Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet geeft vrijdag duidelijkheid over compensatie spaartaks

Kabinet geeft vrijdag duidelijkheid over compensatie spaartaks

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt vrijdag met een eerste oplossing voor de problemen rond de spaartaks. Deze kwestie is de afgelopen weken uitgegroeid tot een hoofdpijndossier voor het nieuwe kabinet. De vraag is hoeveel mensen straks gecompenseerd worden en hoe het herstel wordt uitgevoerd. De rekening kan hoe dan ook flink oplopen.

Het gaat om de omstreden vermogensrendementsheffing, vaak de spaartaks genoemd. Hierover wordt al jaren een juridische strijd gevoerd. De Belastingdienst hanteert namelijk een 'verzonnen' rendement waarover de fiscus belasting heft. Daadwerkelijk rendement op vermogen als spaargeld, aandelen of een tweede woning is niet zomaar te berekenen. De belasting wordt geheven in 'box 3', die geldt vanaf een bepaald bedrag.

Eind vorig jaar kwam de Hoge Raad met een uitspraak dat de regels voor het belasten van vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting in strijd zijn met het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens. Dat oordeel is op zich niet heel nieuw. Wel nieuw is dat de Hoge Raad vindt dat aan de belastingplichtige in de betrokken zaak "rechtsherstel" geboden dient te worden.

Miljardenstop

Daarom komt staatssecretaris Marnix van Rij vrijdag met een brief waarin hij uitlegt welke oplossing het kabinet wil bieden voor de problemen met de spaartaks. Het gaat vermoedelijk om een vrij grote groep mensen die herstel zal krijgen. Naar verluidt komen meer mensen in aanmerking dan alleen zij die bezwaar aantekenden of alleen mensen in de zaak die bij de Hoge Raad diende, en betrekking had op de jaren 2017-2018. Bij zaken over andere jaren verwacht het kabinet namelijk een soortgelijke uitslag.

Volgens NRC en De Telegraaf gaat het om een "miljardenstrop" waar rekening mee wordt gehouden, maar ingewijden benadrukken dat dit zal afhangen van de groep die uiteindelijk wordt gecompenseerd.

Budgettaire gevolgen

Wat er precies moet gebeuren met het arrest van de Hoge Raad, is volgens Van Rij nog niet precies duidelijk. Wel heeft de uitspraak hoe dan ook "grote uitvoeringstechnische en budgettaire gevolgen". Het is ook nog de vraag of de door problemen geplaagde fiscus een hersteloperatie zou kunnen uitvoeren.

Meer uit Binnenland

Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

11 uur geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

13 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

15 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe was zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden. De uitvaartplechtigheid begon kort na het middaguur en was iets na 14.00 uur afgelopen.

15 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

16 uur geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

17 uur geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

18 uur geleden