Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet gaat vanaf 1 juli meer stukken met Kamer delen

Kabinet gaat vanaf 1 juli meer stukken met Kamer delen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat vanaf 1 juli meer stukken met de Tweede Kamer delen. In stukken die de Kamer vraagt, worden meningen en invullingen van ambtenaren niet meer geschrapt. En "achterliggende nota's" waarop beleid is gebaseerd, worden proactief openbaar gemaakt. Het kabinet zegde dit al toe in januari, toen het opstapte wegens de toeslagenaffaire. Maar "u moet zich voorstellen dat het voor departementen wel echt een andere, nieuwe manier van werken is", legt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) uit in debat met de Tweede Kamer. De nieuwe werkwijze gaat daarom vanaf de zomer in.

Het kabinet besloot het beleid over openbaarmaking van stukken te veranderen na het snoeiharde rapport van de commissie-Van Dam over de toeslagenaffaire. Een van de conclusies van die Kamercommissie was dat de informatiehuishouding van het kabinet niet op orde was en dat de informatievoorziening aan de Tweede Kamer een dikke onvoldoende kreeg. Sinds kort zijn ook de agenda en de besluitenlijst van de ministerraad openbaar.

Ollongren benadrukt dat ook de 'Oekaze-Kok', "niet meer bestaat". Deze aanwijzingen, uitgeschreven door toenmalig premier Wim Kok, schreven in het verleden voor dat ambtenaren eigenlijk alleen met Kamerleden en journalisten mogen praten in bepaalde omstandigheden, en met goedkeuring van de minister. Deze strenge regels zijn "vervangen door een veel modernere manier van omgaan met contacten tussen Kamerleden en ambtenaren". Ambtenaren krijgen veel meer ruimte, aldus de bewindsvrouw. "Dit alles om te zorgen dat de informatievoorziening aan de Tweede Kamer beter is, en makkelijker is."

Meer uit Politiek

Kabinet vreest dat landen hun greep op het internet vergroten

DEN HAAG (ANP) - Het internet moet een publieke plek blijven waar niet alleen landen de regels bepalen, vindt het kabinet. Daarom probeert onder anderen minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) te voorkomen dat de Verenigde Naties (VN) het gezag op internet naar zich toe trekken, zoals landen als China en Rusland willen. Dat staat in de internationale cyberstrategie die hij samen met andere kabinetsleden naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

6 uur geleden
Invloed BBB in nieuw Limburgs bestuur goed merkbaar

LOTTUM (ANP) - Het nieuwe coalitieakkoord van de provincie Limburg ademt op veel onderdelen de geest van BBB, met tien zetels de grootste fractie in Provinciale Staten. In Limburg ligt de focus voortaan niet meer op 'stoppers', het beëindigen van boerenbedrijven dus, maar op blijvers en starters. Daartoe wordt een Blijversfonds opgetuigd dat innovaties en verduurzaming stimuleert. Ook een wens van het CDA overigens.

6 uur geleden
Fiscus begint eind augustus pas met invorderen coronaschulden

DEN HAAG (ANP) - De tienduizenden ondernemers die nog helemaal niets hebben afbetaald van hun coronaschulden bij de Belastingdienst, hebben nog tot uiterlijk 29 augustus de tijd om te betalen, of zich te melden. Eerst zouden bedrijven hier volgende week al een brief over krijgen, maar de brieven gaan pas begin juli de deur uit. De datum die op de brieven wordt vermeld, is 15 augustus. Twee weken daarna beginnen de invorderingen van de schulden. Op die manier wordt ook rekening gehouden met de zomervakantie van ondernemers.

7 uur geleden
Schouten: meer oog voor individu in nieuwe Participatiewet

DEN HAAG (ANP) - De Participatiewet, die onder meer de bijstand regelt, gaat op de schop. De nieuwe wet moet meer ruimte bieden voor een individuele benadering van mensen, schrijft minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) aan de Tweede Kamer.

8 uur geleden
Rutte over 'nevenschade': in lang debat valt woord soms verkeerd

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte begrijpt dat het woord "nevenschade" over de ellende van inwoners van het aardbevingsgebied verkeerd kan vallen. "Ik ga er alleen nu geen excuus voor maken", voegt hij toe. "In een debat van negen uur zullen er woorden zijn waarvan je achteraf denkt: net niet het goede woord. Maar dat hoort bij debatten voeren."

9 uur geleden
Rutte is 'voorzichtig hoopvol' op asieldeal met Tunesië

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is "voorzichtig hoopvol" dat op korte termijn met Tunesië afspraken kunnen worden gemaakt om de illegale oversteek van asielzoekers in "gevaarlijke bootjes" zo veel mogelijk tegen te gaan. Hij verwacht niet dat hij zondag dé deal gaat sluiten, "maar het zal wel een belangrijke stap zijn", zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Rutte gaat zondag samen met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Italiaanse premier Giorgia Meloni naar Tunesië.

9 uur geleden
Vicepremiers Kaag en Schouten positief over asieldeal EU

DEN HAAG (ANP) - Vicepremiers Carola Schouten (ChristenUnie) en Sigrid Kaag (D66) zijn positief over de deal die EU-landen hebben gemaakt over asiel. Na de ministerraad zegt Kaag een "positieve grondhouding" te hebben over het akkoord. Schouten vindt het goed dat asielzoekers het sneller te horen krijgen als ze weinig kans maken om te blijven. Dat is volgens haar ook in het belang van mensen die "onze hulp ook echt nodig hebben".

11 uur geleden