Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet bespreekt verlenging coronamaatregelen

Kabinet bespreekt verlenging coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet buigt zich dinsdag over de vraag of het gros van de coronamaatregelen wordt verlengd tot na 6 april, en of er wellicht meer moet worden gedaan om de verspreiding van het virus in te dammen. Bronnen in Den Haag zeiden maandag al te verwachten dat een aantal maatregelen ook na 6 april zal gelden.

De crisiscommissie van het kabinet komt naar verwachting rond 16.00 uur bijeen. Daar zal ze het nieuwste advies van het zogeheten Outbreak Management Team (OMT) bespreken, een groep van experts onder leiding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Aan het begin van de avond zal het kabinet Nederland bijpraten over de volgende stappen. Er zal het kabinet veel aan gelegen zijn om hier zo helder mogelijk over te communiceren. De vorige persconferentie, met vier ministers, zorgde voor nogal wat verwarring over de genomen maatregelen. "De communicatie had strakker gekund", erkende Rutte later.

Onder andere eet- en drinkgelegenheden en sportclubs zijn vooralsnog tot 6 april gesloten. Hetzelfde geldt voor plekken waar zogenoemde contactberoepen worden uitgeoefend, zoals kappers en massagesalons. Alleen evenementen waarvoor een vergunning nodig is, zijn nu al tot 1 juni van de baan.

Scholen zijn ook ten minste tot 6 april dicht. Of die weer open kunnen, zal afhangen van een wetenschappelijk onderzoek naar de verspreiding van het virus onder en door kinderen, dat sinds 19 maart loopt. Als de uitkomsten van het onderzoek er 6 april nog niet zijn, zullen de scholen langer dichtblijven, zei minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) vorige week.

Meer uit Politiek

Senator Van Dijk krijgt tweede plek op SGP-lijst

DEN HAAG (ANP) - Naast de nieuwe partijleider Chris Stoffer komen naar verwachting senator Diederik van Dijk en wethouder André Flach in de Tweede Kamer voor de Staatkundig Gereformeerde Partij. Op nummer vijf staat Wouter-Jan Vroegindeweij als hoogste kandidaat die nog nooit op de SGP-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen stond. Vrouwen komen nog steeds niet voor op de lijst.

29 minuten geleden
80 procent van 'toegankelijke' stembureaus voldoet niet aan eisen

DEN HAAG (ANP) - Ruim drie op de vier stemlokalen die door gemeenten als toegankelijk zijn bestempeld, zijn dat eigenlijk niet. Ze voldoen niet aan alle toegankelijkheidseisen, blijkt uit een steekproef door het maatschappelijke bureau Ongehinderd.

1 uur geleden
Zuid-Holland vraagt om 'realistische verdeling' in spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft de Tweede Kamer gevraagd om in het debat over de spreidingswet nog eens goed te kijken naar de voorgestelde verdeelsleutel, die is gebaseerd op het aantal inwoners per provincie. Zuid-Holland, met 3,8 miljoen inwoners de meest bevolkte provincie van Nederland, zou 20.000 structurele opvangplaatsen voor asielzoekers moeten creëren. En dat is volgens het college van Gedeputeerde Staten niet realistisch en ook niet uitvoerbaar.

1 uur geleden
Gelderland praat met De Jonge over tijdelijke opvolging Berends

ARNHEM (ANP) - De Provinciale Staten van Gelderland hebben woensdagavond een gesprek met demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken over de tijdelijke opvolging van John Berends, de commissaris van de Koning. Berends besloot afgelopen week zijn functie voor onbepaalde tijd neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek naar zijn gedrag. Volgens de Gelderlander heeft de commissaris met grensoverschrijdend handelen voor een angstcultuur en sociale onveiligheid gezorgd op het provinciehuis in Arnhem.

2 uur geleden
Klimaatminister Jetten wil jongeren aan de formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Jongeren willen meer inspraak in de politiek. Dat was maandag in gesprek met onder andere klimaatminister en D66-lijsttrekker Rob Jetten, BBB-leider Caroline van der Plas en Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek de boodschap van Het Jonge Geluid, een samenwerkingsverband van de acht grootste Nederlandse jongerenorganisaties. Zij overhandigden in perscentrum Nieuwspoort het Jongerenmanifest, een plan met elf punten om "de positie van jongeren in Nederland te versterken".

12 uur geleden
Bruins Slot staat open voor nieuwe sancties om Nagorno-Karabach

DEN HAAG (ANP) - Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) staat open voor nieuwe sancties als de situatie in Nagorno-Karabach verder verslechtert. Ze noemde in een debat in de Tweede Kamer de humanitaire situatie in de enclave "zeer ernstig". Ze maakt zich hard voor meer hulp.

12 uur geleden
Drie nieuwkomers bij eerste tien op kandidatenlijst van PVV

DEN HAAG (ANP) - Bij de eerste tien kandidaten van de PVV voor de Tweede Kamerverkiezingen staan drie nieuwelingen. Zo stapt de voorzitter van de fractie in de Eerste Kamer, Marjolijn Faber, over naar de Tweede Kamer. Ze staat op de zevende plek. Van de zeventien PVV'ers die twee jaar geleden werden gekozen, keren er vijf niet terug na de verkiezingen in november.

15 uur geleden