Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet gaat wat meer risico nemen met corona

Kabinet gaat wat meer risico nemen met corona

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat een "klein beetje meer risico nemen" met het coronavirus, zei premier Mark Rutte dinsdagavond. Hij kondigde verscheidene versoepelingen aan zoals opening van de middelbare scholen en de contactberoepen. Die mogen weer aan de slag.

Het is met deze verruiming wel heel belangrijk dat mensen zich "extra goed" aan de basisregels houden, benadrukte Rutte. "We doen hiermee iets heel spannends, zo voel ik dat ook zelf. Verruiming is in deze fase niet gratis." Volgens hem betekent extra ruimte extra verantwoordelijk, van iedereen.

De premier waarschuwde dat als over een paar weken de cijfers weer door het dak gaan er weer een aanscherping zal moeten volgen. "Natuurlijk willen we dat niet. We willen juist meer ruimte geven aan alle sectoren, ook aan de horeca en bioscopen."

Sporten

Naast de opening van de middelbare scholen en het openstellen van de contactberoepen wordt het ook mogelijk voor mensen tot 27 jaar om in de buitenlucht aan teamsport te doen. Dat mag niet in competitieverband. Verder wordt het mogelijk om op afspraak naar een winkel te gaan.

Volgens de premier houden de meeste mensen zich goed aan de maatregelen. "Maar het gaat ook niet vanzelf. Uw gedrag doet ertoe." Als iedereen zich aan de afspraken houdt, dan kunnen we best nog meer risico nemen", zei Rutte. Hij wees erop dat een kwart van de mensen die positief getest is, nog steeds de straat op gaat.

Tegelijk blijft de avondklok overeind tot 15 maart en mogen mensen ook nog steeds niet meer dan één persoon per dag thuis ontvangen. Als blijkt dat de avondklok moet gelden tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer komt er een uitzondering voor stemmers, leden van stembureaus en stemmentellers.

Op 8 maart is de volgende persconferentie van het kabinet. Dan zal Rutte bekendmaken wat er gebeurt met de coronamaatregelen na 15 maart.

Meer uit Binnenland

Agractie vindt stikstofbeleid van regering 'heilloze weg'

DEN HAAG (ANP) - Het huidige stikstofbeleid van de Nederlandse regering is een "heilloze weg gebaseerd op de verkeerde fundamenten". Dat zegt bestuurder Erik Luiten van boerenactiegroep Agractie in een reactie op een onderzoek van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Daarin wordt gesteld dat de plannen die provincies en het Rijk hebben opgesteld om de uitstoot van stikstof door de landbouw in de komende tien jaar flink terug te dringen niet ver genoeg gaan.

35 minuten geleden
NS trekt ruim 150 miljoen euro uit voor tien nieuwe intercity's

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) bestellen nog tien extra Intercity's Nieuwe Generatie (ICNG), bovenop de 99 al eerder bestelde treinen. Daarmee is ruim 150 miljoen euro gemoeid, bevestigt een woordvoerder van de spoorvervoerder na berichtgeving in het AD.

37 minuten geleden
Cultuurfonds gaat meer geld steken in natuur

AMSTERDAM (ANP) - Het Cultuurfonds gaat extra geld steken in de natuur. Het fonds steunde jaarlijks al bijna driehonderd natuurprojecten met 1,5 miljoen euro, daar komt nu 2 miljoen euro bovenop. De reden is volgens het fonds de noodzaak om klimaatbestendige natuur te realiseren. Het bedrag wordt gedoneerd aan de provinciale landschappen.

1 uur geleden
Putters hoopt formatie weer op gang te brengen in marathonsessie

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters hoopt de formatie weer in beweging te krijgen door in een marathonsessie van twee dagen gesprekken te voeren met bijna alle politiek leiders. Maandag spreekt hij de fractieleiders van de zes grootste fracties PVV, BBB, GroenLinks-PvdA, NSC, D66 en VVD. Dinsdag komen de andere partijleiders op bezoek, behalve Stephan van Baarle van DENK, die heeft bedankt voor de uitnodiging.

4 uur geleden
Kort geding over komst 250 asielzoekers in hotel in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - Bij de rechtbank in Den Bosch dient maandag een kort geding over een tijdelijk asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in de stad. De gemeente wil vanaf dinsdag maximaal 250 asielzoekers opvangen in het hotel aan het Pettelaarpark, niet ver van de A2 en het provinciehuis van Noord-Brabant.

4 uur geleden
Grootste kas Hortus Botanicus Amsterdam dicht voor renovatie

AMSTERDAM (ANP) - De grootste kas van de Hortus Botanicus Amsterdam gaat vanaf maandag langer dan een jaar dicht voor een verbouwing. De zogeheten Drieklimatenkas, die in 1993 is gebouwd, moet vernieuwd en verduurzaamd worden. De rest van de Hortus blijft geopend voor publiek.

4 uur geleden
Twaalf dagen minder treinen naar Schiphol om werkzaamheden

SCHIPHOL (ANP) - Vanaf maandag rijden er bijna twee weken minder treinen van, naar en via Schiphol vanwege werkzaamheden. Tot en met vrijdag 8 maart moeten reizigers die via de luchthaven reizen rekening houden met een aangepaste dienstregeling.

4 uur geleden