
Kabinet: gebruik van corona-app wordt niet verplicht
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de toekomstige corona-app niet verplicht. Mensen kunnen die app vrijwillig op hun mobiele telefoon downloaden, zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Het is de bedoeling dat de nieuwe app mensen waarschuwt als zij in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Zij kunnen dan uit voorzorg twee weken in quarantaine gaan, ook als ze zelf nog geen klachten hebben.
Dit weekend wordt een keuze gemaakt uit zeven aanbieders van de app. Rutte zei dat er een hoop om te doen is. Maar "het is geen hobby van mij en minister Hugo de Jonge om apps te ontwikkelen. Het lijkt nu net of wij morgen willen weten waar iedereen is, nou liever niet." Rutte benadrukte dat de app een praktische manier is om het bronnen- en contactonderzoek van de GGD'en te ondersteunen.
Belangrijk volgens Rutte is dat de privacy van de gebruikers niet wordt geschaad, dat het vrijwillig is, tijdelijk en transparant. Zo mogen gegevens niet herleidbaar zijn naar individuen en mogen er zo min mogelijk gegevens worden verzameld. Ook mag op geen enkele wijze opslag zijn van informatie over het verplaatsingsgedrag, tijdstip, locatie of sociale netwerken van die persoon.
Andere landen
Ook wordt bij de keuze van de techniek rekening gehouden met systemen in andere landen zodat de app ook werkt als je de grens overgaat, zei de premier.
Zorgminister Hugo de Jonge had eerder gezegd na te denken over een verplichting, omdat het belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen meedoen met de corona-app. De Jonge zei dat er toch voor vrijwilligheid is gekozen omdat voorop moet staan dat mensen volledig vertrouwen in de app hebben en daarom zelf mee willen doen.
Bij de keuze voor de app kijken deskundigen volgens De Jonge ook naar de afstelling, bijvoorbeeld de afstand die je had tot de coronapatiënt en hoe lang je bij die persoon in de buurt was. Thuis blijven is dan het devies als je een signaal krijgt. Meteen een coronatest laten doen, kan volgens hem niet, omdat dit pas zinnig is als je klachten hebt. Anders geeft de uitslag mogelijk een schijnveiligheid, zei de minister vrijdag.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De vijf slachtoffers van het steekincident van donderdagmiddag in Amsterdam lijken willekeurig gekozen te zijn, zegt de politie. Het gaat om een 67-jarige vrouw en een 69-jarige man met de Amerikaanse nationaliteit, een 26-jarige man met de Poolse nationaliteit, een 73-jarige vrouw uit België en een 19-jarige vrouw uit Amsterdam.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij het steekincident in Amsterdam zijn niet vier maar vijf slachtoffers gevallen, meldt de politie. Eerder zei de politie dat het om vier slachtoffers ging.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De verdachte van het steekincident in het centrum van Amsterdam is zelf een van de vijf mensen die gewond raakten, meldt de politie. "Dit betekent dat er vier slachtoffers zijn."
11 uur geledenPARIJS (ANP) - Binnen een paar weken ligt er een plan voor het beschermen van Oekraïne na een staakt-het-vuren, verwacht premier Dick Schoof. Dat draait meer en meer om het versterken van het Oekraïense leger, en minder om de aanzienlijke internationale troepenmacht waarvan eerder sprake was.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het rapport over de rol van de toeslagenaffaire bij uithuisgeplaatste kinderen is "ronduit confronterend", vindt advocaat Khadija Bozia, voorzitter van de Werkgroep Toeslagenadvocaten. "Wat nu nodig is, is erkenning van kinderen als zelfstandige gedupeerden, herbeoordeling van maatregelen, en échte ondersteuning. Geen woorden meer. De erkenning is er, nu naar herstel."
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, hoofdofficier René de Beukelaer en politiechef Peter Holla zijn bijeen voor overleg nadat er in de buurt van de Dam donderdagmiddag een steekincident is geweest. Dat laat een woordvoerder van Halsema weten. Het is nog niet duidelijk of er een persconferentie georganiseerd wordt.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) vindt het "bijzonder pijnlijk om te horen en lezen wat de impact van de kinderopvangtoeslagenaffaire bij de gezinnen en de betrokken kinderen tot op vandaag is". De Raad was donderdag aanwezig bij de presentatie van het rapport van de commissie Toeslagen en Uithuisplaatsingen. De commissie concludeert in dit rapport dat het schandaal rond de kinderopvangtoeslag een grote rol speelde bij de uithuisplaatsing van kinderen uit gedupeerde gezinnen.
11 uur geleden