Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet breidt steunregelingen wat uit vanwege lockdown

Kabinet breidt steunregelingen wat uit vanwege lockdown

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet breidt de steunregelingen uit voor ondernemers, wegens de lockdown die zaterdag is aangekondigd. Bedrijven komen sneller in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Daarnaast wordt de loonsteunregeling NOW uitgebreid.

Ondernemers kunnen al TVL aanvragen als ze 20 procent van hun omzet verliezen, in plaats van 30 procent. De verruiming van het pakket kost het kabinet naar verwachting zo'n 590 miljoen euro.

Ook de loonsteun wordt verruimd. Deze subsidie, NOW, wordt berekend op basis van onder meer omzetverlies, maar eerder gold daar een maximum van 80 procent. Omdat veel bedrijven nu hun deuren moeten sluiten, gaat het maximum naar 90 procent.

Voorraadvergoeding

Het kabinet kondigde zaterdag aan dat het land enige weken bijna volledig op slot gaat. Demissionair premier Mark Rutte kondigde tijdens de persconferentie al aan te willen kijken of de steunregelingen nog wel genoeg zijn voor de strenge regels. Toen de coronamaatregelen in november weer werden aangescherpt, besloot het kabinet al het steunpakket toch terug te laten keren. Eind oktober liepen de meeste steunregelingen eigenlijk af.

In een voorraadvergoeding voor horeca en winkels ziet het kabinet nu niets. "Een dergelijke regeling is slecht uitvoerbaar en maakt het niet goed mogelijk om tijdig steun te verlenen." Zelfstandigen die onder een eerdere regeling geld hebben geleend (Tozo), hoeven dit geld nog niet vanaf 1 januari terug te betalen. Zij hoeven pas vanaf 1 juli 2022 af te lossen.

Buitenschoolse opvang

Ouders wordt gevraagd om de factuur aan de buitenschoolse opvang te betalen, ook nu deze is gesloten voor de meeste kinderen. Het kabinet broedt op een tegemoetkoming die lijkt op de regeling uit eerdere lockdowns. Daarnaast trekt het kabinet nog eens 5,6 miljoen euro uit voor musea, en krijgen dierentuinen 10 miljoen euro om "het dierenwelzijn en de maatschappelijke waarde van dierentuinen te waarborgen".

Het kabinet benadrukt nog steeds dat het zoekt naar een manier om steun voor de lange termijn te regelen, op een manier die de economie minder verstoort. Naar verwachting komt het nieuwe kabinet in maart met deze plannen.

Meer uit Financieel

Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

2 uur geleden
ING: meeste woningzoekers willen alleen een energiezuinig huis

AMSTERDAM (ANP) - De meeste woningzoekers kijken alleen nog naar energiezuinige woningen met een hoog energielabel, meldt ING na onderzoek door marktvorser DVJ Insights. De onderzoekers hebben ruim 1100 mensen ondervraagd die binnen twee jaar een huis willen kopen of al een koopwoning bezitten. Sommige ondervraagden willen volgens de bank alleen een woning met label A of hoger.

2 uur geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

3 uur geleden
Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

4 uur geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

5 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

5 uur geleden
Biden brengt 'historisch' bezoek aan stakers bij autofabrikanten

MICHIGAN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in Michigan aangesloten bij stakende medewerkers van autobedrijven. De 80-jarige Democraat droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van Ford, General Motors (GM) en Stellantis een forse loonsverhoging verdienen.

6 uur geleden