Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet gaat waarschijnlijk wet over publieke omroep veranderen

Kabinet gaat waarschijnlijk wet over publieke omroep veranderen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat waarschijnlijk de wet veranderen waarin onder meer de inrichting van het omroepenstelsel staat beschreven. Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) verwacht dat verschillende onderzoeken naar de NPO hiertoe aanleiding zullen geven, zegt ze tijdens een debat in de Tweede Kamer over de mediabegroting.

De bewindsvrouw wil zich onder meer gaan buigen over de verhouding tussen de omroepverenigingen en de NPO. Het zou de eerste keer in ruim vijftien jaar zijn dat deze zogeheten Mediawet wordt veranderd. "Er gaat heel veel rollen, heel veel gebeuren", aldus de staatssecretaris. Wat er mogelijk aan de wet gaat veranderen, kan ze nog niet zeggen.

De bewindsvrouw wil eerst een aantal onderzoeken afwachten, onder meer naar de toekomst van de publieke omroep. Een adviescollege wil criteria opstellen voor hoe omroepen het publieke stelsel kunnen betreden en verlaten. Ook wacht Uslu de resultaten af van onderzoek van de commissie onder leiding van oud-minister Martin van Rijn naar de werkcultuur bij de NPO, naar aanleiding van onthullingen over de onveilige werkcultuur bij de voormalige talkshow DWDD. In de zomer van 2023 verwacht ze meer te kunnen zeggen over de vervolgstappen.

Haast maken

Lucille Werner van het CDA vindt dat de NPO te veel macht naar zich toe heeft getrokken. Nu bepalen directeuren en genremanagers volgens het Kamerlid wat wordt uitgezonden en hoe. Ze wil dat de omroepverenigingen weer meer zeggenschap krijgen. Die hebben volgens Werner meer voeling met de maatschappij en kunnen volgens haar ook de werkcultuur verbeteren als ze meer invloed krijgen.

Na opmerkingen van het Kamerlid hierover zegt Uslu dat ze het een "hele grote vraag" vindt die voor haar "topprioriteit" heeft en ook een "wetswijziging vergt". De staatssecretaris wil dat wel zorgvuldig doen en daarom de tijd nemen, zegt ze op het verzoek van Werner om haast te maken.

Gebroken vaas

Lisa Westerveld (GroenLinks) citeert wat de jurist Egbert Dommering in een rapport zei over de Mediawet om aan te geven waarom die volgens haar aan verandering toe is. De wet "doet denken aan een gebroken vaas waarvan de scherven op alle mogelijke manieren weer aan elkaar zijn geplakt", zo leest het Kamerlid voor. De wet stamt uit 1987 en is daarna meermaals herzien, voor het laatst in 2008.

Het laatste jaar was de publieke omroep regelmatig onderwerp van debat. Onlangs onthulde de Volkskrant dat er jarenlang een onveilige werkcultuur is geweest bij de redactie van DWDD, voor een groot deel veroorzaakt door presentator Matthijs van Nieuwkerk. Ook Ongehoord Nederland (ON!) kwam meermaals in opspraak. De jonge omroep zou zich niet houden aan journalistieke principes en is meermaals beticht van racisme in de uitzendingen. Eind vorige maand liet de NPO weten ON! voor de tweede keer een financiële sanctie op te willen leggen.

Meer uit Politiek

ChristenUnie aan Rutte: kom met Catshuissessie over antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat demissionair premier Mark Rutte tijdens een Catshuissessie met verschillende sectoren gaat praten over de stijgende haat tegen Joden in Nederland. De partij zal dit voorstel donderdagavond doen tijdens het Kamerdebat over antisemitisme in ons land.

16 minuten geleden
DENK slaat Europese verkiezingen over

DEN HAAG (ANP) - DENK doet in mei niet mee aan de verkiezingen voor het Europees parlement. Als reden daarvoor geeft de partij dat zij in Brussel waarschijnlijk alleen komt te staan in haar standpunten over de strijd in de Gazastrook. DENK kwam bij de vorige verkiezingen in 2019 niet in de buurt van een zetel en maakt daar volgens recente peilingen ook nu weinig kans op.

17 minuten geleden
Gronings regioberaad over Nieuw Begin moet openbaar

GRONINGEN (ANP) - Volksvertegenwoordigers in Groningen willen grip houden op de besteding van de aardbevingsmiljarden, maar de manier waarop ze dat tot nu toe organiseren stuit op kritiek in Provinciale Staten. Het Regioberaad van Staten- en raadsleden over "democratische verankering" bij de vormgeving van een 'Nieuw Begin' na het gaswinningsleed vergadert vooralsnog in beslotenheid, maar dat moet volgens een meerderheid in Provinciale Staten transparanter.

1 uur geleden
Export van Nederlandse onderdelen van F-35 wordt niet gestopt

DEN HAAG (ANP) - De export van in Nederland geproduceerde onderdelen voor de F-35 naar andere landen dan Israël wordt niet stopgezet. Dat schrijft minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in een aanvullende toelichting op de uitspraak van het gerechtshof aan de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Van der Burg moet asielaanvragen van Palestijnen gewoon behandelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) moet de aanvragen van asielzoekers uit de Palestijnse gebieden gewoon in behandeling nemen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. In december besloot Van der Burg dat de aanvragen tijdelijk bevroren zouden worden, maar volgens de Raad van State heeft hij zijn besluit niet goed gemotiveerd, omdat hij zich niet baseerde op de meest actuele informatie.

2 uur geleden
Omtzigt over asiel: we houden ons aan internationale afspraken

DEN HAAG (ANP) - Asiel blijft een struikelblok aan de formatietafel. NSC-leider Pieter Omtzigt herhaalde woensdag in de marge van een nieuwe ronde van onderhandelingen dat hij vasthoudt aan de "basislijn" ten aanzien van de rechtstaat die de onderhandelende partijen in januari al zijn overeengekomen. Daarin staat onder meer dat bestaande verdragen en Europese wetgeving worden gerespecteerd.

3 uur geleden
Kamer stemt niet over geld pechgeneratie, Dijkgraaf teleurgesteld

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag toch niet gestemd over een plan van NSC om de 'pechgeneratie' tegemoet te komen voor de gestegen rente op studieleningen. Voor het plan is volgens de partij onvoldoende draagvlak. Partijleider Pieter Omtzigt kreeg afgelopen najaar - toen nog als onafhankelijk Kamerlid - voldoende steun voor het plan om het belastingvoordeel voor expats flink te versoberen. Daar wilde hij de tegemoetkoming voor studenten uit betalen, zonder precies uit te werken hoe. Dat blijft nu onduidelijk, tot teleurstelling van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf.

17 uur geleden