Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet gaat voor 74 miljoen euro vissers uitkopen

Kabinet gaat voor 74 miljoen euro vissers uitkopen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt 74 miljoen euro uit om vissers uit te kopen die willen stoppen met vissen. Dat is nodig om ruimte te creëren op de drukke Noordzee en de druk op visgronden iets te verlichten, schrijft landbouwminister Carola Schouten.

Het verbod op pulsvissen, de brexit-onderhandelingen en het coronavirus "maken het toekomstperspectief van de vloot onzeker", zegt Schouten. Ze presenteert daarom vrijdag haar visie op de kottervisserij. De vloot wordt kleiner en moet economisch gezond zijn, stelt de bewindsvrouw. Ze ziet een sector voor zich "die een voorloper blijft qua kennis en innovatie en vist met respect voor natuur en milieu".

Het kabinet maakt 45 miljoen euro vrij voor innovaties die het vissen schoner en lucratiever moeten maken. Dat geld zal voor een deel gaan naar nieuw tuig dat de pulskor kan vervangen. Die kunnen vissers niet meer gebruiken wegens het verbod op pulskorvisserij, waarbij de vis (schol en tong) wordt opgeschrikt van de bodem met kleine elektrische schokjes. Het Europese Parlement stemde vorig jaar in met het verbod.

Het geld dat opzij wordt gezet voor het uitkopen van vissers en innovaties werd al op tafel gelegd bij de onderhandelingen van het Noordzeeakkoord. Dit akkoord moet de drukke Noordzee beter verdelen en werd vrijdag ondertekend door de meeste onderhandelaars, hoewel de handtekening van vissersorganisaties ontbreekt.

Nadat in februari een onderhandelaarsakkoord werd gepresenteerd, liet de Vissersbond weten het akkoord niet te steunen. Zeven van de belangrijkste negen vissersorganisaties wilden wél tekenen, maar die vertegenwoordigen samen nog niet de helft van de Nederlandse vissers. Wegens "de verdeeldheid in de achterban" tekenen de overgebleven zeven organisaties niet, meldt verantwoordelijk minister Van Nieuwenhuizen. "Ontwikkelingen op de Noordzee gaan echter door, belangen van de visserij worden direct geraakt", aldus de bewindsvrouw.

Het kabinet wil dan ook een verkenner aanwijzen die de grote verschillen tussen vissers gaat onderzoeken. Deze persoon moet er ook voor zorgen dat de vissers toch zo veel mogelijk kunnen meepraten over de verdeling van de Noordzee.

Meer uit Politiek

VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

15 uur geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

15 uur geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

16 uur geleden
Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

1 dag geleden
Rutte: geen garantie dat in Ter Apel niemand in gras moet slapen

DEN HAAG (ANP) - De capaciteit van de asielopvang loopt tegen haar grenzen aan, zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Er wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat asielzoekers in het gras bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals vorige zomer wekenlang de realiteit was. "Dat zijn taferelen die we als kabinet willen voorkomen. Maar met de huidige instroom kunnen we daar geen garanties voor geven."

2 dagen geleden
Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

DEN HAAG (ANP) - Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Daarmee reageerde hij op de dochters van Sigrid Kaag, die in het programma College Tour zeggen dat zij graag willen dat hun moeder stopt met de politiek. Zij vrezen dat met Kaag hetzelfde gebeurt als met Els Borst, die in 2014 werd vermoord.

2 dagen geleden
Ollongren: belangrijk werk VN-vredeshandhavers stopt nooit

DEN HAAG (ANP) - Het "belangrijke werk" van de vredeshandhavers van de Verenigde Naties "stopt nooit". Dat zei Kajsa Ollongren, minister van Defensie, vrijdagmiddag bij de eredienst voor 75 jaar VN-vredesmissies bij het Malieveld in Den Haag.

2 dagen geleden