
Kabinet haalt teugels aan: strenger toezicht op vermindering CO2
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil de teugels aanhalen en gaat strenger toezien op vermindering van CO2-uitstoot. Ministers worden verantwoordelijk voor het halen van deze klimaatdoelen in de sector die in hun portefeuille valt. Klimaatminister Rob Jetten gaat hierop toezien. Verder gaat het kabinet een wetenschappelijke adviesraad benoemen die het klimaatbeleid beoordeelt.
Jetten heeft zijn plannen woensdag bekendgemaakt. Belanghebbenden kunnen meepraten over het beleidsprogramma, dat is opengesteld voor consultatie. Het plan moet er volgens hem voor "zorgen dat noodzakelijke transities in de komende jaren op tempo komen, we strakker sturen op de uitvoering van afspraken en vervuilende activiteiten een eerlijkere prijs krijgen".
Het nieuwe kabinet heeft zichzelf in navolging van de Europese Unie hogere doelen opgelegd. In 2030 moet de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) met 55 procent zijn verminderd ten opzichte van 1990. De vermindering van broeikasgassen moet flink omlaag om dat doel te halen én het doel opgelegd in de zaak aangespannen door klimaatorganisatie Urgenda.
Uitvoering
Het kabinet heeft dat doel jaren gemist. De ambities zijn dus niet zozeer het probleem, maar wel de uitvoering ervan. Het kabinet is zich volgens Jetten "zeer bewust van de beperkingen" op dat gebied. "Dat geldt bijvoorbeeld voor de krapte op de arbeidsmarkt - het is allang niet meer de vraag of de transitie banen oplevert, maar of er genoeg mensen zijn om de banen in te vullen", schrijft Jetten aan de Tweede Kamer.
Ook zullen de gevolgen van "de omschakeling naar duurzame energie merkbaar zijn voor iedereen", schrijft de bewindsman. Er komen meer "windmolens op de Noordzee, zonnepanelen op onze daken, meer duurzaam geproduceerde warmte en nieuwe kerncentrales". Groene vervoersopties als het ov en elektrische auto's moeten aantrekkelijker worden, huizen moeten makkelijker geïsoleerd worden en boeren zullen groener moeten boeren.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt vindt dat de Haagse politiek "onvoldoende zichtbaar bezig is met de kernproblemen van Nederland oplossen". Dat zegt de gewezen fractievoorzitter van NSC in een persverklaring bij zijn afscheid, zichtbaar geëmotioneerd. Hij hekelt dat "de tent in de fik staat" als er vijf lintjes niet ondertekend worden, terwijl problemen als de afwikkeling van het toeslagenschandaal voortduren.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
3 dagen geleden