Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet biedt alternatieven voor 1,5 miljard aan belastingplannen

Kabinet biedt alternatieven voor 1,5 miljard aan belastingplannen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft de Tweede Kamer vrijdag een reeks opties gepresenteerd als alternatief voor belastingmaatregelen die de Kamer zelf had voorgesteld. Bij de behandeling van het Belastingplan kwam het parlement met plannen die in totaal meer dan 1,5 miljard euro moesten opleveren, maar die inmiddels voor politieke onrust zorgen. Het kabinet presenteert daarom alternatieven.

Voor één belangrijke en veelbesproken maatregel, het versoberen van het belastingvoordeel voor expats, is nog geen alternatief bedacht. Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) vraagt de Tweede Kamer te wachten op een belangrijke evaluatie van deze '30 procent-regeling', om er daarna een besluit over te nemen. Voor innovatieve bedrijven, waaronder chipmachinegigant ASML, is dit een belangrijk belastingvoordeel.

Van de overgebleven maatregelen levert het plan om dividendbelasting te heffen bij de inkoop van eigen aandelen het meeste geld op: 814 miljoen euro per jaar. Hiermee wilden oppositiepartijen het minimumloon extra verhogen. De kans is groot dat dit voorstel in de Eerste Kamer wordt weggestemd. De senaat had wel naar de alternatieven gevraagd waar het kabinet mee is gekomen.

Doeltreffendheid

Het afschaffen van andere belastingvoordelen die in de praktijk niet goed werken, zou een manier zijn om (een deel van) dit geld alsnog op te halen. Van Rij wijst erop dat "verschillende btw-regelingen negatief zijn geëvalueerd op onder andere de doelmatigheid en doeltreffendheid". Uitvoering ervan kost bovendien veel geld. Het is ook een optie om werkgevers meer premie te laten betalen voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds, hoewel daar ook nadelen aan kleven.

Schuiven in de vennootschapsbelasting waardoor bedrijven uiteindelijk meer winsttaks moeten betalen, behoort ook tot de opties. Maar "als je mijn persoonlijke mening wil horen, vind ik dat je niet aan die knop moet draaien", liet Van Rij zich vrijdag ontvallen.

Negatieve effecten

Het kabinet heeft zelf ook al aangegeven tegenstander te zijn van een deel van de plannen waarmee de Kamer is gekomen. Ze vrezen voor negatieve effecten op het investeringsklimaat in Nederland: bedrijven zouden minder snel bereid zijn zich in Nederland te vestigen of uit te breiden.

Van Rij en demissionair minister van Economische Zaken Micky Adriaansens spraken dan ook met de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Zij voerden begin dit jaar gesprekken met topmensen van bedrijven als ASML, NXP, AkzoNobel, Philips en ING.

Meer uit Politiek

VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

3 uur geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

4 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

4 dagen geleden