Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet helpt studenten met hypotheekpech na start leenstelsel

Kabinet helpt studenten met hypotheekpech na start leenstelsel

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil een specifieke groep oud-studenten helpen die nadeel ondervinden bij het afsluiten van een hypotheek. Het gaat om de groep die als student de overgang van de basisbeurs naar het leenstelsel heeft meegemaakt en tijdelijk na afstuderen een lagere hypotheek krijgt bij de bank dan ze financieel aankunnen. De bewindsman wil ervoor zorgen dat deze groep een hogere hypotheek af kan sluiten met behulp van een standaardverklaring.

Wie heeft gestudeerd onder de basisbeurs moet een studielening in 15 jaar aflossen. Voor studenten onder het leenstelsel is de termijn 35 jaar. Studenten die beide systemen hebben meegemaakt, mogen tussen een van deze aflossingsperiodes kiezen en krijgen na afstuderen twee jaar bedenktijd om een beslissing te nemen. Tot het einde van die bedenktijd gaan banken ervan uit dat deze pas afgestudeerden de voorkeur geven aan de optie van 15 jaar, die resulteert in een lagere hypotheek. De bank gaat daar ook van uit als ze van plan zijn voor de termijn van 35 jaar te kiezen die leidt tot een hogere hypotheek. Jeanet van der Laan (D66) vroeg om een oplossing voor deze benadeelde groep tijdens het wekelijkse vragenuur.

Studenten kunnen vroeger dan twee jaar na afstuderen hun keuze al maken, zegt Dijkgraaf. Hij wil een standaardverklaring opstellen waarmee betrokkenen aan kunnen tonen dat ze voor de termijn van 35 jaar hebben gekozen. Die kunnen ze laten zien aan hypotheekverstrekkers, die Dijkgraaf over wil halen om de afgestudeerden in dat geval een hogere lening aan te bieden. "Ik moet wel eerlijk zijn", zegt de minister, want ook afgestudeerden met zo'n verklaring in de hand mogen nog wisselen naar een aflossingsperiode van 15 jaar voordat de wettelijke bedenktijd voorbij is.

150.000 studenten

De bewindsman benadrukt dat het probleem speelt bij een relatief kleine groep. In totaal hebben ongeveer 150.000 studenten onder de basisbeurs en het leenstelsel gestudeerd. Een subgroep hiervan kan binnen twee jaar na afstuderen een huis kopen. Bij DUO komen ongeveer dertig meldingen per jaar binnen van studenten die met dit specifieke probleem zitten. De groep is in werkelijkheid groter omdat niet iedereen zich meldt, vermoedt de minister. Maar hij denkt dat het om niet meer dan enkele duizenden studenten gaat.

In het collegejaar 2023/2024 wordt de basisbeurs weer ingevoerd. Die bedraagt ongeveer 270 euro voor uitwonende en 110 euro voor thuiswonende studenten. De aflosperiode blijft 35 jaar voor studenten op het hbo en de universiteit. Vanaf dan geldt dezelfde aflosperiode voor mbo-studenten, die hun lening nu nog in 15 jaar moeten afbetalen.

Meer uit Politiek

Politie en bonden vragen formerende partijen om meer geld

DEN HAAG (ANP) - In een gezamenlijke brief aan de formerende partijen vragen de top van de Nationale Politie, de centrale ondernemingsraad en vier politiebonden om meer geld om hun werk te kunnen blijven uitvoeren. Zeker omdat PVV, VVD, NSC en BBB in hun hoofdlijnenakkoord aangeven dat de politie weer zichtbaarder moet worden in de wijken.

56 minuten geleden
Nederland levert Oekraïne pantserwagens met wapensysteem

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat het Oekraïense leger op korte termijn voorzien van meer pantservoertuigen. De zogeheten YPR-voertuigen beschikken over bewapening die de bemanning van binnenuit kan besturen. "Zo kunnen de voertuigen ook vuursteun leveren op het slagveld", legt Defensie uit.

15 uur geleden
Kamerleden snappen niets van condoleances EU-kopstuk aan Iran

DEN HAAG (ANP) - De condoleances die voorzitter Charles Michel van de Europese Raad namens de EU heeft aangeboden aan Iran na de dood van president Ebrahim Raisi, zijn verkeerd gevallen bij een groot deel van de Tweede Kamer. Veel partijen vinden dat Michel voorbijgaat aan het leed van de slachtoffers van het Iraanse regime en hun nabestaanden.

16 uur geleden
Plasterk wordt geen premier namens de PVV in nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk is niet langer beschikbaar om minister-president te worden in het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. De voormalig PvdA-minister, die als verkenner en informateur meehielp dit kabinet tot stand te brengen, bevestigt op X een bericht met die strekking van De Telegraaf.

19 uur geleden
Kamerleden rouwen niet om dood van 'de slager van Teheran'

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden laten weten niet rouwig te zijn om de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, die is omgekomen door een helikoptercrash. Zij benadrukken de misdaden van het autoritaire en streng islamitische Iraanse regime. Meerdere Kamerleden wijzen daarbij op zijn bijnaam: "de slager van Teheran".

22 uur geleden
Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Europese Unie op migratiebeleid. "Wat is er mis met wensdenken zolang je denkt dat die wens gaat lukken?", zegt de BBB-leider te gast bij Buitenhof.

1 dag geleden
Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen. "Als daar inderdaad stevige verwijten te maken zijn, dan wordt het wel een hele lastige. Ik zou zelf mijn conclusies trekken", zei Remkes bij WNL op Zondag.

1 dag geleden