Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet gaat kinderkoop verbieden

Kabinet gaat kinderkoop verbieden

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil het kopen van kinderen strafbaar stellen. Vrouwen die draagmoeder willen zijn of hun kind ter adoptie willen afstaan, mogen niet meer worden overgehaald met geld of andere diensten. Wensouders die zich daar toch schuldig aan maken, kunnen een jaar celstraf krijgen.

Het voorstel moet kwetsbare vrouwen beschermen. Vrouwen voor wie een zwangerschap risicovol is, bijvoorbeeld door medische problemen, kunnen dit verzwijgen als iemand hun veel geld aanbiedt. Ook kan het ze overhalen hun kind af te staan, terwijl ze dit anders niet hadden gewild. Vrouwen die zelf een kind aanbieden in ruil voor geld of wederdiensten, zijn net zo goed strafbaar.

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met wet van ministers Dekker (Rechtsbescherming) en Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). De bewindspersonen vinden dat de keuze voor draagmoederschap of het afstaan van een kind altijd vrijwillig moet zijn.

Dekker wil met dit voorstel ook het kind beschermen. "Opgroeien in het besef gekocht te zijn, is vreselijk. Kinderen zijn geen handelswaar, daarom moeten we een duidelijke grens stellen."

Ook wil Dekker in de toekomst een 'draagmoederbank' opzetten, zei hij in november vorig jaar. Deze instantie kan dan bemiddelen tussen wensouders en draagmoeders. Nu mogen wensouders alleen nog in kleine kring rondvragen.

Meer uit Binnenland

Nederlandse versie Brits royaltyboek per direct uit de handel

HAARLEM (ANP) - Eindstrijd, de Nederlandse versie van het nieuwe boek van de Britse schrijver Omid Scobie over het Britse koningshuis, wordt tijdelijk uit de handel gehaald. Dat bevestigt een zegsvrouw van Xander Uitgevers na berichtgeving van royaltyverslaggever Rick Evers.

53 minuten geleden
Voor 1,7 miljoen euro aan iPhones gestolen bij bedrijf Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de diefstal van een lading nieuwe iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro bij een vrachtbedrijf op Schiphol. Ook zaten er anderhalf miljoen diodes in de gestolen lading. Dat zijn onderdelen die worden gebruikt bij de fabricage van printplaten. De telefoons zijn iPhones 15 Pro Max, in verschillende kleuren.

1 uur geleden
Verbieden hoofddoek mag ook voor ambtenaar achter de schermen

LUXEMBURG (ANP) - Overheden mogen ambtenaren, ook die achter de schermen werken, verbieden om een hoofddoek te dragen. Ze moeten dan wel consequent zijn en ook andere religieuze uitingen als kruisjes en keppeltjes niet toestaan, oordeelt de hoogste Europese rechter.

2 uur geleden
OM eist 20 jaar cel tegen minderjarige verdachte huurmoord

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft twintig jaar cel geëist tegen de verdachte die nog minderjarig was toen hij opdracht zou hebben gegeven voor de moord op de 56-jarige Itzhak Meiri. Het slachtoffer uit Almere werd op 22 december 2021 na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen.

3 uur geleden
Asielzoekers blijven nog 3 jaar langer in Gronings dorp Farmsum

DELFZIJL (ANP) - De tijdelijke opvang voor asielzoekers in het Groningse dorp Farmsum blijft nog drie jaar open. De locatie wordt verlengd tot 31 december 2026. In het gebouw zitten 160 kansrijke asielzoekers.

3 uur geleden
Brand in gemeentehuis Soest mogelijk aangestoken

SOEST (ANP) - De brand die maandag rond middernacht woedde in het gemeentehuis in Soest is mogelijk aangestoken. De politie sluit dat niet uit na forensisch onderzoek en een buurtonderzoek.

4 uur geleden
Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

AMSTERDAM (ANP) - Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

5 uur geleden