Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet en coalitie wachten lastige klussen, erkent ook D66

Kabinet en coalitie wachten lastige klussen, erkent ook D66

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en de coalitiepartijen hebben de komende weken een aantal moeilijke puzzels te leggen, erkent D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. Het wordt volgens hem "zeker lastig" oplossingen te vinden voor de sterk dalende koopkracht, de stikstofcrisis en het aanhoudende tekort aan opvangplekken voor asielzoekers.

Paternotte zei dat voor aanvang van overleg in het Catshuis, de ambtswoning van minister-president Mark Rutte. Behalve de premier zijn daar de vicepremiers en de fractieleiders van de coalitiepartijen in de Tweede Kamer aangeschoven. De bijeenkomst is al langer geleden gepland, maar er zullen urgentere problemen besproken worden dan destijds werd gedacht.

In een asielstop om de tekorten in de opvang op te lossen, zoals in VVD-kringen wordt bepleit, ziet D66 in ieder geval niets. "Volgens mij heeft de staatssecretaris daarvan duidelijk gezegd: dat kan niet." De instroom is volgens Paternotte ook niet het probleem. Wel vindt hij dat uitgeprocedeerden sneller het land moeten worden uitgezet.

D66 ziet evenmin ruimte om langer de tijd te nemen om de doelen voor vermindering van de stikstofuitstoot te halen. Die oplossingsrichting spreekt zowel VVD als CDA aan, maar Paternotte wil er niets van weten. Ook natuur-en stikstofminister Christianne van der Wal, zelf van de VVD, heeft uitstel overigens al uitgesloten.

Paternotte en zijn collega-fractieleiders zeiden eerder deze week al dat het kabinet met meer maatregelen zal moeten komen om te voorkomen dat gezinnen door de sterk gestegen energie- en brandstofprijzen in de problemen komen. "We zullen iets moeten doen om te helpen met de energierekening", herhaalde de D66'er.

Meer uit Politiek

Minister: alleen bij halen drempel krijgt partij restzetel

DEN HAAG (ANP) - Politieke partijen die meedoen aan verkiezingen in gemeenten, provincies en waterschappen komen pas voor een restzetel in aanmerking als ze ten minste de kiesdrempel hebben gehaald. Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken wil dit in de Kieswet gaan opnemen, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

10 uur geleden
Rutte: gesprek met 'onbeschoft' FVD van Baudet is zinloos

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte voelt er weinig voor om in gesprek te gaan met Forum voor Democratie na recente acties van de partij, die volgens hem een "nieuw dieptepunt" zijn. Een gesprek is "zinloos", aldus de minister-president. "Het is allemaal van een onbeschoftheid en een beneden-alle-niveau-heid dat ik daar geen behoefte aan heb", zei Rutte in zijn wekelijkse persconferentie.

11 uur geleden
Rutte: Nederland steunt nieuwe sancties tegen Rusland

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt een nieuw Europees sanctiepakket tegen Rusland na de annexatie van vier deels bezette delen van Oekraïne. "Nederland zal deze annexatie, net als die van de Krim, nooit erkennen", zei de premier op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

11 uur geleden
Jetten wil stroomverbruik overdag omlaag brengen

BRUSSEL (ANP) - Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) laat onderzoeken hoe in Nederland overdag meer kan worden bespaard op het stroomverbruik. Ook minder verlichting langs de wegen 's avonds is een optie, zolang de verkeersveiligheid niet wordt bedreigd, zei hij na afloop van een extra beraad met zijn EU-collega's over de elektriciteitsprijzen. De overheid zelf moet eveneens op elektriciteit besparen en tijdens het weekend minder lichten in de kantoren op ministeries en bijvoorbeeld het Binnenhof laten branden, erkende hij. En slimmer omgaan met verlichting van monumenten.

12 uur geleden
Minister wil half jaar celstraf voor ronselen van stemmen

DEN HAAG (ANP) - Op het ronselen van stemmen en de voorbereidingen daartoe komt een half jaar celstraf te staan. Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken gaat de Kieswet aanpassen, heeft ze vrijdag bekendgemaakt.

12 uur geleden
Hoekstra ontbiedt ambassadeur Rusland om annexaties in Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) roept de Russische ambassadeur in Nederland op het matje in verband met de annexatie van gebieden in Oost-Oekraïne die president Vladimir Poetin heeft aangekondigd. Dat heeft de bewindsman vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

12 uur geleden
Ministers doen aangifte tegen FvD'er om tweet met nazivlag

DEN HAAG (ANP) - Ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) doen aangifte tegen Forum voor Democratie-Kamerlid Pepijn van Houwelingen om een tweet die hij heeft verstuurd. Van Houwelingen twitterde een bewerkte foto van de bewindslieden waarop het lijkt of zij de nazivlag hijsen. Daarom doen ze aangifte van "belediging en/of smaad en/of laster", vertelt Van Gennip na afloop van de ministerraad op vrijdag.

12 uur geleden