
Kabinet bevestigt fout: gedetineerden EBI hadden kort contact
DEN HAAG (ANP) - Enkele gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben door een fout circa twintig seconden contact met elkaar gehad, schrijft staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) in een Kamerbrief. "Dit is vanwege de veiligheid zeer onwenselijk en ik heb DJI daarom gevraagd om dit grondig te evalueren en waar mogelijk extra maatregelen te treffen", aldus de bewindsvrouw.
Ze noemt "vanuit veiligheidsoverwegingen" niet welke gedetineerden contact met elkaar hadden. Volgens meerdere bronnen gaat het om de Marengo-hoofdverdachten Ridouan Taghi en Saïd R. Beiden zijn begin dit jaar door de rechtbank tot levenslang veroordeeld voor onder meer betrokkenheid bij meerdere liquidaties. Het hoger beroep loopt nog.
Donderdag kwam naar buiten dat Taghi eind juli is verplaatst binnen de EBI en nu op een afdeling zit die enkel door glas wordt gescheiden van R. en de eveneens tot levenslang veroordeelde Willem Holleeder. Taghi's detentieadvocaat Thomas van der Horst liet al weten dat er tussen hen daadwerkelijk contact was geweest, zonder daar verder op in te gaan. Verschillende politieke partijen vroegen daarop opheldering van de staatssecretaris.
Visueel contact
Het is volgens Coenradie "in incidentele situaties" mogelijk dat er "kortstondig en onder direct toezicht van personeel visueel contact is tussen gedetineerden die niet bij elkaar geplaatst zijn". Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als een gevangene uit zijn cel wordt gehaald voor een afspraak met zijn advocaat, terwijl andere gevangenen op dat moment bezig zijn met het programma buiten hun cel.
Op de afdeling waar Taghi eerder zat, zit nu zijn zoon Faissal. Hij is recent door Dubai uitgeleverd aan Nederland. De advocaten van Faissal maken groot bezwaar tegen het enorm strenge regime waaronder de 23-jarige Faissal vastzit, hij zit daar in totale isolatie. Ze noemen het "onmenselijk" en "buitenproportioneel".
Faissal wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel, witwassen en het voorbereiden van geweldsmisdrijven. Hij zou vanuit zijn woonplaats Dubai de criminele organisatie van zijn vader hebben voortgezet.
Meer uit Binnenland
ZOETERMEER (ANP) - In Zoetermeer zijn zaterdag drie mensen gewond geraakt door een explosief dat afging. Een van hen is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft een verdachte aangehouden.
21 minuten geledenVELSEN (ANP) - De politie is onder leiding van het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart naar de ernstige ongeregeldheden in het stadion van Telstar, na de wedstrijd tegen FC Den Bosch. Na afloop van de door Telstar gewonnen wedstrijd kwam het vrijdagavond op het veld tot vechtpartijen tussen fans van de clubs.
30 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij een schietincident in een woning aan de Nieuwlandhof in Amsterdam-Zuidoost is zaterdagmiddag een vrouw gewond geraakt. Een politiewoordvoerster zegt dat de vrouw met een schotwond is gevonden in de portiek van de woning. Ze zou zijn beschoten in de woning.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vele duizenden mensen deden zaterdag mee aan een protestmars door Amsterdam. Deze werd georganiseerd omdat de demonstranten het niet eens zijn met het kabinet. De organisatie De Straat Op spreekt van 15.000 deelnemers die "zich verzetten tegen de verdeel-en-heerspolitiek van dit kabinet".
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De wegwerkzaamheden aan de A1 tussen knooppunt Watergraafsmeer en Diemen zijn een dag eerder klaar dan gepland. De snelweg tussen beide knooppunten gaat zondag om 05.00 uur weer open, kondigt Rijkswaterstaat aan.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De duizenden mensen die zich zaterdagmiddag verzamelden op de Dam in Amsterdam zijn begonnen aan een protestmars door de hoofdstad. Zij doen dit omdat ze het niet eens zijn met het kabinet.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Duizenden mensen hebben zich zaterdagmiddag verzameld op de Dam in Amsterdam voor een betoging tegen het kabinet. De organisatie van De Straat Op meldt er "genoeg" van te hebben dat "extreemrechtse angstzaaiers en populisten de politieke agenda bepalen. Zij bedreigen wat vanzelfsprekend zou moeten zijn: een betaalbaar huis, een leefbare wereld, gelijke rechten voor iedereen en een open democratie. Kortom: onze burgerrechten."
5 uur geleden