
Kabinet gooit strijd tegen dakloosheid over andere boeg
DEN HAAG (ANP) - De aanpak van dakloosheid moet anders, vindt het kabinet. Preventie en wonen eerst zijn daarbij de leidende principes. "Om te voorkomen dat mensen dakloos raken, moeten we er eerder bij zijn", schrijft staatssecretaris Maarten van Ooijen (Welzijn) in een brief aan de Kamer.
Die brief is donderdag naar de Kamer gestuurd, maar bevat nog geen uitgewerkte plannen. Daklozen moeten worden gezien als mensen die een permanente woonplek en passende begeleiding nodig hebben, en niet als "cliƫnten maatschappelijke opvang", stelt Van Ooijen.
Linksom of rechtsom moeten er extra woonplekken komen voor mensen die (dreigen) dakloos te raken. Zij moeten vanuit hun eigen woonplek begeleiding krijgen. "Als een passende en permanente woonplek snel kan worden geboden, worden een hoop menselijk leed en de nodige maatschappelijke kosten voorkomen", schrijft de staatssecretaris.
Urgentieplan
Gemeenten worden verplicht een urgentieplan te maken om bij woningtoewijzing voorrang te kunnen geven aan bepaalde doelgroepen zoals dak- en thuislozen, zo maakte woonminister Hugo de Jonge medio mei al bekend.
De preventie moet gericht zijn op de belangrijkste oorzaken van dakloosheid. "Of dat nu het einde van het verblijf in een (jeugdzorg)instelling is, het verlies van werk, problemen met gezondheid of schulden, of een combinatie van factoren", stelt Van Ooijen. Financiƫle bestaanszekerheid en contact in de buurt zijn onontbeerlijk. Armoede en schulden moeten worden voorkomen, zo wil het kabinet.
Aanpak
Dit jaar gaat het kabinet gemeenten met kennis ondersteunen om dakloosheid te voorkomen en daklozen zo snel mogelijk een eigen woonplek te geven. Daarnaast wordt dit jaar gebruikt om een aanpak te ontwikkelen waarmee dakloosheid en alle mogelijke oorzaken structureel worden aangepakt. Dat gebeurt samen met gemeenten, ervaringsdeskundigen en andere betrokken instanties. Dat plan wordt in het najaar naar de Kamer gestuurd en op 1 januari 2023 ingevoerd.
Op 1 januari 2021 waren er 32.000 mensen dakloos in Nederland; ruim 4000 minder dan een jaar eerder, zo blijkt uit CBS-cijfers van eind vorig jaar. Het aandeel jongeren (18-17 jaar) onder de groep daklozen daalde van 35 procent begin 2016 naar 18 procent op 1 januari 2021. In 2020 kwam er een einde aan de jarenlange stijging van het aantal daklozen. Dat aantal steeg van een krappe 18.000 in 2009 tot ruim 39.000 in 2018.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen vanaf 20.00 uur weer gaan rijden. Dat meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.
42 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vanwege een storing bij ProRail rijden er geen treinen op de trajecten van en naar Amsterdam. Dat meldt de NS. De storing is volgens een woordvoerster bij een verkeersleidingspost. Het is nog niet bekend hoe lang het duurt voordat de problemen zijn verholpen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vastgoedbedrijf Vesteda, de eigenaar en verhuurder van de appartementen aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost die zaterdagavond grote schade opliepen door een felle brand, heeft collega-verhuurders benaderd. De verhuurder hoopt dat zij kunnen helpen met het vinden van vervangende woonruimte voor de bewoners die voorlopig niet terug kunnen keren naar hun huis.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementencomplex in Amsterdam waar dit weekend een brand woedde, kunnen nog niet terug naar huis. Alle 95 woningen zijn voorlopig onbewoonbaar, meldt de brandweer.
7 uur geledenHILVERSUM (ANP) - BNNVARA heeft de afgelopen zes maanden veel stappen gemaakt in het vergroten van de sociale veiligheid op de werkvloer. De omroep heeft een langetermijnplan uitgerold, dat wordt begeleid door een externe expert. Dat laat een woordvoerder van BNNVARA weten.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Robbert Dijkgraaf (Emancipatie) vindt het een "interessante gedachte" om van Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd en herdacht, een vrije dag te maken. Dat zegt hij in het programma WNL op Zondag.
9 uur geleden