Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet gaat kennis beschermen tegen buitenlandse machten

Kabinet gaat kennis beschermen tegen buitenlandse machten

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil voorkomen dat andere landen "met onze kennis aan de haal gaan" en daardoor mogelijk Nederlandse belangen schaden. Daarom neemt het maatregelen zodat het Nederlands onderzoek dat andere landen economische of militaire voordelen kan geven beter is beschermd.

Zo moeten universiteiten en onderzoeksinstituten zich bewuster worden van mogelijke risico's, bijvoorbeeld aan de hand van checklists. Ook moeten de rollen en verantwoordelijkheden binnen instellingen duidelijker zijn. Daarnaast komt er een "expertise- en adviesloket kennisveiligheid".

Volgens ministers Ingrid van Engelshoven (Wetenschap), Ferd Grapperhaus (Justitie) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) is er sprake van "een opleving van machtspolitieke concurrentie" tussen verschillende landen. Het opdoen van "hoogwaardige kennis" is in het strategisch belang van die landen. "Deze kennis is ook in Nederland aanwezig", schrijven de bewindspersonen. Als buitenlandse machten die actief proberen te achterhalen, kan dat onder meer de Nederlandse belangen op het gebied van innovatie en concurrentie aantasten.

In hun brief aan de Tweede Kamer schrijven ze dat de aanpak "landenneutraal" is en zich dus niet specifiek richt op één land. China wordt door onder meer de AIVD genoemd als dreiging, bijvoorbeeld op het gebied van "economische spionage".

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Politiechef: zeker 151 arrestaties bij rellen in hele land

HILVERSUM (ANP) - Bij ongeregeldheden maandagavond in verschillende steden zijn in totaal zeker 151 mensen aangehouden. Dat heeft een woordvoerster van politiechef Willem Woelders gezegd.

1 minuut geleden
Burgemeester Den Bosch stelt onderzoek in naar rellen

DEN BOSCH (ANP) - Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch wil een onafhankelijk onderzoek naar de ongeregeldheden in zijn stad maandagavond. Hij wil zo achterhalen of de autoriteiten juist gehandeld hebben. "Het duurde best lang tot de ME beschikbaar was", zegt Mikkers tegen het Brabants Dagblad. "Dat is geen verwijt, maar een constatering."

42 minuten geleden
Dierenwelzijnsorganisatie op de bres voor de kweekvis

DEN HAAG (ANP) - Er moet meer aandacht komen voor het welzijn van kweekvissen. Dat zegt dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) in aanloop naar een debat over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) volgende week dinsdag. De organisatie heeft een brandbrief geschreven aan politiek Den Haag.

44 minuten geleden
Onderzoek Greenpeace: 65 procent minder uitstoot in 2030 haalbaar

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse klimaatdoel kan nog verder worden aangescherpt, stellen onderzoekers die in opdracht van Greenpeace hebben berekend wat daarvoor nodig is. Grote vervuilers moeten harder worden aangepakt om de CO2-uitstoot verder omlaag te krijgen. Als de veestapel fors wordt ingekrompen en de belasting op CO2-uitstoot wordt verhoogd, is het volgens onderzoeksbureau Ecorys haalbaar om de uitstoot voor 2030 met 65 procent te verminderen.

47 minuten geleden
Burgemeester Aboutaleb over plunderingen: schaamteloze dieven

ROTTERDAM (ANP) - Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam veroordeelt de relschoppers die maandagavond in Rotterdam-Zuid de politie belaagden en winkels plunderden. "Schaamteloze dieven, ik kan niet anders zeggen", aldus Aboutaleb.

1 uur geleden
Relschoppers plunderen winkels Rotterdam, vernielen politiebureau

ROTTERDAM (ANP) - Relschoppers in Rotterdam hebben winkels aan de Groene Hilledijk geplunderd. Ook hebben ze stenen door de ruit van het politiebureau op het nabijgelegen Sandelingplein gegooid, zei een woordvoerster.

2 uur geleden
'Plunderingen en vernielingen in onrustig Den Bosch'

DEN BOSCH (ANP) - Vele tientallen jongeren lopen rellend en plunderend door het stadscentrum in Den Bosch. Ze gooien ruiten in en vernielen auto's. Ook gooien ze met stenen en vuurwerk. Een woordvoerder van de politie laat weten dat het erg onrustig is in Den Bosch. De politie is aanwezig en grijpt zoveel mogelijk in.

2 uur geleden