Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet gooit strijd tegen dakloosheid over andere boeg

Kabinet gooit strijd tegen dakloosheid over andere boeg

DEN HAAG (ANP) - De aanpak van dakloosheid moet anders, vindt het kabinet. Preventie en wonen eerst zijn daarbij de leidende principes. "Om te voorkomen dat mensen dakloos raken, moeten we er eerder bij zijn", schrijft staatssecretaris Maarten van Ooijen (Welzijn) in een brief aan de Kamer.

Die brief is donderdag naar de Kamer gestuurd, maar bevat nog geen uitgewerkte plannen. Daklozen moeten worden gezien als mensen die een permanente woonplek en passende begeleiding nodig hebben, en niet als "cliënten maatschappelijke opvang", stelt Van Ooijen.

Linksom of rechtsom moeten er extra woonplekken komen voor mensen die (dreigen) dakloos te raken. Zij moeten vanuit hun eigen woonplek begeleiding krijgen. "Als een passende en permanente woonplek snel kan worden geboden, worden een hoop menselijk leed en de nodige maatschappelijke kosten voorkomen", schrijft de staatssecretaris.

Urgentieplan

Gemeenten worden verplicht een urgentieplan te maken om bij woningtoewijzing voorrang te kunnen geven aan bepaalde doelgroepen zoals dak- en thuislozen, zo maakte woonminister Hugo de Jonge medio mei al bekend.

De preventie moet gericht zijn op de belangrijkste oorzaken van dakloosheid. "Of dat nu het einde van het verblijf in een (jeugdzorg)instelling is, het verlies van werk, problemen met gezondheid of schulden, of een combinatie van factoren", stelt Van Ooijen. Financiële bestaanszekerheid en contact in de buurt zijn onontbeerlijk. Armoede en schulden moeten worden voorkomen, zo wil het kabinet.

Aanpak

Dit jaar gaat het kabinet gemeenten met kennis ondersteunen om dakloosheid te voorkomen en daklozen zo snel mogelijk een eigen woonplek te geven. Daarnaast wordt dit jaar gebruikt om een aanpak te ontwikkelen waarmee dakloosheid en alle mogelijke oorzaken structureel worden aangepakt. Dat gebeurt samen met gemeenten, ervaringsdeskundigen en andere betrokken instanties. Dat plan wordt in het najaar naar de Kamer gestuurd en op 1 januari 2023 ingevoerd.

Op 1 januari 2021 waren er 32.000 mensen dakloos in Nederland; ruim 4000 minder dan een jaar eerder, zo blijkt uit CBS-cijfers van eind vorig jaar. Het aandeel jongeren (18-17 jaar) onder de groep daklozen daalde van 35 procent begin 2016 naar 18 procent op 1 januari 2021. In 2020 kwam er een einde aan de jarenlange stijging van het aantal daklozen. Dat aantal steeg van een krappe 18.000 in 2009 tot ruim 39.000 in 2018.

Meer uit Binnenland

SIRE wil met campagne negativiteit rond vijftigplussers tegengaan

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideële Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.

22 minuten geleden
Prinses Amalia gaat opleiding volgen aan Defensity College

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.

7 uur geleden
IND mag deel van tweestatusstelsel later invoeren

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een deel van het tweestatusstelsel voor asielzoekers later invoeren. Dat schrijft minister Mona Keijzer voor Asiel en Migratie (BBB) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze komt hiermee met name het CDA tegemoet, dat kritiek had op het moment waarop de wet in werking zou treden. Of de wet wordt aangenomen, is nog onzeker.

8 uur geleden
Koninklijk gezin kiest schaduwrijke plekken voor zomerfotosessie

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters hebben maandag aan het begin van de avond voor de pers geposeerd in de tuin van Paleis Huis ten Bosch. De familie koos voornamelijk voor schaduwrijke plekken onder de bomen. Ook hondje Mambo was weer bij.

10 uur geleden
Explosie in elektriciteitskast NS-trein kwam door kapot onderdeel

UTRECHT (ANP) - De ontploffing in een elektriciteitskast in een NS-trein bij Castricum werd veroorzaakt door een defect "specifiek type condensator in de installatie van de trein", meldt de NS. Volgens de spoorvervoerder is het voor het eerst dat zoiets is gebeurd en is de kans op herhaling klein. Wel voert de NS bij alle treinen met hetzelfde type condensator uit voorzorg extra inspecties uit. Om hoeveel treinen het gaat, wordt nog geïnventariseerd, aldus een woordvoerder.

10 uur geleden
Man (44) aangehouden voor ontvoering vrouw uit winkel Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft maandagmiddag een 44-jarige man uit Harderwijk aangehouden die ervan wordt verdacht een vrouw te hebben ontvoerd uit een winkel in Amsterdam. De vrouw is in goede gezondheid aangetroffen, meldt de politie. Waar de man is aangehouden, kan een woordvoerder niet zeggen. Ook is niet bekend waar de vrouw is gevonden.

10 uur geleden
ACM: versobering postdienst is onvermijdelijk voor betaalbaarheid

DEN HAAG (ANP) - Zonder aanpassingen zal de postdienst in de toekomst "structureel verlieslatend" zijn. Versobering van de dienst is onvermijdelijk om deze betaalbaar te houden, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek.

13 uur geleden