Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kabinet denkt aan beperking openingstijden en bezoekers horeca'

'Kabinet denkt aan beperking openingstijden en bezoekers horeca'

DEN HAAG (ANP) - Een beperking van de openingstijden van de horeca, getrapte opening en sluiting, of een maximaalaantal bezoekers. Het zijn enkele van de maatregelen waaraan wordt gedacht om de oplopende coronabesmettingscijfers in bepaalde regio's weer de kop in te drukken. Dat melden ingewijden.

Het kabinet overlegt later donderdag met de voorzitters van de zes veiligheidsregio's waar de afgelopen tijd veel nieuwe besmettingen zijn bijgekomen. De afgelopen dagen werd ook al veel gesproken over het alsmaar stijgende aantal besmettingen. Vooral onder jongeren grijpt het virus flink om zich heen.

Er wordt onder meer gekeken naar minder ruime openingstijden en hoe kan worden voorkomen dat plekken allemaal tegelijk dichtgaan. Dan zouden er te veel mensen tegelijk op straat zijn. Ook wordt nagedacht over een terugkeer van een maximum aan het aantal bezoekers, zoals enkele maanden geleden nog gold in de horeca.

Regels per gemeente ook mogelijk

Een maatregel hoeft niet per se voor een hele veiligheidsregio te gelden. Er kan bijvoorbeeld ook per gemeente worden gekeken wat nodig is.

Aan het eind van de middag voeren zorgminister Hugo De Jonge en justitieminister Ferd Grapperhaus digitaal overleg met de voorzitters van de zwaarst getroffen veiligheidsregio's: Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden.

De Jonge zei donderdag in de pauze van de Algemene Politieke Beschouwingen dat hij "veel gezamenlijkheid" bespeurt bij de regio's, ook "in de zoektocht naar welke maatregelen nu het meest passend zijn". "Je kunt uiteraard allerlei maatregelen bedenken, maar je moet wel maatregelen hebben die òp de brand blussen en niet precies ernaast. Dan heb je de kans dat je de samenleving of de economie onnodig raakt. En wat we vooral moeten raken is dat virus."

Regio's kunnen eventueel worden gedwongen om bepaalde stappen te zetten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Dat is mogelijk, maar ik vind het veel beter om samen op te trekken en met elkaar te kijken welke maatregelen moeten worden getroffen", aldus De Jonge.

Meer uit Binnenland

Amsterdam wil minder B&B's in drukke wijken

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsbestuur van Amsterdam wil minder bed and breakfasts toestaan in drukke wijken. Ook moeten politiemensen in opleiding en leraren speciaal onderwijs voorrang krijgen op een huurwoning. Dat zijn een paar van de aanpassingen in de huisvestingsverordening die het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders voorstelt.

6 minuten geleden
Eurostar blijft praten over oplossing voor trein Amsterdam-Londen

BRUSSEL (ANP) - Eurostar blijft met NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in gesprek om een oplossing te vinden voor de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Londen. Dat zegt het bedrijf na overleg tussen topvrouw Gwendoline Cazeneve en die partijen in Den Haag. Vrijdag werd bekend dat de Eurostar naar Londen vanaf midden volgend jaar tot wel een jaar niet kan rijden. Door werkzaamheden aan station Amsterdam Centraal is er geen plek voor de marechaussee die reizigers naar Londen controleert.

9 minuten geleden
Defensie schaft nieuwe helikopters aan voor special forces

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

1 uur geleden
Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

1 uur geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

2 uur geleden
Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

UTRECHT (ANP) - De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger niets van te merken zijn, zegt Marije Kraaijeveld, postmanager Amsterdam van ProRail.

2 uur geleden
Verdediging Piet S.: woorden zijn niet in daden omgezet

DEN HAAG (ANP) - "Woorden zijn niet in daden omgezet", zegt de advocaat van Piet S., doelend op een stroom van ontsleutelde berichten die volgens het Openbaar Ministerie erop wijzen dat de vermeende drugsbaas erg druk was met het verkennen en opzetten van nieuwe transportlijnen waarover drugs vervoerd konden worden. Volgens de verdediging is er geen enkel bewijs dat er daadwerkelijk drugs zijn vervoerd, zo bleek maandag tijdens dag één van het pleidooi in de rechtbank in Den Haag.

2 uur geleden