Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet eist wekelijkse updates van Schiphol over lange rijen

Kabinet eist wekelijkse updates van Schiphol over lange rijen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft Schiphol vorige week gevraagd "wekelijks in detail schriftelijk te rapporteren welke acties precies worden ondernomen" om de extreme drukte en lange rijen tegen te gaan. Dat heeft minister Mark Harbers (Infrastructuur) gezegd in de Tweede Kamer. De nadruk moet volgens hem liggen op het aantrekken van personeel.

Het kabinet spreekt veel met Schiphol, zegt Harbers. "De boodschap die we daar voortdurend afgeven is: los het op." De luchthaven moet vooral inzetten op hoger loon en betere arbeidsomstandigheden. Hij hoopt dan ook op een snel akkoord met vakbonden.

De wekelijkse rapportages moeten gaan over die maatregelen die Schiphol neemt om mensen aan te trekken, en andere ingrepen die mogelijk zijn totdat wordt besloten tot "ultieme lapmiddelen en noodmiddelen", zoals het schrappen van vluchten.

Duidelijke taak

Er ligt volgens Harbers een duidelijke taak voor Schiphol: het vliegveld moet "de werknemers van nu en de werknemers van de toekomst" overtuigen, evenals "de passagiers en ons als overheid".

Woensdag spreekt de Kamer uitgebreider met Harbers over de chaos waar Schiphol de afgelopen tijd bijna dagelijks mee te maken heeft. De beelden van de ellenlange rijen bij Schiphol riepen "eerst verbijstering" op bij Harbers, en "daarna verontwaardiging", aldus de minister. "Het hele beeld is ontzettend zorgelijk", vindt hij.

Meer uit Politiek

Kabinet stelt extra geld beschikbaar voor Holocaust-onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet stelt vanaf 2025 1 miljoen euro extra per jaar beschikbaar om de kennis over de Holocaust onder Nederlanders te verbeteren. Dit staat in het Nationaal Plan Versterking Holocausteducatie. Het plan is een samenwerking van verschillende ministeries en de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner.

9 uur geleden
Wiersma denkt vooruit te kunnen met fors afgeslankt stikstoffonds

DEN HAAG (ANP) - Femke Wiersma, beoogd landbouwminister van de BBB, denkt de komende jaren vooruit te kunnen met het fors afgeslankte stikstoffonds. Wel zijn er volgens de politica "scherpe keuzes" nodig. Van de 20 miljard euro die vanuit het zogeheten transitiefonds tot en met 2035 beschikbaar was, is na de coalitieonderhandelingen nu nog 5 miljard euro over.

20 uur geleden
BBB-bewindslieden: verder kijken dan stikstof voor natuurherstel

DEN HAAG (ANP) - De beoogde BBB-landbouwbewindslieden Femke Wiersma (minister) en Jean Rummenie (staatssecretaris) vinden dat stikstof te vaak is aangewezen als schuldige voor natuurschade. Daarom willen zij in hun beleid verder kijken dan alleen stikstofuitstoot, zeggen beiden tijdens hun hoorzitting in de Tweede Kamer.

22 uur geleden
Wilders: 'glashelder' hoe Faber afstand neemt van 'omvolking'

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) heeft op "glasheldere" wijze afstand genomen van de term 'omvolking', vindt Geert Wilders, de leider van haar partij PVV. "Ze heeft net als de PVV helemaal niets met complottheorieën als omvolking", schrijft hij in een bericht op X. Faber gebruikte het begrip dat wordt gebruikt in een extreemrechtse complottheorie tijdens een debat in de Eerste Kamer. Haar partijgenoot en inmiddels Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma deed dat voorheen ook meermaals in Kamerdebatten.

22 uur geleden
Faber denkt dat ambtenaren meewerken en zo niet, dan zelf weggaan

DEN HAAG (ANP) - Kandidaat-minister Marjolein Faber, die zich gaat bezighouden met asiel en migratie, is ervan overtuigd dat haar ambtenaren gaan meewerken aan "het strengste asielbeleid ooit". En als zij dat niet willen, kunnen ze zelf ervoor kiezen om weg te gaan. De PVV'er reageerde daarmee tijdens een hoorzitting op een vraag van Pepijn van Houwelingen (FVD) die wilde weten hoe zij eventueel verzet op haar departement "gaat breken".

22 uur geleden
Beoogd minister Faber (PVV): asielplannen zullen tijd kosten

DEN HAAG (ANP) - Beoogd asielminister Marjolein Faber is "zeer gemotiveerd" om de migratieplannen van de nieuwe coalitie uit te voeren, maar waakt voor harde toezeggingen. De beloofde crisiswetgeving die het mogelijk moet maken de instroom te beperken, en waarin meteen afscheid wordt genomen van de veelbesproken spreidingswet, zal er niet binnen een dag zijn, waarschuwt de PVV'er.

22 uur geleden
Faber geeft toe: mijn tweet over steekpartij klopte niet

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Marjolein Faber geeft alsnog toe dat zij er vijf jaar geleden naast zat toen zij in een tweet stelde dat de dader van een steekpartij in Groningen een Noord-Afrikaans uiterlijk had. "Mijn tweet klopte niet", zei zij desgevraagd in een hoorzitting met Tweede Kamerleden.

23 uur geleden