Kabinet en coalitie praten verder over beteugelen energiekosten
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en de fractievoorzitters van coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie praten maandag verder hoe zij de stijgende energiekosten kunnen beteugelen. Zondag praatten zij daar ook al over, maar toen leidde het niet tot een akkoord. Volgens ingewijden werd er in ieder geval gesproken over een prijsplafond.
Vrijwel zeker zal er geen plafond komen voor volledig energiegebruik. Bronnen zeiden tegen het AD dat mensen voor gemiddeld gebruik de energieprijs betalen van voor de oorlog in Oekraïne, waarna de gasprijs fors steeg. Voor extra gebruik zal de huidige energieprijs gelden. Waar precies de grens komt te liggen, konden ingewijden niet bevestigen.
Het plan lijkt sterk op het voorstel waar oppositiepartijen GroenLinks en de PvdA begin september mee kwamen. Zij opperden toen al om voor gebruik tot 1500 kuub gas en 3300 kWh aan stroom het oude tarief te laten gelden.
Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) noemde dat idee "heel constructief" maar waarschuwde dat het moeilijk was om dit jaar nog in te voeren. Vooral kleinere leveranciers zouden moeite hebben om de maatregel uit te voeren.
Het kabinet heeft al beloofd dat deze winter niemand wordt afgesloten van energie omdat hij of zij de rekening niet kan betalen. Maar hoe dit precies geregeld moet worden, bespreken het kabinet en de coalitie nog. Mogelijk gaat het via een fonds of kredieten voor energiebedrijven, zodat die niet in de problemen komen als veel klanten minder gaan betalen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zoekt een oplossing voor de bezuiniging op de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), zei premier Dick Schoof tijdens de behandeling van zijn begroting. Hij spreekt hierover met de ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken, "maar die oplossing is er op dit moment nog niet".
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft in de Tweede Kamer scherpe kritiek geleverd op het verzoek van de PVV om burgemeester Femke Halsema van Amsterdam te ontslaan. "Laat ik klip-en-klaar zijn. Het gaat echt veel te ver om in de Tweede Kamer te vragen om het ontslag van een van onze burgemeesters om politieke redenen", zei de premier aan het begin van de behandeling van de begroting van zijn ministerie van Algemene Zaken.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat na of het Oezbekistan zover zou kunnen krijgen afgewezen asielzoekers over te nemen. Duitsland heeft onlangs met Oezbekistan afgesproken dat het Afghaanse asielzoekers naar het buurland van Afghanistan kan sturen.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een "zeer beperkt aantal" laadpalen langs snelwegen moet uit de grond worden gehaald. Dat schrijft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) in antwoorden op vragen van de Tweede Kamer.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Veel Tweede Kamerleden maken zich zorgen om de financiën van gemeenten, bleek in een debat over de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vaak kwam het 'ravijnjaar' 2026 ter sprake, wanneer gemeenten het naar verwachting met enkele miljarden euro's minder moeten doen.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber moet afzien van ontmoedigingsborden bij asielzoekerscentra, vindt de Tweede Kamer. Een meerderheid heeft voor een motie gestemd die oproept om het plan in te trekken. Coalitiepartij NSC gaf de doorslaggevende stem.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - "Nee", luidt het korte antwoord van minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken op het verzoek van PVV-Kamerlid Marco Deen om de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema te ontslaan. Direct na het debat over de begroting van haar ministerie wilde Uitermark de pers te woord staan om op Deen te reageren. "Er is geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om haar ontslag nu voor te dragen bij de koning."
16 uur geleden