
Kabinet heeft nog weken nodig voor klimaatplan, coalitie verdeeld
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet denkt "binnen enkele weken" met een langverwacht pakket aanvullende klimaatmaatregelen te kunnen komen. Dat zegt klimaatminister Rob Jetten in een debat met de Tweede Kamer. Net als bij de stikstofaanpak zijn de coalitiepartijen onderling verdeeld over de te nemen maatregelen.
In het coalitieakkoord staat dat de CO2-uitstoot in 2030 met minstens 55 procent moet zijn gedaald ten opzichte van 1990. Om er zeker van te zijn dat dit doel gehaald wordt, mikt het kabinet zelfs wat hoger, op circa 60 procent. Maar de tot dusver uitgewerkte klimaatmaatregelen, tellen op tot een afname van de uitstoot met hooguit 50 procent.
Er ligt een ambtelijk advies met tal van maatregelen die genomen kunnen worden om het klimaatdoel van het kabinet wél binnen bereik te brengen. Daarbij ligt de nadruk op normeren en beprijzen, door benzineauto’s te verbieden of hogere belastingen te heffen op bijvoorbeeld vlees of fossiele brandstoffen.
Draagvlak
Met name de VVD is daar erg kritisch over. "Het lijkt soms alsof het klimaatbeleid pijn moet doen als doel op zich", verzucht Kamerlid Silvio Erkens. Hij vreest dat door dit "burgertje pesten" het maatschappelijk draagvlak wordt weggeslagen en bedrijven het land worden uitgejaagd.
De grootste regeringspartij wil pas op de plaats maken. Wat Erkens betreft wordt eerst werk gemaakt van de uitwerking en uitvoering van al afgesproken beleid, voordat burgers en bedrijven nieuwe beperkingen en belastingen opgelegd krijgen.
Ingrepen
Ook ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis zou een hogere energiebelasting "een wel erg lompe maatregel" vinden. Hij erkent dat gedragsverandering nodig is om de omslag naar een groene samenleving te maken. Maar voorlopig draait het volgens hem vooral "om isoleren, graven, boren, aanleggen, leidingen trekken, zwoegen, zweten en ploeteren."
D66 daarentegen wil geen van de genoemde voorstellen uitsluiten. "Er zijn wat ons betreft geen taboes als het gaat om een leefbare planeet", aldus Kamerlid Raoul Boucke. Hij erkent dat sommige maatregelen pijn zullen doen en hamert op het belang van "een rechtvaardige verdeling van lusten en lasten".
Het kabinet zal volgens Jetten een afgewogen keuze maken uit de "menukaart" die door ambtenaren is samengesteld. In de plannen zullen ook al eerder afgesproken maatregelen nader worden uitgewerkt, zodat het effect ervan kan worden meegenomen in de volgende doorrekening door het Planbureau voor de Leefomgeving. Sommige ingrepen waren daar tot dusver nog niet concreet genoeg voor.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geleden