
Kabinet gaat zich inzetten voor anticorruptiehof
LUXEMBURG/DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat zich inzetten voor de oprichting van een internationaal anticorruptiehof. Dat moet grootschalige corruptie aanpakken omdat dit volgens minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) steeds vaker een bedreiging vormt voor de stabiliteit, welvaart en veiligheid van landen.
De minister wijst als voorbeeld naar Rusland. De economische basis voor het autocratische regime van president Vladimir Poetin wordt volgens hem gevormd door "flagrante corruptie". Met de aanval op Oekraïne door Rusland wordt de stabiliteit in de hele regio bedreigd.
"Corruptie door publieke ambtsdragers is niet alleen een financieel probleem, maar het ondermijnt ook de democratie en de rechtsstaat in een land en vergroot de ongelijkheid onder de bevolking. En het is simpelweg misdadig. Niet alleen het land zelf lijdt eronder, corruptie schaadt ook de belangen van andere staten", zegt Hoekstra in een verklaring.
Data
Het gaat wel een tijd duren voor er zo'n hof is. De bewindsman gaat samen met andere landen steun zoeken voor een anticorruptiehof. Later dit jaar zal Nederland daarom samen met onder meer Canada en Ecuador een conferentie organiseren over de bestrijding van corruptie.
Hoekstra en zijn EU-collega's spraken maandag met Karim Khan, de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC). Hij praatte de ministers bij over de voortgang van het onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne. Hoekstra kondigde aan 1 miljoen euro extra aan het Strafhof te geven.
Alle EU-landen willen dat het recht zijn loop heeft, maakte Hoekstra op uit het overleg in Luxemburg. De verantwoordelijken voor de "duidelijke misdaden" die in Oekraïne zijn gepleegd mogen daarmee niet wegkomen en vasthoudendheid is daarom geboden, onderstreepte hij. "Dat was de indruk die ik ook kreeg van mijn collega's, dus laten we zorgen dat we dat ook waarmaken."
Meer uit Binnenland
EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdagmiddag zo'n tachtig klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport. Enkele honderden demonstranten waren het terrein waar privéjets staan geparkeerd binnengedrongen nadat ze een hek kapot hadden geknipt. De groep kreeg sinds 14.00 uur van de marechaussee de tijd om vrijwillig te vertrekken, maar enkele tientallen actievoerders weigerden dat.
19 minuten geledenEINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee stelt een onderzoek in naar de groep klimaatactivisten die zaterdag door een hek het terrein van Eindhoven Airport is opgegaan. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee zaterdag.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Extinction Rebellion (XR) zegt dat de groep activisten het terrein op Eindhoven Airport waar de privéjets staan niet mogen verlaten voor 14.00 uur. De politie zou volgens een woordvoerder van de actievoerders onderzoek doen naar hoe de groep het terrein op is gekomen.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De situatie op Eindhoven Airport, waar een klimaatdemonstratie gaande is, is onder controle. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee op Twitter. Marechaussee en politie hebben het gebied afgezet.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) zegt niet van plan te zijn de landingsbaan van Eindhoven Airport op te gaan. Het is enkele honderden activisten zaterdag gelukt om een hek kapot te knippen en daar doorheen te gaan en zo het terrein te betreden. Volgens een woordvoerder van XR bevindt de groep zich op het terrein waar privéjets staan geparkeerd.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Op en bij Eindhoven Airport zijn naar schatting tussen de driehonderd en vijfhonderd actievoerders op de been. Ze willen een einde aan geluidsoverlast, gezondheidsschade en vervuiling voor omwonenden van het vliegveld.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Enkele honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn zaterdag het terrein van Eindhoven Airport opgegaan waar de vliegtuigen opstijgen en landen.
3 uur geleden