
Kabinet gaat voor 74 miljoen euro vissers uitkopen
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt 74 miljoen euro uit om vissers uit te kopen die willen stoppen met vissen. Dat is nodig om ruimte te creëren op de drukke Noordzee en de druk op visgronden iets te verlichten, schrijft landbouwminister Carola Schouten.
Het verbod op pulsvissen, de brexit-onderhandelingen en het coronavirus "maken het toekomstperspectief van de vloot onzeker", zegt Schouten. Ze presenteert daarom vrijdag haar visie op de kottervisserij. De vloot wordt kleiner en moet economisch gezond zijn, stelt de bewindsvrouw. Ze ziet een sector voor zich "die een voorloper blijft qua kennis en innovatie en vist met respect voor natuur en milieu".
Het kabinet maakt 45 miljoen euro vrij voor innovaties die het vissen schoner en lucratiever moeten maken. Dat geld zal voor een deel gaan naar nieuw tuig dat de pulskor kan vervangen. Die kunnen vissers niet meer gebruiken wegens het verbod op pulskorvisserij, waarbij de vis (schol en tong) wordt opgeschrikt van de bodem met kleine elektrische schokjes. Het Europese Parlement stemde vorig jaar in met het verbod.
Het geld dat opzij wordt gezet voor het uitkopen van vissers en innovaties werd al op tafel gelegd bij de onderhandelingen van het Noordzeeakkoord. Dit akkoord moet de drukke Noordzee beter verdelen en werd vrijdag ondertekend door de meeste onderhandelaars, hoewel de handtekening van vissersorganisaties ontbreekt.
Nadat in februari een onderhandelaarsakkoord werd gepresenteerd, liet de Vissersbond weten het akkoord niet te steunen. Zeven van de belangrijkste negen vissersorganisaties wilden wél tekenen, maar die vertegenwoordigen samen nog niet de helft van de Nederlandse vissers. Wegens "de verdeeldheid in de achterban" tekenen de overgebleven zeven organisaties niet, meldt verantwoordelijk minister Van Nieuwenhuizen. "Ontwikkelingen op de Noordzee gaan echter door, belangen van de visserij worden direct geraakt", aldus de bewindsvrouw.
Het kabinet wil dan ook een verkenner aanwijzen die de grote verschillen tussen vissers gaat onderzoeken. Deze persoon moet er ook voor zorgen dat de vissers toch zo veel mogelijk kunnen meepraten over de verdeling van de Noordzee.
Meer uit Politiek
PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
3 dagen geleden