Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kabinet hoeft niet weg na toeslagenaffaire, wel consequenties'

'Kabinet hoeft niet weg na toeslagenaffaire, wel consequenties'

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kiezers vinden dat het kabinet mag aanblijven na de toeslagenaffaire. Maar er moeten volgens een groot deel wel consequenties zijn voor bepaalde ambtenaren of ministers. Dat stelt I&O Research op basis van een peiling onder 2336 volwassen Nederlanders. Dat onderzoek liep van vrijdag tot maandag.

Slechts 8 procent van alle kiezers vindt dat het kabinet moet opstappen. Van de stemmers op de oppositiepartijen zijn bijna twee keer zoveel mensen het daarmee eens.

Wel vinden ruim zeven op de tien Nederlanders dat er consequenties moeten zijn na de conclusies van de commissie-Kinderopvangtoeslag. Een derde vindt dat de betrokken ambtenaren ontslagen moeten worden en 30 procent vindt dat bepaalde (oud-)bewindslieden moeten aftreden.

Vernietigend rapport

De commissie schreef onlangs een vernietigend eindrapport over de toeslagenaffaire. De Kamercommissie concludeerde dat zowel topambtenaren als destijds verantwoordelijke ministers en staatssecretarissen grote fouten hebben gemaakt. Gedupeerde ouders zijn ten onrechte beschuldigd van fraude, met voor hen enorme financiële en sociale gevolgen. Bewindspersonen die politiek verantwoordelijk waren, zoals Eric Wiebes (toenmalig staatssecretaris Financiën), Lodewijk Asscher (toenmalig minister Sociale Zaken) en Wopke Hoekstra (minister van Financiën) kwamen door de affaire in opspraak.

Lodewijk Asscher (PvdA) en Eric Wiebes (VVD) worden het meest genoemd als personen die moeten opstappen. Asscher moet van 26 procent aftreden en Wiebes van 25 procent. Premier Mark Rutte (VVD) moet van 16 procent weg en Wopke Hoekstra (CDA) van 20 procent.

Hoekstra en Asscher zijn op dit moment lijsttrekker van hun partij. Van de kiezers die menen dat een politicus moet aftreden, vindt ongeveer 80 procent dat die persoon bij de verkiezingen in maart niet terug kan komen als lijsttrekker. Bij Hoekstra is 76 procent het hiermee eens, bij Asscher 82 procent. Een op de tien mensen die nu op de PvdA zou stemmen, vindt dat Asscher moet aftreden en niet terug mag komen als lijsttrekker.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Ollongren in gesprek met Staten Limburg over bestuurscrisis

MAASTRICHT (ANP) - Provinciale Staten van Limburg komen vrijdag bij elkaar om te praten over de ontstane situatie na het opstappen vorige week van Gedeputeerde Staten en gouverneur Theo Bovens (CDA). Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat zich ter plekke op de hoogte te stellen van de bestuurlijke situatie.

1 dag geleden
Kabinet biedt voor het eerst inkijkje in ministerraad

DEN HAAG (ANP) - Om meer openheid te betrachten, geeft het kabinet vrijdag voor het eerst een inkijkje in de ministerraad. Zodra de vergadering van ministers is begonnen, wordt de agenda openbaar gemaakt. Ook wordt de besluitenlijst gepubliceerd. Beide worden op Rijksoverheid.nl geplaatst.

1 dag geleden
Anja Schouten nieuwe burgemeester van Alkmaar

ALKMAAR (ANP) - Anja Schouten wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de gemeente Alkmaar.

1 dag geleden
Ministers: grote economische plannen aan volgend kabinet

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet zal in de nieuwe Tweede Kamer draagvlak blijven zoeken voor maatregelen die nodig zijn om ondernemers ook de laatste fase van de coronacrisis door te helpen. Maar de vraag hoe het op de langere termijn verder moet met de economie, is aan de partijen die straks over een nieuw regeerakkoord gaan onderhandelen.

2 dagen geleden
Kabinet verdedigt stappenplan en vaccinstrategie in Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge debatteren donderdag met de Tweede Kamer over onder meer het voorgestelde 'openingsplan', waarmee Nederland uit de coronacrisis moet, en de vaccinatiestrategie. Zij treffen een kritische Kamer, waar net als in de samenleving de irritatie over de corona-aanpak groeit.

2 dagen geleden
Hamer (SER): we kunnen niet wachten op herstelplan kabinet

DEN HAAG (ANP) - De valse start van de kabinetsformatie mag niet betekenen dat het nog lang duurt voordat er een herstelplan ligt voor de economie. Dat zei de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Mariëtte Hamer voor haar bezoek aan informateur Herman Tjeenk Willink. "We kunnen ons niet permitteren om te wachten", aldus Hamer. "Er moet nu echt een herstelplan komen."

3 dagen geleden
D66: intern onderzoek na meldingen van ongewenst gedrag Kamerlid

DEN HAAG (ANP) - D66 laat een intern onderzoeksteam kijken naar de meldingen die de partij heeft gekregen van mogelijk ongewenst en grensoverschrijdend gedrag van het nieuwe Tweede Kamerlid Sidney Smeets. Dat zegt de partijvoorzitter Anne-Marie Spierings, nadat deze week jonge twitteraars aan de bel trokken over berichten van Smeets.

3 dagen geleden