Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet gaat loting voor studie weer invoeren

Kabinet gaat loting voor studie weer invoeren

DEN HAAG (ANP) - Universiteiten en hogescholen moeten studenten weer kunnen toelaten door middel van loting. Loten werd door het vorige kabinet afgeschaft, maar de ministerraad stemde vrijdag in met een voorstel van minister Ingrid van Engelshoven om het opnieuw in te voeren.

De aanpassing geldt voor opleidingen met een beperkt aantal studieplekken, ook wel een numerus fixus genoemd. Na de afschaffing van de loting in 2013 werden studenten gekozen op basis van bijvoorbeeld cijfers of motivatiegesprekken. Dit moest leiden tot minder uitval, omdat vooral studenten met betere cijfers en meer motivatie een plek krijgen.

In de praktijk zorgde het voor meer kansongelijkheid omdat studenten met een migratieachtergrond of uit armere gezinnen minder snel werden toegelaten. Studies werden daardoor minder divers. Door loten weer toe te staan, moet de kansenongelijkheid afnemen.

Toelatingstoetsen

Instellingen mogen nog steeds andere manieren gebruiken om studenten te kiezen, zoals motivatiegesprekken of toelatingstoetsen. Een combinatie kan ook, zoals een loting waarbij goede cijfers de kans op toelating vergroten.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) was eerder dit jaar kritisch over het voorstel. Voormalig voorzitter Kees Gillesse vroeg zich toen af of dit wel de juiste manier is om tot een eerlijke selectie te komen. Volgens hem ontbrak de wetenschappelijke onderbouwing hiervoor.

Zittend voorzitter Dahran Çoban ziet ook nu liever een combinatie met een wetenschappelijk onderbouwde methode, zoals een gesprek. Ze vindt dat er een selectievorm moet komen waardoor de "juiste student op de juiste plek" wordt geplaatst. Alleen een loting is daarvoor volgens haar niet geschikt.

Meer uit Binnenland

OM: moordverdachte De Vries niet onder druk, liep 'te pronken'

AMSTERDAM (ANP) - Justitie ziet nergens aanwijzingen dat vermeend 'moordmakelaar' Krystian M. bij de liquidatie van Peter R. de Vries in 2021 dermate onder druk stond van anderen, dat hij zich niet aan de moordplannen kon onttrekken. In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp verwezen de aanklaagsters de korte verklaring die M. hierover onlangs aflegde woensdag naar het rijk der fabelen. Volgens hen blijkt uit het verzamelde bewijs juist dat de 28-jarige Pool trots was op zijn positie. "Hij liep ermee te pronken", aldus de officieren van justitie.

15 minuten geleden
VluchtelingenWerk vreest voor langere sluiting meldpunt Oekraïners

UTRECHT (ANP) - VluchtelingenWerk maakt zich zorgen over de gevolgen van de sluiting van het belangrijkste aanmeldpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Utrecht. De organisatie vreest dat als er niet snel meer opvangplekken komen in het land, deze situatie nog "dagen of weken" kan duren. "Voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog staan Oekraïense vluchtelingen voor een dichte deur zonder opvang."

20 minuten geleden
Tata Steel 'herkent zorgen' over omstreden kooksfabriek

VELSEN (ANP) - Tata Steel Nederland "herkent" de zorgen die omwonenden hebben over een vervuilende kooksfabriek op het terrein voor staalproductie. Een adviesgroep stelde in een woensdag verschenen rapport dat die omstreden Kooks- en Gasfabriek 2 eerder dicht zou moeten om de schadelijke invloed van Tata Steel op de omgeving drastisch te verminderen.

28 minuten geleden
Dorpsraad na advies over Tata: we hebben moedige politici nodig

WIJK AAN ZEE (ANP) - Nu zijn moedige politici nodig om de gezondheid van omwonenden van Tata Steel centraal te stellen, zegt de Dorpsraad Wijk aan Zee na publicatie van een advies over gezondheid in de regio. "We roepen politici op om uit te gaan van de feiten en niet van de mooie praatjes van Tata", aldus Linda Valent.

38 minuten geleden
MOB: rechts kabinet kan problemen PAS-melders niet oplossen

DEN HAAG (ANP) - Het gaat een eventueel rechts kabinet "nooit lukken" om uiterlijk in de loop van 2025 het probleem van de PAS-melders die zonder natuurvergunning zitten op te lossen, denkt Johan Vollenbroek van milieuorganisatie MOB. Hij reageert op een reeks uitspraken van de Raad van State in zaken die zijn organisatie had aangespannen. De hoogste bestuursrechter maakte woensdag duidelijk dat provincies op korte termijn niet altijd hoeven in te grijpen bij bedrijven die zonder natuurvergunning zitten.

41 minuten geleden
Heropstarten opvang Oekraïners bij gastgezinnen niet aan de orde

DEN HAAG (ANP) - Het opnieuw opstarten van de opvang van Oekraïense vluchtelingen bij gastgezinnen is op dit moment niet aan de orde. Dat zegt directeur Robert Zaal van Takecarebnb, een van de organisaties die tot voor kort via samenwerkingsverband RefugeeHomeNL opvang van Oekraïners regelde bij particulieren. Volgens Zaal is de animo om mensen in huis te nemen flink afgenomen en is ook onder Oekraïners zelf minder belangstelling om tijdelijk in een gastgezin te verblijven.

49 minuten geleden
Man verdacht van dreigen met terroristisch misdrijf op school

BREDA (ANP) - De 20-jarige man die in november een basisschool in het Brabantse Oisterwijk binnendrong, wordt verdacht van het dreigen met een terroristisch misdrijf. Dat bleek woensdag in de rechtbank in Breda. Volgens zijn advocaat was Sofian T. zwaar onder invloed van alcohol en drugs.

1 uur geleden