Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet gaat institutioneel racisme bij deel fiscus erkennen

Kabinet gaat institutioneel racisme bij deel fiscus erkennen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat erkennen dat er sprake is geweest van institutioneel racisme bij een deel van de Belastingdienst. Haagse bronnen bevestigen een bericht van RTL Nieuws dat dit de uitkomst is van beraad in de ministerraad over de kwestie. Maandag wordt de Kamer hierover geïnformeerd. Staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingdienst) liet eerder al weten dat erkenning niet per se juridische consequenties hoeft te hebben.

De kabinetsploeg besprak woensdag een voorstel van Van Rij om te erkennen dat de Belastingdienst zich op bepaalde punten schuldig heeft gemaakt aan institutioneel racisme. De bewindsman weet dat dit gevoelig ligt, omdat veel mensen geen verschil zien met racisme als ideologie. Maar institutioneel racisme is niet hetzelfde als rassenhaat, benadrukte Van Rij (CDA) voorafgaand aan de ministerraad. Ook waren er zorgen over de juridische gevolgen van zo'n bekentenis.

Bewindspersonen wilden na de ministerraad nog niet bevestigen dat de erkenning er komt. Van Rij legt de laatste hand aan een brief aan de Kamer over de kwestie.

Geen racisme

De Belastingdienst hield jarenlang een omstreden zwarte lijst bij van mogelijke fraudeurs. Uit onderzoek van PwC bleek dat mensen met een "niet-westers voorkomen" strenger gecontroleerd werden. Ook nationaliteit, leeftijd en bijvoorbeeld donaties aan moskeeën speelden mee. Van Rij heeft al erkend dat die bevindingen ernstig zijn, en noemde de criteria "verwerpelijk" en "discriminatoir". Toch zei hij in eerste instantie dat er geen sprake was van racisme.

Van Rij verwijst nu naar een definitie van institutioneel racisme die is aangereikt door het College voor de Rechten van de Mens. Hij maakt daaruit op "dat er onbewust, onopzettelijk, structureel sprake kan zijn van gedragingen in een organisatie, waarbij er toch groepen anders behandeld worden dan andere". Dat noemt hij "echt iets anders" dan het bewust uitsluiten van mensen op basis van ras, afkomst of religie, wat gewoon strafbaar is.

Op deze manier uitgelegd, hoeft institutioneel racisme volgens Van Rij geen extra juridische consequenties te hebben. Hij wijst erop dat mensen die op de zwarte lijst stonden en daar nadeel van hebben gehad, daar ongeacht de reden een "tegemoetkoming" voor krijgen. De contouren van deze compensatieregeling hoopt hij voor het zomerreces met de Kamer te delen.

Meer uit Binnenland

Openbaar Ministerie waarschuwde Erasmus MC voor verdachte

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het Erasmus MC eerder gewaarschuwd voor de man die donderdag is opgepakt voor de fatale schietincidenten in Rotterdam. GeenStijl publiceert een brief van het OM aan het Erasmus Medisch Centrum daarover.

6 uur geleden
COA: onzeker of er voor iedereen slaapplek is in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is onzeker of er donderdagavond voor iedereen een slaapplek is bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook voor de komende dagen blijft het onzeker of het blijft lukken om iedere asielzoeker opvang te bieden, aldus het COA.

7 uur geleden
Politieonderzoek nog in volle gang na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het politieonderzoek is donderdagavond nog in volle gang bij het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar een 32-jarige man eerder op de dag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter neerschoot. De vrouw stierf ter plekke, het meisje overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

7 uur geleden
Woning Rotterdam waar brand uitbrak is van verdachte schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het pand aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein waar donderdagmiddag brand uitbrak, is de woning van de 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten in die stad. De politie zegt ervan uit te gaan dat de man het vuur zelf heeft aangestoken.

7 uur geleden
Dit jaar 2500 migranten omgekomen of vermist op Middellandse Zee

GENÈVE (ANP/AFP) - Dit jaar zijn meer dan 2500 migranten omgekomen of vermist geraakt op de Middellandse Zee, meldt de vluchtelingencommissaris van de Verenigde Naties. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het om 1680 personen ging.

7 uur geleden
Slachtoffer schietpartij was ook huisarts op Katendrecht

ROTTERDAM (ANP) - De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook als huisarts op een gezondheidscentrum in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Bestuurder René Baljon van Stichting Zonboog waar het gezondheidscentrum onder valt, bevestigt dat na berichtgeving in het AD.

7 uur geleden
Erasmus MC: geen onderwijs vrijdag

ROTTERDAM (ANP) - Al het onderwijs op de locatie Erasmus MC gaat vrijdag niet door. Geplande examens op campus Woudestein gaan wel door. Dat melden het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). De EUR stelt dat geplande examens op campus Woudestein wel doorgaan, maar dat er begrip is voor studenten "die daar nu door dit incident niet toe in staat zijn".

8 uur geleden