Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet biedt alternatieven voor 1,5 miljard aan belastingplannen

Kabinet biedt alternatieven voor 1,5 miljard aan belastingplannen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft de Tweede Kamer vrijdag een reeks opties gepresenteerd als alternatief voor belastingmaatregelen die de Kamer zelf had voorgesteld. Bij de behandeling van het Belastingplan kwam het parlement met plannen die in totaal meer dan 1,5 miljard euro moesten opleveren, maar die inmiddels voor politieke onrust zorgen. Het kabinet presenteert daarom alternatieven.

Voor één belangrijke en veelbesproken maatregel, het versoberen van het belastingvoordeel voor expats, is nog geen alternatief bedacht. Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) vraagt de Tweede Kamer te wachten op een belangrijke evaluatie van deze '30 procent-regeling', om er daarna een besluit over te nemen. Voor innovatieve bedrijven, waaronder chipmachinegigant ASML, is dit een belangrijk belastingvoordeel.

Van de overgebleven maatregelen levert het plan om dividendbelasting te heffen bij de inkoop van eigen aandelen het meeste geld op: 814 miljoen euro per jaar. Hiermee wilden oppositiepartijen het minimumloon extra verhogen. De kans is groot dat dit voorstel in de Eerste Kamer wordt weggestemd. De senaat had wel naar de alternatieven gevraagd waar het kabinet mee is gekomen.

Doeltreffendheid

Het afschaffen van andere belastingvoordelen die in de praktijk niet goed werken, zou een manier zijn om (een deel van) dit geld alsnog op te halen. Van Rij wijst erop dat "verschillende btw-regelingen negatief zijn geëvalueerd op onder andere de doelmatigheid en doeltreffendheid". Uitvoering ervan kost bovendien veel geld. Het is ook een optie om werkgevers meer premie te laten betalen voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds, hoewel daar ook nadelen aan kleven.

Schuiven in de vennootschapsbelasting waardoor bedrijven uiteindelijk meer winsttaks moeten betalen, behoort ook tot de opties. Maar "als je mijn persoonlijke mening wil horen, vind ik dat je niet aan die knop moet draaien", liet Van Rij zich vrijdag ontvallen.

Negatieve effecten

Het kabinet heeft zelf ook al aangegeven tegenstander te zijn van een deel van de plannen waarmee de Kamer is gekomen. Ze vrezen voor negatieve effecten op het investeringsklimaat in Nederland: bedrijven zouden minder snel bereid zijn zich in Nederland te vestigen of uit te breiden.

Van Rij en demissionair minister van Economische Zaken Micky Adriaansens spraken dan ook met de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Zij voerden begin dit jaar gesprekken met topmensen van bedrijven als ASML, NXP, AkzoNobel, Philips en ING.

Meer uit Politiek

De Hoop blij dat OM uitspreekt dat belediging Derksen niet kon

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) is blij dat het Openbaar Ministerie uitspreekt dat Johan Derksen fout zat toen die in april op televisie zei dat hij "geen Fries" kon zijn. "Het is goed dat hier aandacht voor is, want wanneer dit soort uitspraken op de landelijke televisie gedaan worden gaat dit verder dan mijn persoon", aldus de volksvertegenwoordiger.

7 uur geleden
Madlener ziet niets in alternatief plan A27 bij Amelisweerd

DEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) ziet niets in het plan van de regio Utrecht om de verbreding van de A27 bij Amelisweerd te voorkomen. Op vrijwel alle vlakken scoort het slechter dan het tracébesluit van het kabinet, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

22 uur geleden
Van der Plas: BBB-fractie positief over asielvoorstellen

DEN HAAG (ANP) - "Ook hier is de houding best wel positief", zegt BBB-leider Caroline van der Plas na een overleg met haar fractie over de asielvoorstellen die op tafel liggen in de onderhandelingen met PVV, VVD en NSC. "Ik heb ze een update gegeven, gevraagd of er vragen zijn die ik morgen mee kan nemen. Of er nog verduidelijking nodig is op een paar punten." Die vragen waren er, maar over de inhoud wil ze niets zeggen.

1 dag geleden
Studentenoverleg: langstudeerboete is onuitvoerbare maatregel

UTRECHT (ANP) - Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) blijft erbij dat de langstudeerboete een slecht idee is. Onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) heeft woensdag tijdens een Kamerdebat beloofd om voor de behandeling van de begroting eind november een brief naar de Kamer te sturen waarin hij alle dilemma's rond de boete op een rij zet. "We zijn blij dat de minister eindelijk met uitwerkingen komt", zegt ISO-voorzitter Mylou Miché. Maar, zo stelt ze, "dat het zo lang geduurd heeft, bewijst dat het een onuitvoerbare maatregel is."

1 dag geleden
Faber zegt dat ze ook verder kan zonder asielnoodwet

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil nog niet reageren op het compromis dat haar eigen PVV-leider Geert Wilders is overeengekomen met NSC om af te stappen van de asielnoodwet. Faber was druk bezig met de voorbereidingen van een noodwet, maar het lukte haar niet om een "dragende motivering" op tafel te leggen. De minister zegt dat ze ook verder kan zonder noodrecht. "Ik kan altijd verder".

1 dag geleden
VVD positief over asielcompromis, donderdag weer gesprekken

DEN HAAG (ANP) - De VVD is positief over het compromis dat de PVV en NSC hebben bereikt over asiel. Dat liet VVD-leider Dilan Yeşilgöz weten nadat ze met BBB-leider Caroline van der Plas op het Catshuis was bijgepraat over de plannen. Ze heeft nog wat "aanvullende" vragen, maar heeft een "positieve grondhouding", zei ze na afloop.

1 dag geleden
Oppositiepartijen woedend om kritiek DNB-baas Knot op huurwet

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de kritiek die Klaas Knot, baas van De Nederlandsche Bank, heeft op de wet die huurprijzen aan banden legt. Knot zei in Washington tegen het ANP dat hij vindt dat de Wet betaalbare huur teruggedraaid moet worden. Die wet leidt volgens hem tot schaarste en daarmee tot hogere prijzen op de vrije huurmarkt. Knot is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),

1 dag geleden