Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet en Kamer willen Oekraïne langjarig steunen

Kabinet en Kamer willen Oekraïne langjarig steunen

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne kan op langdurige steun van Nederland rekenen. Dat maakten kabinet en Kamer glashelder tijdens een debat over hulp aan de regering in Kiev, bijna een jaar na de Russische inval. "Niemand van ons hier kan voorspellen hoe het verder gaat. Maar als het lang gaat duren moeten we bereid zijn Oekraïne langjarig te steunen", zei premier Mark Rutte.

Van links tot rechts staat de Kamer achter het kabinetsbeleid. "De oorlog is voorlopig niet voorbij. We moeten de druk blijven opvoeren", vindt Ruben Brekelmans (VVD). "We steunen Oekraïne tot Rusland is verdreven van al het bezette land", liet Sjoerd Sjoerdsma namens D66 weten. Het doel moet volgens Jasper van Dijk (SP) zijn dat "Russische militairen vertrekken uit Oekraïne".

Het is vrijdag precies een jaar geleden dat Russische militairen het buurland binnentrokken. Vanaf het begin krijgt Oekraïne hulp van Nederland. Dit jaar is daarvoor 2,5 miljard euro gereserveerd. Het leveren van wapens wordt door een grote meerderheid gesteund, tot aan de SP en Partij voor de Dieren toe. Alleen PVV, FVD en Groep van Haga zijn tegen. "Die Nederlandse steun maakt niks uit", zei Raymond de Roon (PVV).

Meer sancties

"Oekraïne moet de oorlog winnen", herhaalde Rutte. Dat land zal ook bepalen wanneer de onderhandelingen gaan beginnen. Pas als de Oekraïners "overwicht op het slagveld" hebben zal Kiev daar aan toe zijn. Rusland zal daar dan ook nog voor open moeten staan. De "belachelijke toespraak" van Poetin eerder dinsdag maakte ook duidelijk dat Moskou daar nu niet aan denkt, zei de premier.

De Kamer wil dat er meer stappen worden genomen tegen Rusland. Diamanten en uranium moeten op de sanctielijst, pleitten meerdere partijen. Daarnaast hebben ze vragen over de handhaving van de sancties. "Werken die wel voldoende", vroeg Tunahan Kuzu (DENK). "De sanctiepakketten kunnen wel effectiever", aldus Christine Teunissen (Partij voor de Dieren).

Zorgen

Volgens minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) zijn ze effectief, maar omzeilen tussenhandelaren de sancties. Dat laatste heeft een "grote vlucht" genomen. Europa zal dat moeten dat aanpakken, zei hij. Maar onvoldoende lidstaten steunen nieuwe maatregelen om de doorverkoop te sanctioneren. Vooral via de tussenhandel in China komen bijvoorbeeld chips in handen van de Russen.

Partijen maken zich zorgen over berichten over mogelijke wapensteun van China aan Rusland. "Zeer zorgelijk", vindt Don Ceder (ChristenUnie). Hoekstra noemde het "ten diepste problematisch" als Beijing tot die stap overgaat. "Dan zouden we in een andere situatie komen." Kati Piri (PvdA) vroeg welke maatregelen volgen als dat gebeurt, maar daar wil Hoekstra nu nog niet op ingaan.

Meer uit Politiek

Schneiders blijft betrokken bij verandering politie-eenheden

DEN HAAG (ANP) - Oud-burgemeester Bernt Schneiders blijft toezien op de omvorming van de Landelijke Eenheid van de politie in twee eenheden. Onder zijn leiding heeft een commissie de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de problemen op de werkvloer en allerlei voorstellen gedaan om de werkcultuur en het leiderschap binnen dit cruciale onderdeel van de politieorganisatie te verbeteren. De commissie stopt, maar Schneiders blijft adviseren over de voortgang van de wijzigingen, schrijft justitieminister David van Weel in een Kamerbrief.

11 uur geleden
Nederland mag 750 miljoen euro 'groene' staatssteun geven

BRUSSEL (ANP) - Nederland mag 750 miljoen euro uitgeven aan bedrijven die daarmee kunnen investeren in het vergroenen van hun productieprocessen. De Europese Commissie heeft donderdag toestemming voor deze vorm van staatssteun gegeven.

1 dag geleden
PVV en NSC willen opheldering over onrechtmatige werkwijze MIVD

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC) willen opheldering van het kabinet over de onrechtmatige werkwijze van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De toezichthouder oordeelde onlangs dat de MIVD zich nog steeds niet aan de wet houdt als het gaat om het informeren van onderzochte burgers.

1 dag geleden
Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

2 dagen geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

2 dagen geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

2 dagen geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

3 dagen geleden