Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet dubt nog over bezuiniging jeugdzorg

Kabinet dubt nog over bezuiniging jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de motie van de Eerste Kamer, waarin het kabinet wordt opgedragen de extra bezuiniging op de jeugdzorg te schrappen. De Eerste Kamer en vrijwel de hele oppositie in de Tweede Kamer wil die bezuiniging van structureel een half miljard euro van tafel.

"Ik heb nog geen pasklaar antwoord", zei staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) dinsdagavond tijdens het hoofdlijnendebat over de zorgplannen van het kabinet. Diverse oppositiepartijen in de Tweede Kamer drongen dinsdagavond aan op duidelijkheid.

Volgens Van Ooijen wordt met gemeenten over meer gesproken dan alleen geld voor de jeugdzorg. Gemeenten willen al tijden dat het rijk meer geld in het Gemeentefonds stort. Daaruit financieren gemeenten het belangrijkste deel van hun taken. "Geld alleen is niet de oplossing", stelde Van Ooijen.

Er wordt doorgewerkt aan de vernieuwing van de de jeugdzorg, verzekerde de bewindsman. Uit boosheid over de extra bezuinigingen willen gemeenten niet meer verder praten over vernieuwing en hervorming van de jeugdzorg. "We zetten ons maximaal in om verbeteringen door te voeren. Voor kwetsbare jongeren is er geen tijd te verliezen."

Zo wordt hard gewerkt aan het terugdringen van de wachtlijsten en aan alternatieven voor de gesloten jeugdzorg om die overbodig te maken, aldus de staatssecretaris. "Het gaat om onderwerpen die urgent zijn en al een tijdje in de steigers staan. De impasse met gemeenten mag niet leiden tot vertraging."

Vooral GroenLinks, maar ook de SP, PvdA en SGP, bekritiseerden in het debat opnieuw het kabinetsplan om vanaf 2025 extra op de jeugdzorg te bezuinigingen. "Onacceptabel", stelde Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks.

"Het kabinet schuift de plannen voor de zorg vooral vooruit, behalve voor de jeugdzorg. Daar maakt het kabinet wel een duidelijke keuze: in plaats van te investeren in kwetsbare jongeren, kiest het kabinet ervoor om op ze te bezuinigen", concludeert Ellemeet.

Ze riep de VWS-ministers Ernst Kuipers en Conny Helder op de staatssecretaris te helpen om de bezuiniging te schrappen. "Kwetsbare jongeren moeten snel de juiste zorg krijgen. Het kan gewoon niet dat jongeren met bijvoorbeeld een eetstoornis maanden op zorg moeten wachten."

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

1 dag geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

2 dagen geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

2 dagen geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

2 dagen geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

2 dagen geleden