Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet hoopt Oekraïners binnen een week te kunnen registreren

Kabinet hoopt Oekraïners binnen een week te kunnen registreren

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) hoopt dat gemeenten uiteindelijk binnen een week Oekraïners kunnen registreren. Tegelijk toonde ze er ook begrip voor dat het "niet ontzettend makkelijk" is om die inschrijving snel te regelen. Ze ziet dat het in een deel van de gemeenten, en dan vooral in de grote steden, soms langer duurt.

Gemeenten lopen tegen allerlei praktische problemen aan bij de registratie van Oekraïners, zei Van Huffelen op een vraag van D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt. "Gemeenten moeten bepalen wie ze voor zich hebben, of zij behoren tot die groep van mensen die we ook inschrijven op deze specifieke manier. Het moeten mensen zijn die de Oekraïense nationaliteit hadden of rechtmatig in Oekraïne verbleven. We moeten zorgen dat ook de familierelaties helder in kaart worden gebracht en goed worden geregistreerd. En vaak ontbreken documenten, of zijn die lastig voor gemeenten om te lezen omdat die in een ander schrift zijn opgesteld dan het onze."

Podt vroeg Van Huffelen of de gemeenten beter ondersteund zouden kunnen worden. Hierover zei de staatssecretaris te overleggen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken en de Vereniging Directeuren Publieksdiensten. Ook is ze in gesprek met de Oekraïense ambassade in Den Haag, omdat die kan helpen met het opvragen van stukken en met de identificatie van mensen. Gemeenten wisselen volgens haar ook onderling ervaringen uit. Sommige gemeenten slagen nu al in registratie binnen een week, andere doen er soms veel langer over.

Van Huffelen schat in dat ongeveer twee derde van de vluchtelingen zich nu bij de gemeente heeft laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Het is niet duidelijk hoe groot dat aandeel precies is, omdat sommige Oekraïners mogelijk zelf onderdak hebben gevonden en nog niet in beeld zijn bij de overheid. De staatssecretaris benadrukte dat registratie wel van belang is, ook om zaken als de mogelijkheid om te werken, zorg en leefgeld beter te kunnen regelen. CDA-Kamerlid Anne Kuik wees er daarnaast op dat het ook kan helpen om te voorkomen dat vluchtelingen ten prooi vallen aan mensenhandelaars.

Meer uit Binnenland

Weer te veel asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - De afgelopen twee nachten hebben opnieuw te veel mensen de nacht doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zaterdag op zondag ging het om 2295 asielzoekers, de nacht ervoor om 2264, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag.

3 uur geleden
Actie XR in Rotterdamse haven tegen cruiseschiptoerisme

ROTTERDAM (ANP) - Activisten van Extinction Rebellion (XR) hebben zondagochtend geprotesteerd tegen cruisetoerisme in Rotterdam. Ze wilden de aanleg verhinderen van cruiseschip Nieuw Statendam in Rotterdam. Een woordvoerder van het havenbedrijf zegt dat ze de aanleg enkele minuten hebben vertraagd, maar dat het schip daarna kon aanmeren.

5 uur geleden
Marineschip Karel Doorman op weg naar EU-missie in Rode Zee

DEN HELDER (ANP) - Het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman vertrekt zondagmiddag naar de Rode Zee om daar deel te nemen aan de EU-missie Aspides. Aan boord zijn meer dan 250 bemanningsleden. De Europese missie is bedoeld om het internationale scheepvaartverkeer in de regio te beschermen. De Karel Doorman gaat vooral andere schepen van brandstof voorzien.

9 uur geleden
Schietpartij vanuit auto op ander voertuig in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is op zaterdagavond rond 23.20 uur een auto beschoten vanuit een ander voertuig, meldt de politie. De schietpartij vond plaats op de Slinge in de wijk Charlois. Beide voertuigen zijn na de schietpartij weggereden volgens de politie, die vooralsnog geen melding maakt van gewonden.

11 uur geleden
Wilders wil aangifte doen tegen Timmermans

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders zegt aangifte te gaan doen tegen Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. Hij doet dat naar aanleiding van de speech die Timmermans gaf op het congres van de linkse combinatie.

12 uur geleden
Bussen, trams, treinen en metro's staan drie minuten stil

DEN HAAG (ANP) - Door heel Nederland hebben treinen, stads- en streekbussen, metro's en trams zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgestaan. Winkels op stations sloten ook de deuren. Daarmee werd geprotesteerd tegen het geweld dat regelmatig tegen ov-personeel wordt gebruikt.

14 uur geleden
Hamburg wil geen Oranjecamping op paardenrenbaan

HAMBURG (ANP) - De autoriteiten in Hamburg willen niet dat de paardenrenbaan in de Duitse stad tijdens het komende EK voetbal een camping wordt voor Nederlandse supporters. Ze vinden het niet veilig, laat het stadsdeel Mitte zaterdag weten aan de regionale omroep NDR.

15 uur geleden