Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet gaat zich inzetten voor anticorruptiehof

Kabinet gaat zich inzetten voor anticorruptiehof

LUXEMBURG/DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat zich inzetten voor de oprichting van een internationaal anticorruptiehof. Dat moet grootschalige corruptie aanpakken omdat dit volgens minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) steeds vaker een bedreiging vormt voor de stabiliteit, welvaart en veiligheid van landen.

De minister wijst als voorbeeld naar Rusland. De economische basis voor het autocratische regime van president Vladimir Poetin wordt volgens hem gevormd door "flagrante corruptie". Met de aanval op Oekraïne door Rusland wordt de stabiliteit in de hele regio bedreigd.

"Corruptie door publieke ambtsdragers is niet alleen een financieel probleem, maar het ondermijnt ook de democratie en de rechtsstaat in een land en vergroot de ongelijkheid onder de bevolking. En het is simpelweg misdadig. Niet alleen het land zelf lijdt eronder, corruptie schaadt ook de belangen van andere staten", zegt Hoekstra in een verklaring.

Data

Het gaat wel een tijd duren voor er zo'n hof is. De bewindsman gaat samen met andere landen steun zoeken voor een anticorruptiehof. Later dit jaar zal Nederland daarom samen met onder meer Canada en Ecuador een conferentie organiseren over de bestrijding van corruptie.

Hoekstra en zijn EU-collega's spraken maandag met Karim Khan, de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC). Hij praatte de ministers bij over de voortgang van het onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne. Hoekstra kondigde aan 1 miljoen euro extra aan het Strafhof te geven.

Alle EU-landen willen dat het recht zijn loop heeft, maakte Hoekstra op uit het overleg in Luxemburg. De verantwoordelijken voor de "duidelijke misdaden" die in Oekraïne zijn gepleegd mogen daarmee niet wegkomen en vasthoudendheid is daarom geboden, onderstreepte hij. "Dat was de indruk die ik ook kreeg van mijn collega's, dus laten we zorgen dat we dat ook waarmaken."

Meer uit Binnenland

Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

1 uur geleden
Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

AMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

1 uur geleden
Waterschap Limburg: hoogwaterpiek is voorbij, geen problemen meer

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg verwacht geen problemen meer met hoge waterstanden in het stroomgebied van de Geul. De hoogwaterpiek in de rivier is voorbij, de waterafvoer neemt af en er wordt alleen nog af en toe een bui verwacht, zegt het waterschap.

5 uur geleden
Extra politiecontroles in Vlissingen na schietincidenten

VLISSINGEN (ANP) - De politie gaat extra controles uitvoeren in en rond het Middengebied in Vlissingen, na meerdere schietincidenten. Deze week werd er op verschillende plaatsen in de stad geschoten. Dat gebeurde binnen één etmaal. Ook was er een steekincident.

6 uur geleden
Hongerstakers Maastricht gaan door tot eisen zijn ingewilligd

MAASTRICHT (ANP) - De vijf pro-Palestijnse hongerstakers aan de Universiteit Maastricht (UM) gaan door tot hun eisen zijn ingewilligd. Ze begonnen drie dagen geleden met hun actie en zijn boos op de universiteit omdat die volgens hen de hongerstaking negeert en zo hun gezondheid in gevaar brengt. Ze willen een eind aan wat ze "de door de UM gesponsorde genocide" noemen.

6 uur geleden
Ook twee campings in Meerssen geëvacueerd

MEERSSEN (ANP) - Twee campings in het Limburgse Meerssen worden zaterdag uit voorzorg ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het gaat om de campings 't Geuldal en Geul & Bos. Eerder werden al de gasten van twee campings in Etenaken, bij Wijlre, geëvacueerd.

10 uur geleden
Tweede jonge vrouw overleden na ongeval A50

HERVELD (ANP) - De 18-jarige vrouw uit Lent die op 12 mei zwaargewond raakte na een ongeval op de A50 ter hoogte van het Gelderse Herveld, is overleden. Dat meldt de politie. Het slachtoffer werd vorige week zondagochtend met zware verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

11 uur geleden