
Kabinet hoopt op ChristenUnie in debat over verdrag met Canada
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet hoopt dat de ChristenUnie woensdag zal helpen het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada (CETA) door de Tweede Kamer te loodsen. Het is een netelig onderwerp voor de regeringspartij. In 2016 stemde ze nog tegen het verdrag.
Dat de partij met het verdrag worstelt bleek vorig jaar al toen het debat over CETA op haar verzoek werd uitgesteld. De fractie had "tijd nodig om erover na te denken", zei Kamerlid Joël Voordewind bij de behandeling van de begroting van minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel.
Voor de kleinste coalitiepartij is vooral belangrijk dat de kringlooplandbouw in Nederland niet de dupe wordt van het verdrag en dat de voedselveiligheid niet wordt aangetast. Bezwaren tegen het geschillenmechanisme lijken door toezeggingen te zijn weggenomen. Dat biedt perspectief voor het kabinet.
Importheffingen
Door CETA worden vrijwel alle importheffingen afgeschaft. In september 2017 zijn 29 van 30 hoofdstukken van het verdrag in werking getreden. Alleen het geschillenmechanisme waarmee conflicten tussen bedrijven en overheden kunnen worden oplost, wordt nog niet toegepast.
Boeren vrezen oneerlijke concurrentie. De sector is verdeeld over CETA. De grote lobbyclub LTO is zeer positief, maar kleine clubs zijn tegen. Ook is er verzet van vakbonden en milieuorganisaties. Zij vrezen dat het verdrag ten koste gaat van dieren- en milieurechten en arbeidsomstandigheden. Ook maken zij zich zorgen over schadeclaims van grote bedrijven.
Nog een hobbel
Volgens het kabinet worden Europese standaarden niet verlaagd door het verdrag. Het wijst er ook op dat sinds de invoering van het verdrag de landbouwsector er vooral van heeft geprofiteerd. Met CETA wordt de geschillenbeslechting volgens het kabinet flink gemoderniseerd.
Mocht de ChristenUnie het kabinet helpen, dan wacht een volgende en grotere hobbel. In de Eerste Kamer is ook met de steun van de ChristenUnie geen meerderheid voor het verdrag. Dat komt omdat de PvdA haar steun voor het verdrag in oktober introk.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
1 dag geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
5 dagen geleden