Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet dubt nog over bezuiniging jeugdzorg

Kabinet dubt nog over bezuiniging jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de motie van de Eerste Kamer, waarin het kabinet wordt opgedragen de extra bezuiniging op de jeugdzorg te schrappen. De Eerste Kamer en vrijwel de hele oppositie in de Tweede Kamer wil die bezuiniging van structureel een half miljard euro van tafel.

"Ik heb nog geen pasklaar antwoord", zei staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) dinsdagavond tijdens het hoofdlijnendebat over de zorgplannen van het kabinet. Diverse oppositiepartijen in de Tweede Kamer drongen dinsdagavond aan op duidelijkheid.

Volgens Van Ooijen wordt met gemeenten over meer gesproken dan alleen geld voor de jeugdzorg. Gemeenten willen al tijden dat het rijk meer geld in het Gemeentefonds stort. Daaruit financieren gemeenten het belangrijkste deel van hun taken. "Geld alleen is niet de oplossing", stelde Van Ooijen.

Er wordt doorgewerkt aan de vernieuwing van de de jeugdzorg, verzekerde de bewindsman. Uit boosheid over de extra bezuinigingen willen gemeenten niet meer verder praten over vernieuwing en hervorming van de jeugdzorg. "We zetten ons maximaal in om verbeteringen door te voeren. Voor kwetsbare jongeren is er geen tijd te verliezen."

Zo wordt hard gewerkt aan het terugdringen van de wachtlijsten en aan alternatieven voor de gesloten jeugdzorg om die overbodig te maken, aldus de staatssecretaris. "Het gaat om onderwerpen die urgent zijn en al een tijdje in de steigers staan. De impasse met gemeenten mag niet leiden tot vertraging."

Vooral GroenLinks, maar ook de SP, PvdA en SGP, bekritiseerden in het debat opnieuw het kabinetsplan om vanaf 2025 extra op de jeugdzorg te bezuinigingen. "Onacceptabel", stelde Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks.

"Het kabinet schuift de plannen voor de zorg vooral vooruit, behalve voor de jeugdzorg. Daar maakt het kabinet wel een duidelijke keuze: in plaats van te investeren in kwetsbare jongeren, kiest het kabinet ervoor om op ze te bezuinigen", concludeert Ellemeet.

Ze riep de VWS-ministers Ernst Kuipers en Conny Helder op de staatssecretaris te helpen om de bezuiniging te schrappen. "Kwetsbare jongeren moeten snel de juiste zorg krijgen. Het kan gewoon niet dat jongeren met bijvoorbeeld een eetstoornis maanden op zorg moeten wachten."

Meer uit Politiek

VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

3 uur geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

4 uur geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

4 uur geleden
Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

1 dag geleden
Rutte: geen garantie dat in Ter Apel niemand in gras moet slapen

DEN HAAG (ANP) - De capaciteit van de asielopvang loopt tegen haar grenzen aan, zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Er wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat asielzoekers in het gras bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals vorige zomer wekenlang de realiteit was. "Dat zijn taferelen die we als kabinet willen voorkomen. Maar met de huidige instroom kunnen we daar geen garanties voor geven."

2 dagen geleden
Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

DEN HAAG (ANP) - Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Daarmee reageerde hij op de dochters van Sigrid Kaag, die in het programma College Tour zeggen dat zij graag willen dat hun moeder stopt met de politiek. Zij vrezen dat met Kaag hetzelfde gebeurt als met Els Borst, die in 2014 werd vermoord.

2 dagen geleden
Ollongren: belangrijk werk VN-vredeshandhavers stopt nooit

DEN HAAG (ANP) - Het "belangrijke werk" van de vredeshandhavers van de Verenigde Naties "stopt nooit". Dat zei Kajsa Ollongren, minister van Defensie, vrijdagmiddag bij de eredienst voor 75 jaar VN-vredesmissies bij het Malieveld in Den Haag.

2 dagen geleden