Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet geeft vrijdag duidelijkheid over compensatie spaartaks

Kabinet geeft vrijdag duidelijkheid over compensatie spaartaks

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt vrijdag met een eerste oplossing voor de problemen rond de spaartaks. Deze kwestie is de afgelopen weken uitgegroeid tot een hoofdpijndossier voor het nieuwe kabinet. De vraag is hoeveel mensen straks gecompenseerd worden en hoe het herstel wordt uitgevoerd. De rekening kan hoe dan ook flink oplopen.

Het gaat om de omstreden vermogensrendementsheffing, vaak de spaartaks genoemd. Hierover wordt al jaren een juridische strijd gevoerd. De Belastingdienst hanteert namelijk een 'verzonnen' rendement waarover de fiscus belasting heft. Daadwerkelijk rendement op vermogen als spaargeld, aandelen of een tweede woning is niet zomaar te berekenen. De belasting wordt geheven in 'box 3', die geldt vanaf een bepaald bedrag.

Eind vorig jaar kwam de Hoge Raad met een uitspraak dat de regels voor het belasten van vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting in strijd zijn met het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens. Dat oordeel is op zich niet heel nieuw. Wel nieuw is dat de Hoge Raad vindt dat aan de belastingplichtige in de betrokken zaak "rechtsherstel" geboden dient te worden.

Miljardenstop

Daarom komt staatssecretaris Marnix van Rij vrijdag met een brief waarin hij uitlegt welke oplossing het kabinet wil bieden voor de problemen met de spaartaks. Het gaat vermoedelijk om een vrij grote groep mensen die herstel zal krijgen. Naar verluidt komen meer mensen in aanmerking dan alleen zij die bezwaar aantekenden of alleen mensen in de zaak die bij de Hoge Raad diende, en betrekking had op de jaren 2017-2018. Bij zaken over andere jaren verwacht het kabinet namelijk een soortgelijke uitslag.

Volgens NRC en De Telegraaf gaat het om een "miljardenstrop" waar rekening mee wordt gehouden, maar ingewijden benadrukken dat dit zal afhangen van de groep die uiteindelijk wordt gecompenseerd.

Budgettaire gevolgen

Wat er precies moet gebeuren met het arrest van de Hoge Raad, is volgens Van Rij nog niet precies duidelijk. Wel heeft de uitspraak hoe dan ook "grote uitvoeringstechnische en budgettaire gevolgen". Het is ook nog de vraag of de door problemen geplaagde fiscus een hersteloperatie zou kunnen uitvoeren.

Meer uit Binnenland

Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

6 minuten geleden
NS gaat inchecken met betaalpassen testen

UTRECHT (ANP) - Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken met een betaalpas. Vanaf vrijdag werft de spoorwegmaatschappij reizigers die het nieuwe systeem willen proberen tijdens de proefperiode, die op 29 augustus begint. Het is de bedoeling dat iedereen op termijn kan inchecken met een pinpas of creditcard, maar ook met een digitale betaalpas op een mobiele telefoon of smartwatch.

2 uur geleden
Veenbrand in Overijssel onder controle

WIERDEN (ANP) - De brand die in de nacht van donderdag op vrijdag uitbrak op een stuk veen tussen het Overijsselse Hoge Hexel en Wierden kreeg de brandweer rond 05.00 uur vrijdagochtend onder controle, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Wel heeft de brandweer nog even nodig om de resterende smeulbrandjes in het veen te blussen.

6 uur geleden
Hoge straffen voor leden criminele organisatie NLS op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao zijn donderdag vier verdachten veroordeeld wegens deelname aan de criminele organisatie No Limit Soldiers (NLS). De vier maakten sinds 2015 deel uit van de organisatie, die zich bezighield met drugshandel, witwassen en geweldsdelicten, waaronder (poging tot) moord.

8 uur geleden
Water sproeien in gemeenten bij Nijmegen verboden

NIJMEGEN (ANP) - In drie gemeenten rond Nijmegen mag water uit sloten helemaal niet meer worden gebruikt om te sproeien. In de hele gemeente Berg en Dal en in delen van Wijchen en Heumen geldt een totaal beregeningsverbod. Dat gaat in de nacht van donderdag op vrijdag om middernacht in.

17 uur geleden
Utrecht in beroep tegen uitspraak over protest bij abortuskliniek

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht is het er niet mee eens dat een rechter onlangs demonstranten tegen abortus in het gelijk heeft gesteld en gaat daarom in beroep. De activisten wilden bij een abortuskliniek in Utrecht protesteren, maar de gemeente wees ze een plek een eind verderop toe. De groep stapte naar de rechter. Die bepaalde dat de gemeente niet goed had onderbouwd waarom de demonstranten niet bij de abortuskliniek mochten staan.

21 uur geleden
NS laat elke vijf minuten trein rijden tijdens Formule 1-weekend

ZANDVOORT (ANP) - De NS laat tijdens het weekend van de Formule 1-race in Zandvoort begin september elke vijf minuten een trein rijden tussen Amsterdam Centraal en station Zandvoort aan Zee. "Zo brengen we maximaal 10.000 reizigers per uur naar de races en weer terug", laat het vervoersbedrijf donderdag weten.

23 uur geleden