Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet biedt alternatieven voor 1,5 miljard aan belastingplannen

Kabinet biedt alternatieven voor 1,5 miljard aan belastingplannen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft de Tweede Kamer vrijdag een reeks opties gepresenteerd als alternatief voor belastingmaatregelen die de Kamer zelf had voorgesteld. Bij de behandeling van het Belastingplan kwam het parlement met plannen die in totaal meer dan 1,5 miljard euro moesten opleveren, maar die inmiddels voor politieke onrust zorgen. Het kabinet presenteert daarom alternatieven.

Voor één belangrijke en veelbesproken maatregel, het versoberen van het belastingvoordeel voor expats, is nog geen alternatief bedacht. Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) vraagt de Tweede Kamer te wachten op een belangrijke evaluatie van deze '30 procent-regeling', om er daarna een besluit over te nemen. Voor innovatieve bedrijven, waaronder chipmachinegigant ASML, is dit een belangrijk belastingvoordeel.

Van de overgebleven maatregelen levert het plan om dividendbelasting te heffen bij de inkoop van eigen aandelen het meeste geld op: 814 miljoen euro per jaar. Hiermee wilden oppositiepartijen het minimumloon extra verhogen. De kans is groot dat dit voorstel in de Eerste Kamer wordt weggestemd. De senaat had wel naar de alternatieven gevraagd waar het kabinet mee is gekomen.

Doeltreffendheid

Het afschaffen van andere belastingvoordelen die in de praktijk niet goed werken, zou een manier zijn om (een deel van) dit geld alsnog op te halen. Van Rij wijst erop dat "verschillende btw-regelingen negatief zijn geëvalueerd op onder andere de doelmatigheid en doeltreffendheid". Uitvoering ervan kost bovendien veel geld. Het is ook een optie om werkgevers meer premie te laten betalen voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds, hoewel daar ook nadelen aan kleven.

Schuiven in de vennootschapsbelasting waardoor bedrijven uiteindelijk meer winsttaks moeten betalen, behoort ook tot de opties. Maar "als je mijn persoonlijke mening wil horen, vind ik dat je niet aan die knop moet draaien", liet Van Rij zich vrijdag ontvallen.

Negatieve effecten

Het kabinet heeft zelf ook al aangegeven tegenstander te zijn van een deel van de plannen waarmee de Kamer is gekomen. Ze vrezen voor negatieve effecten op het investeringsklimaat in Nederland: bedrijven zouden minder snel bereid zijn zich in Nederland te vestigen of uit te breiden.

Van Rij en demissionair minister van Economische Zaken Micky Adriaansens spraken dan ook met de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Zij voerden begin dit jaar gesprekken met topmensen van bedrijven als ASML, NXP, AkzoNobel, Philips en ING.

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

1 dag geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

2 dagen geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

2 dagen geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

2 dagen geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

2 dagen geleden