Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet geeft geen toestemming voor NK marathon op natuurijs

Kabinet geeft geen toestemming voor NK marathon op natuurijs

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet geeft geen toestemming voor een NK marathon op natuurijs. De overheid is na overleg met het Veiligheidsberaad tot de conclusie gekomen dat het vanwege de druk op de zorg en de politie nu niet mogelijk is om 'coronaproof' een dergelijk evenement te organiseren. Schaatsbond KNSB had eerder in de week een plan van aanpak ingediend.

"We zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat het helaas vanwege de druk op de zorg en politie en handhaving nu niet mogelijk is coronaproof afgebakend buiten een wedstrijd te organiseren", aldus het ministerie van VWS. "Dat is voor iedereen een teleurstelling, voor de KNSB, de marathonschaatsers, voor het publiek, maar ook voor de burgemeesters en het kabinet. Iedereen had graag gezien dat er, nu het eindelijk weer eens goed vriest, een schaatswedstrijd op natuurijs georganiseerd had kunnen worden. Ontzettend jammer."

Omdat het marathonschaatsen niet onder de topsportcompetities wordt geschaard, had de KNSB toestemming nodig van de overheid om wedstrijden op natuurijs te organiseren. Toen het afgelopen weekeinde stevig begon te vriezen, sloeg de 'schaatskoorts' toe in Nederland. De marathonteams stuurden begin deze week een open brief, waarin ze de KNSB opriepen te kijken naar de mogelijkheden om wedstrijden te organiseren op natuurijs. Op initiatief van sportorganisatiebureau House of Sports, dat ook betrokken is bij de schaatsbubbel in Thialf, besloot de schaatsbond een poging te wagen.

Al erg druk

Premier Mark Rutte kwam maandag terug op zijn eerdere uitlatingen dat wedstrijden op natuurijs niet mogelijk zouden zijn. Rutte vertelde dat alle betrokken partijen zouden gaan kijken of het toch mogelijk is om voor een beperkte groep topmarathonschaatsers een of meer wedstrijden te organiseren. Woensdag stuurde de KNSB een plan van aanpak op. In afwachting van een kabinetsbesluit liet de bond een groep van bijna 150 marathonschaatsers al preventief testen op het coronavirus.

Het kabinet en de veiligheidsregio's zien het echter niet zitten. "Het is op dit moment al erg druk met mensen die op en rondom het ijs aanwezig zijn", meldden ze donderdagavond na overleg.

Dat betekent dat Christijn Groeneveld en Mariska Huisman voorlopig geen opvolgers krijgen. Zij wonnen ruim acht jaar geleden op het Veluwemeer het laatste NK op natuurijs.

Meer uit Sport

Teambaas Soudal Quick-Step ontkent concrete fusieplannen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Teambaas Patrick Lefevere van wielerploeg Soudal Quick-Step heeft in een mail aan zijn personeel gezegd dat er op dit moment geen concrete plannen of projecten zijn. De ploegbaas verontschuldigde zich in de mail voor de onrust die zondag is ontstaan door het bericht dat er fusiegesprekken liepen met Jumbo-Visma.

6 uur geleden
Polman en Wester in handbalploeg voor EK-kwalificatie

ARNHEM (ANP) - Estavana Polman is ondanks een recente knieoperatie opgenomen in de definitieve selectie van het Nederlands vrouwenhandbalteam voor de komende wedstrijden in de EK-kwalificatie tegen Portugal (12 oktober) en Finland (14 oktober). Bondscoach Per Johansson heeft ook een plek in de negentienkoppige ploeg ingeruimd voor keepster Tess Wester, die helemaal terug is na haar bevalling.

14 uur geleden
Verstappen heeft nog maar 3 punten nodig voor de wereldtitel

SUZUKA (ANP) - Max Verstappen heeft nog maar 3 punten nodig om zijn derde wereldtitel in de Formule 1 te bemachtigen. Dat kan over twee weken al in het eerstvolgende raceweekeinde, de Grote Prijs van Qatar. De zesde plaats in de sprintrace op zaterdag volstaat dan om zich al tot wereldkampioen te kronen.

17 uur geleden
Tennisster Rus levert vier plaatsen in op wereldranglijst

LONDEN (ANP) - Tennisster Arantxa Rus heeft vier plaatsen ingeleverd op de wereldranglijst. De beste Nederlandse op de ranking zakte naar de 51e plek. De 32-jarige Rus verloor afgelopen week in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Guadalajara.

17 uur geleden
Triatlete Klamer voldoet met vijfde plek op WK aan olympische limiet

PONTEVEDRA (ANP) - Triatlete Rachel Klamer is vijfde geworden bij de WK in het Spaanse Pontevedra. Met die klassering voldoet Klamer, die twee jaar geleden bij de Olympische Spelen in Tokio als vierde eindigde, aan de olympische kwalificatie-eis. Maya Kingma eindigde als 29e.

1 dag geleden
Franse wielrenner Laporte wint in Drenthe Europese titel

WIJSTER (ANP) - Wielrenner Christophe Laporte heeft in Drenthe de Europese titel gewonnen. De 30-jarige Fransman was na 199,8 kilometer de beste op de Col du VAM. Hij bleef na een aanvankelijke solo in de sprint bergop de Belg Wout van Aert en de Nederlander Olav Kooij, twee ploeggenoten van de Franse renner bij Jumbo-Visma, nipt voor.

1 dag geleden
Shorttrackers Velzeboer en Van 't Wout prolongeren NK-titel

LEEUWARDEN (ANP) - Xandra Velzeboer heeft de 1000 meter gewonnen bij de NK Shorttrack in Leeuwarden. Het is haar tweede titel dit weekend, nadat ze zaterdag ook al de sterkste was op de 1500 meter. Op de 500 meter werd ze tweede.

1 dag geleden