Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet en Kamer willen Oekraïne langjarig steunen

Kabinet en Kamer willen Oekraïne langjarig steunen

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne kan op langdurige steun van Nederland rekenen. Dat maakten kabinet en Kamer glashelder tijdens een debat over hulp aan de regering in Kiev, bijna een jaar na de Russische inval. "Niemand van ons hier kan voorspellen hoe het verder gaat. Maar als het lang gaat duren moeten we bereid zijn Oekraïne langjarig te steunen", zei premier Mark Rutte.

Van links tot rechts staat de Kamer achter het kabinetsbeleid. "De oorlog is voorlopig niet voorbij. We moeten de druk blijven opvoeren", vindt Ruben Brekelmans (VVD). "We steunen Oekraïne tot Rusland is verdreven van al het bezette land", liet Sjoerd Sjoerdsma namens D66 weten. Het doel moet volgens Jasper van Dijk (SP) zijn dat "Russische militairen vertrekken uit Oekraïne".

Het is vrijdag precies een jaar geleden dat Russische militairen het buurland binnentrokken. Vanaf het begin krijgt Oekraïne hulp van Nederland. Dit jaar is daarvoor 2,5 miljard euro gereserveerd. Het leveren van wapens wordt door een grote meerderheid gesteund, tot aan de SP en Partij voor de Dieren toe. Alleen PVV, FVD en Groep van Haga zijn tegen. "Die Nederlandse steun maakt niks uit", zei Raymond de Roon (PVV).

Meer sancties

"Oekraïne moet de oorlog winnen", herhaalde Rutte. Dat land zal ook bepalen wanneer de onderhandelingen gaan beginnen. Pas als de Oekraïners "overwicht op het slagveld" hebben zal Kiev daar aan toe zijn. Rusland zal daar dan ook nog voor open moeten staan. De "belachelijke toespraak" van Poetin eerder dinsdag maakte ook duidelijk dat Moskou daar nu niet aan denkt, zei de premier.

De Kamer wil dat er meer stappen worden genomen tegen Rusland. Diamanten en uranium moeten op de sanctielijst, pleitten meerdere partijen. Daarnaast hebben ze vragen over de handhaving van de sancties. "Werken die wel voldoende", vroeg Tunahan Kuzu (DENK). "De sanctiepakketten kunnen wel effectiever", aldus Christine Teunissen (Partij voor de Dieren).

Zorgen

Volgens minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) zijn ze effectief, maar omzeilen tussenhandelaren de sancties. Dat laatste heeft een "grote vlucht" genomen. Europa zal dat moeten dat aanpakken, zei hij. Maar onvoldoende lidstaten steunen nieuwe maatregelen om de doorverkoop te sanctioneren. Vooral via de tussenhandel in China komen bijvoorbeeld chips in handen van de Russen.

Partijen maken zich zorgen over berichten over mogelijke wapensteun van China aan Rusland. "Zeer zorgelijk", vindt Don Ceder (ChristenUnie). Hoekstra noemde het "ten diepste problematisch" als Beijing tot die stap overgaat. "Dan zouden we in een andere situatie komen." Kati Piri (PvdA) vroeg welke maatregelen volgen als dat gebeurt, maar daar wil Hoekstra nu nog niet op ingaan.

Meer uit Politiek

Van der Wal: ik hield geen informatie achter over natuurwet

DEN HAAG (ANP) - "Ik heb juist haast gemaakt", zo verweerde demissionair minister Christianne van der Wal zich donderdag tegen vragen van Caroline van der Plas (BBB). De BBB-voorvrouw vond dat de minister een rapport over de gevolgen van de Europese natuurwet voor Nederland te laat aan de Tweede Kamer had gegeven, pas nadat het Europees Parlement erover had gestemd. Van der Wal zei geen informatie te hebben achtergehouden: "Heb ik artikel 68 geschonden? Nee, dat vind ik niet."

22 uur geleden
Minister gaat 'puzzelen' na arbeidsongeschiktheidsrapport

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) laat de door een commissie voorgestelde alternatieven voor het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel uitwerken, zodat een nieuw kabinet er mogelijk mee aan de slag kan. Het gaat om drie varianten die de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel in een donderdag uitgekomen rapport oppert voor werkenden. De commissie vond geen oplossing voor vroeggehandicapten die nooit hebben gewerkt. Maar ook daar wil de minister op "puzzelen", zegt Van Gennip bij de overhandiging van het rapport.

22 uur geleden
Nederland mag niet eerder strengere asielregels invoeren

DEN HAAG (ANP) - Nadat het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met het zwaarbevochten Europese asielbeleid, worden de regels twee jaar later van kracht. Nederland mag onderdelen van de Europese afspraken niet eerder, maar ook niet later invoeren, zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een debat met de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Omtzigt ziet twee opties: gedogen of extraparlementair kabinet

DEN HAAG (ANP) - Voor NSC liggen er twee opties op tafel voor een nieuw kabinet. Dat is gedogen of een extraparlementair kabinet, zei partijleider Pieter Omtzigt na een gesprek met informateur Kim Putters. Op een zakenkabinet zit volgens Omtzigt niemand te wachten.

1 dag geleden
Waarschuwing voor 'sluipende uitholling' budget lagere overheden

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies moeten steeds meer doen met te weinig geld. Daarvoor waarschuwt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) donderdag in een advies aan demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). De ROB spreekt van "sluipende uitholling van de financiële beleidsruimte".

1 dag geleden
Yeşilgöz heeft 'bouwstenen aangeleverd' voor samenwerking

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yeşilgöz heeft naar eigen zeggen "bouwstenen aangeleverd" voor mogelijke politieke samenwerking. Dat zei de VVD-leider donderdag na afloop van een nieuw gesprek met informateur Kim Putters. Wat die bouwstenen precies inhouden, hield Yeşilgöz voor zichzelf. "Ik ga niet onderhandelen voor de camera."

1 dag geleden
Commissaris: groot risico op seksueel wangedrag in gevangenissen

DEN HAAG (ANP) - In vrouwengevangenissen is het risico op seksueel grensoverschrijdend gedrag zeer groot en daarom zijn stevige maatregelen nodig, zegt Mariëtte Hamer. De Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld heeft hierover een advies opgesteld na signalen van wangedrag door medewerkers in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Elke vorm van seksuele omgang tussen gedetineerden en medewerkers is per definitie grensoverschrijdend en strafbaar, luidt haar vuistregel.

1 dag geleden