
Kabinet grijpt in bij fiscus: werk fraudeteam stilgezet
DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst zet het werk van een omstreden team dat fraude aanpakt voorlopig stil. Het gaat om het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF), dat tussenpersonen onderzoekt en signaleert in de strijd tegen misbruik met overheidsgeld. Er zijn zorgen over het werk van het CAF, schrijven staatssecretarissen Alexandra van Huffelen (Toeslagen) en Hans Vijlbrief (Belastingdienst) aan de Tweede Kamer.
De CAF-zaken werden bekend door de toeslagenaffaire, waarbij ouders die aangesloten zijn bij een 'verdacht' gastouderbureau onterecht hard werden aangepakt. Bij de inkomstenbelasting richt het CAF zich op belastingadviseurs die samen tienduizenden klanten hebben. Ook zij kregen te maken met de ontspoorde fraudeaanpak van de Belastingdienst, meldden RTL Nieuws en Trouw maandag.
Over die laatste onthullingen worden nog een hoop zaken onderzocht. Intussen nemen de staatssecretarissen een reeks forse maatregelen, waaronder het tijdelijk stopzetten van registratiesystemen bij de Belastingdienst. Dit gebeurde na onderzoek van KPMG naar FSV, een systeem dat fraude moest opsporen en ervoor zorgde dat mensen op 'zwarte lijsten' werden gezet. De resultaten van het KPMG-onderzoek, dat zich ook richtte op andere systemen, zijn "ernstig", schrijven de bewindspersonen. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens, die al onderzoek doet naar etnisch profileren bij de Belastingdienst, heeft besloten het zwartelijstensysteem onder de loep te nemen.
Kerndoelen
Er waren niet genoeg waarborgen om kerndoelen van de privacywet, zoals rechtmatigheid, behoorlijkheid, integriteit en transparantie te waarborgen. Hierdoor is de behandeling van burgers niet altijd zorgvuldig geweest, concludeert KPMG, wat in sommige gevallen gevolgen kon hebben voor hun portemonnee. Ook een aantal andere systemen voldoet niet aan de privacywet, en zijn daarom stilgezet. Ook hier wordt onderzoek naar gedaan.
Ook de bredere fraudeaanpak en de signalering van mogelijke fraude gaat op de schop. Het systeem stamt uit 2013 en de vele negatieve berichten over de Belastingdienst bewijzen dat dit systeem tekort schiet, schrijven Van Huffelen en Vijlbrief. Een eerdere belofte van het kabinet om de Belastingdienst van buitenaf te laten controleren, wordt momenteel uitgewerkt.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
12 uur geleden