Kabinet gaat institutioneel racisme bij deel fiscus erkennen
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat erkennen dat er sprake is geweest van institutioneel racisme bij een deel van de Belastingdienst. Haagse bronnen bevestigen een bericht van RTL Nieuws dat dit de uitkomst is van beraad in de ministerraad over de kwestie. Maandag wordt de Kamer hierover geïnformeerd. Staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingdienst) liet eerder al weten dat erkenning niet per se juridische consequenties hoeft te hebben.
De kabinetsploeg besprak woensdag een voorstel van Van Rij om te erkennen dat de Belastingdienst zich op bepaalde punten schuldig heeft gemaakt aan institutioneel racisme. De bewindsman weet dat dit gevoelig ligt, omdat veel mensen geen verschil zien met racisme als ideologie. Maar institutioneel racisme is niet hetzelfde als rassenhaat, benadrukte Van Rij (CDA) voorafgaand aan de ministerraad. Ook waren er zorgen over de juridische gevolgen van zo'n bekentenis.
Bewindspersonen wilden na de ministerraad nog niet bevestigen dat de erkenning er komt. Van Rij legt de laatste hand aan een brief aan de Kamer over de kwestie.
Geen racisme
De Belastingdienst hield jarenlang een omstreden zwarte lijst bij van mogelijke fraudeurs. Uit onderzoek van PwC bleek dat mensen met een "niet-westers voorkomen" strenger gecontroleerd werden. Ook nationaliteit, leeftijd en bijvoorbeeld donaties aan moskeeën speelden mee. Van Rij heeft al erkend dat die bevindingen ernstig zijn, en noemde de criteria "verwerpelijk" en "discriminatoir". Toch zei hij in eerste instantie dat er geen sprake was van racisme.
Van Rij verwijst nu naar een definitie van institutioneel racisme die is aangereikt door het College voor de Rechten van de Mens. Hij maakt daaruit op "dat er onbewust, onopzettelijk, structureel sprake kan zijn van gedragingen in een organisatie, waarbij er toch groepen anders behandeld worden dan andere". Dat noemt hij "echt iets anders" dan het bewust uitsluiten van mensen op basis van ras, afkomst of religie, wat gewoon strafbaar is.
Op deze manier uitgelegd, hoeft institutioneel racisme volgens Van Rij geen extra juridische consequenties te hebben. Hij wijst erop dat mensen die op de zwarte lijst stonden en daar nadeel van hebben gehad, daar ongeacht de reden een "tegemoetkoming" voor krijgen. De contouren van deze compensatieregeling hoopt hij voor het zomerreces met de Kamer te delen.
Meer uit Binnenland
STADSKANAAL (ANP) - Burgemeester Klaas Sloots van gemeente Stadskanaal reageert dat zijn gemeente wederom het aanmeldcentrum in Ter Apel te hulp moet schieten. "Als buurgemeente zien we dit met lede ogen aan. Al eerder plaatsten we grote tenten om voor de nacht een kleine bijdrage te leveren aan het probleem. En ook nu vind ik dat we moeten helpen."
3 uur geledenTER APEL (ANP) - Alleengaande mannen worden bij het azc in Ter Apel voorlopig tegengehouden om het hoge aantal asielzoekers dat er verblijft. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft besloten om maandagavond eerst vrouwen, kinderen en kwetsbare personen toe te laten.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland vindt het "diep triest" dat er "elk moment kans is" dat vluchtelingen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldde maandagavond dat alleengaande mannen voorlopig worden tegengehouden door de drukte in het aanmeldcentrum.
6 uur geledenTER APEL (ANP) - Alleengaande mannen worden bij het azc in Ter Apel voorlopig tegengehouden om het hoge aantal asielzoekers dat er verblijft. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft besloten om maandagavond eerst vrouwen, kinderen en kwetsbare personen toe te laten.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderenorganisaties roepen het kabinet op om de maatschappelijke diensttijd (MDT) te behouden, zo meldt stichting Senior & Student. Volgens organisaties als Cordaan, Nationaal Ouderenfonds en Senioren Netwerk Nederland blijkt uit het vrijdag gepresenteerde regeerakkoord dat de overheid geen geld meer beschikbaar stelt voor het MDT-programma van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
7 uur geledenTER APEL (ANP) - Gemeente Westerwolde heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een last onder dwangsom opgelegd voor het gebruik van zogenoemde portakabins bij het aanmeldcentrum in Ter Apel als slaapruimten voor asielzoekers. Omdat er nergens anders plek was, zette het COA afgelopen weekend die tijdelijke verblijfsruimten in om mensen in te laten overnachten.
8 uur geledenARNHEM (ANP) - Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een "acceptabele reactie" komt. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD) maandag. Lachgas is sinds januari 2023 verboden, en sindsdien worden lachgastanks gedumpt op straat of komen terecht in het afval. Het kost de afvalsector veel geld om de cilinders te verwijderen en te sorteren en het kan tot gevaarlijke situaties leiden voor medewerkers.
11 uur geleden