Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet grijpt in bij fiscus: werk fraudeteam stilgezet

Kabinet grijpt in bij fiscus: werk fraudeteam stilgezet

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst zet het werk van een omstreden team dat fraude aanpakt voorlopig stil. Het gaat om het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF), dat tussenpersonen onderzoekt en signaleert in de strijd tegen misbruik met overheidsgeld. Er zijn zorgen over het werk van het CAF, schrijven staatssecretarissen Alexandra van Huffelen (Toeslagen) en Hans Vijlbrief (Belastingdienst) aan de Tweede Kamer.

De CAF-zaken werden bekend door de toeslagenaffaire, waarbij ouders die aangesloten zijn bij een 'verdacht' gastouderbureau onterecht hard werden aangepakt. Bij de inkomstenbelasting richt het CAF zich op belastingadviseurs die samen tienduizenden klanten hebben. Ook zij kregen te maken met de ontspoorde fraudeaanpak van de Belastingdienst, meldden RTL Nieuws en Trouw maandag.

Over die laatste onthullingen worden nog een hoop zaken onderzocht. Intussen nemen de staatssecretarissen een reeks forse maatregelen, waaronder het tijdelijk stopzetten van registratiesystemen bij de Belastingdienst. Dit gebeurde na onderzoek van KPMG naar FSV, een systeem dat fraude moest opsporen en ervoor zorgde dat mensen op 'zwarte lijsten' werden gezet. De resultaten van het KPMG-onderzoek, dat zich ook richtte op andere systemen, zijn "ernstig", schrijven de bewindspersonen. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens, die al onderzoek doet naar etnisch profileren bij de Belastingdienst, heeft besloten het zwartelijstensysteem onder de loep te nemen.

Kerndoelen

Er waren niet genoeg waarborgen om kerndoelen van de privacywet, zoals rechtmatigheid, behoorlijkheid, integriteit en transparantie te waarborgen. Hierdoor is de behandeling van burgers niet altijd zorgvuldig geweest, concludeert KPMG, wat in sommige gevallen gevolgen kon hebben voor hun portemonnee. Ook een aantal andere systemen voldoet niet aan de privacywet, en zijn daarom stilgezet. Ook hier wordt onderzoek naar gedaan.

Ook de bredere fraudeaanpak en de signalering van mogelijke fraude gaat op de schop. Het systeem stamt uit 2013 en de vele negatieve berichten over de Belastingdienst bewijzen dat dit systeem tekort schiet, schrijven Van Huffelen en Vijlbrief. Een eerdere belofte van het kabinet om de Belastingdienst van buitenaf te laten controleren, wordt momenteel uitgewerkt.

Meer uit Politiek

NSC-top heeft overwogen om partij op te heffen

DEN HAAG (ANP) - De top van Nieuw Sociaal Contract heeft overwogen om de partij op te heffen, heeft minister en lijsttrekkerskandidaat Eddy van Hijum gezegd bij het radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Gaan we verder met elkaar, of is dit experiment mislukt?", hebben hij en meerdere kopstukken zich afgevraagd na "een enorm turbulente anderhalf jaar".

7 uur geleden
Staatssecretaris geeft garnalenvissers vergunning tot 2045

DEN HAAG (ANP) - Garnalenvissers krijgen tot 2045 een natuurvergunning, bevestigt de woordvoerder van staatssecretaris Jean Rummenie (Visserij, BBB) na berichtgeving in De Telegraaf. De oude vergunning van de vissers is al ruim twee jaar verlopen en op 1 juli zou ook hun gedoogvergunning aflopen.

8 uur geleden
Staatssecretaris Paul gaat namens kabinet naar Pride Boedapest

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Mariëlle Paul (Emancipatie, VVD) gaat namens het kabinet naar de Pride in Boedapest, bevestigt haar woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. De Hongaarse overheid heeft alle prides verboden, maar de burgemeester van Boedapest is van plan om deze toch te organiseren. Als de lhbti-mars inderdaad verboden blijkt, zal Paul niet meelopen en alleen naar activiteiten gaan die rondom de Pride worden georganiseerd.

8 uur geleden
Klaas Dijkhoff start actiegroep om democratie te versterken

DEN HAAG (ANP) - Voormalig VVD-bewindspersoon Klaas Dijkhoff heeft samen met een aantal anderen een actiegroep opgericht om de democratie in Nederland te versterken. De stichting Voor Ons Nederland (VON) wil naar eigen zeggen de "milde meerderheid" verenigen en tegenwicht bieden aan "populistische en antidemocratische krachten".

17 uur geleden
Kamer verenigd over nieuwe NAVO-norm, verdeeld over bekostiging

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is vrijwel verenigd in haar steun voor de verhoging van de NAVO-norm naar 5 procent. Dat bleek dinsdag tijdens een debat. Over hoe het allemaal betaald moet worden, verschillen de partijen sterk van mening.

17 uur geleden
Schoof hamert op eenheid over tijdpad bij komende NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Het is "verstandig" als tijdens de NAVO-top wordt besloten dat de verhoging van de NAVO-norm in 2032 moet worden gerealiseerd door de lidstaten van het bondgenootschap. Maar voor het demissionaire kabinet is dat jaartal geen halszaak, aldus premier Dick Schoof. "De eenheid van de NAVO is het allerbelangrijkste."

18 uur geleden
BuZa: Israël verlaten kan binnenkort misschien weer per vliegtuig

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische luchtvaartmaatschappijen El Al en Arkia brengen in kaart hoeveel buitenlandse reizigers Israël per vliegtuig zouden willen verlaten. Dat meldt de Nederlandse ambassade in Tel Aviv in een bericht aan Nederlanders in Israël. Het ministerie adviseerde Nederlanders eerder om Israël over land via Jordanië of Egypte te verlaten, waarbij uitreizen via Egypte meer mogelijkheden biedt.

19 uur geleden