatregelen om energie te besparen zodat de energierekening lager wordt, schrijft de demissionair minister aan de Kamer.

4 uur geleden
Kabinet: oplossing Tata Steel kan niet vele jaren duren

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil ervoor zorgen "dat je op korte termijn resultaten ziet" als het gaat om de vergroening bij Tata Steel, zegt vicepremier Karien van Gennip namens het kabinet. Het demissionaire kabinet wil samen met de staalfabriek aan een oplossing werken, in reactie op een RIVM-rapport dat een direct verband duidelijk maakt tussen gezondheidsproblemen in de omgeving en de uitstoot van onder meer fijnstof en stikstofdioxide door Tata Steel. "Dat kan natuurlijk niet heel veel jaren gaan duren."

5 uur geleden
Tweede Kamer achter compromis spreidingswet asielzoekers.

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer staat achter een compromisvoorstel om de spreidingswet voor asielzoekers eenvoudiger en vooral uitvoerbaar te maken. Daarvoor hebben de 'oude' coalitiepartijen CDA en D66 samengewerkt met onder meer PvdA en GroenLinks. Belangrijkste wijziging is het vereenvoudigen van de methodiek om de benodigde opvangplekken voor asielzoekers eerlijk over gemeenten te verdelen.

6 uur geleden
Gaskraan in Groningen gaat op 1 oktober helemaal dicht

DEN HAAG (ANP) - De gaskraan in Groningen gaat op 1 oktober helemaal dicht. Ook de productielocaties die nu nog uit voorzorg op de waakvlam staan, worden dan uitgezet. Een jaar later gaat het Groningenveld definitief dicht en worden de boorputten afgebroken. Het kabinet kondigde dat voornemen in juni al aan, nu staat het besluit ook echt vast.

6 uur geleden
Kamer debatteert dinsdag en woensdag over spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer behandelt komende week de spreidingswet voor asielzoekers. Dinsdag en woensdag wordt gedebatteerd over het wetsvoorstel voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over Nederland. Het ziet er naar uit dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) zal steunen, maar wel met forse aanpassingen.

9 uur geleden