
Kabinet bespreekt verdere coronamaatregelen in Catshuis
DEN HAAG (ANP) - Welke nieuwe maatregelen er nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, is de vraag die donderdag in het Catshuis moet worden beantwoord. In de ambtswoning van de premier overlegt het kabinet welke stappen er nodig zijn.
De betrokken bewindspersonen worden bijgepraat door RIVM-baas Jaap van Dissel, die het advies van het Outbreak Management Team (OMT) zal toelichten. De experts van het Outbreak Management Team (OMT) vergaderden woensdag. Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zinspeelden vorige week al op verdere beperkingen, waaronder een bredere invoering van het coronatoegangsbewijs. De QR-code zou dan nodig worden voor toegang tot bijvoorbeeld niet-essentiële winkels.
Er werd in de persconferentie van vorige week ook gesproken over de mogelijkheid om de coronapas in te voeren op de werkvloer, zonder dat het een verplichting vanuit de overheid zou zijn. Maar tegen dit idee leeft veel weerstand in de Tweede Kamer.
De maatregelen worden vrijdag toegelicht door Rutte en De Jonge, maar lekken traditiegetrouw een dag eerder uit, na het Catshuisoverleg.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De zorgen van Henri Bontenbal over de uitvoerbaarheid van de wet over een tweestatusstelsel voor asielzoekers zijn niet weg na een brief met geruststellende woorden hierover van minister Mona Keijzer (Asiel, BBB). De CDA-leider vreest dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vastloopt als eerst deze wet van kracht wordt en later het Europese migratiepact wordt ingevoerd. Daarom wil hij dat het pact en de wet tegelijk worden ingevoerd, in juni 2026.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het slavernijverleden is "iets van iedereen". Dat heeft demissionair premier Dick Schoof benadrukt in een toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Hij putte daarin uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn recente bezoek aan Caribisch Nederland, waar dat verleden "voelbaar aanwezig" is.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
1 dag geleden