
Kabinet gaat inlichtingenwet aanpassen na kritisch rapport
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten aanpassen na een kritisch rapport van een evaluatiecommissie. De aanbevelingen van de commissie worden overgenomen. Dat schrijven ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer.
De wet, die in 2017 van kracht werd, geeft de inlichtingendiensten AIVD en MIVD meer opsporingsmogelijkheden. Een van de meest bekritiseerde bevoegdheden is die om zogenoemde bulkdata te verzamelen: grote hoeveelheden data, waar ook gegevens tussen zitten van mensen die geen onderdeel van het onderzoek zijn.
De commissie die de wet evalueerde adviseerde het kabinet de wet op een aantal punten aan te passen. Zo moeten er meer waarborgen komen voor de verzameling van de bulkdata. "Zowel het verwerven als verwerken moet beter worden geregeld in de wet", schreef de commissie.
Uitwisseling van gegevens
Ook voor de uitwisseling van gegevens met andere landen moeten de regels worden aangescherpt. "In de wet moet worden opgenomen dat er geen gegevens worden gedeeld als er een reëel risico bestaat dat gebruik door de ontvangende dienst een flagrante schending oplevert van het internationaal recht, en in het bijzonder de mensenrechten en internationaal humanitair recht."
Verder ziet de commissie een rol voor de Raad van State. Een rechter zou bijvoorbeeld kunnen toetsen wat er moet worden verstaan onder 'zo gericht mogelijk' data onderscheppen, een zinsnede die in de wet voorkomt.
Het kabinet neemt de aanbevelingen over, schrijven de ministers. Daarbij lijken ze wel een slag om de arm te houden: het opstellen van de wetteksten kost tijd, en het moet blijken of met de wijzigingen de diensten goed hun werk kunnen blijven doen. "Bij de uitwerking van de aanbevelingen zal dan ook doorlopend aandacht zijn voor de uitvoerbaarheid ervan en de impact ervan op het werk van de diensten", schrijven ze.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) heeft dinsdag tijdens zijn strafzaak erkend dat hij in zijn video's af en toe over de schreef is gegaan. Volgens Kat komt dat voor "als er emoties in het spel zijn", zo legde hij in de rechtbank in Den Haag uit. "Bij sommige dingen ben ik te ver gegaan."
11 minuten geledenDEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak tegen de Limburgse man en vrouw die zeven oppaskinderen in de regio Eindhoven zouden hebben misbruikt. De twee werden eerder deze maand veroordeeld tot twaalf jaar cel, de man kreeg er ook tbs met dwangverpleging bij. Het OM, dat sprak van een "weerzinwekkende zedenzaak", eiste in januari vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen beide verdachten.
40 minuten geledenBAARN (ANP) - Politiebonden roepen in een brief aan minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) op snel meer geld beschikbaar te stellen voor het zogenoemde stelsel Bewaken en Beveiligen, dat toeziet op het beschermen van bedreigde personen. Door een tekort aan geld lopen die personen en politie momenteel "onnodige extra risico’s", melden politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe dinsdag.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De overheid moet spaarzamer gebruikmaken van belastingmaatregelen om het gedrag van burgers en bedrijven te sturen. Deze instrumenten zijn vaak nodeloos ingewikkeld en leiden tot hoge kosten of lastenverzwaringen, zonder dat het beoogde doel ermee wordt bereikt. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Tropenmuseum, Afrika Museum, Museum Volkenkunde en Wereldmuseum gaan later dit jaar verder onder de naam Wereldmuseum. De musea hebben sinds de fusie in 2014 een andere koers ingezet, meldt de museumkoepel Nationaal Museum van Wereldculturen dinsdag. "De nieuwe naam is een logische nieuwe stap van deze transitie."
2 uur geledenIJMUIDEN (ANP) - Tata Steel stapt naar de rechter wegens de camera's die de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft opgehangen om toezicht te houden op de staalfabriek. Tata eist met een kort geding dat het cameratoezicht stopt, omdat volgens het bedrijf de privacy van de medewerkers niet gegarandeerd is.
3 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De aantekening op het strafblad van Zembla-journalist Ton van der Ham na zijn arrestatie in 2018 is door het Openbaar Ministerie verwijderd, meldt Zembla dinsdagochtend. Van der Ham was destijds aan het werk in het UMC Utrecht toen beveiligers hem aanhielden. Het OM concludeert volgens Zembla na nieuw onderzoek dat de aanhouding was gebaseerd op een dwaling.
4 uur geleden