Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet bereidt zich voor op de rode lijn van het RIVM

Kabinet bereidt zich voor op de rode lijn van het RIVM

DEN HAAG (ANP) - Bij de planning en uitbreiding van capaciteit en van beademingsapparatuur in de ziekenhuizen gaat het kabinet uit van "de rode lijn van het RIVM" in de coronacrisis. Dat betekent dat er volgende week 1600 ic-bedden moeten zijn, waarvan er zo'n 1100 bestemd zijn voor coronapatiënten. De andere bedden zijn voor reguliere ernstig zieke patiënten. Dat zei zorgminister Hugo de Jonge donderdag tegen een bezorgde Tweede Kamer.

'We doen er alles aan om het aantal te verhogen, dag en nacht. Het wordt spannend." De oppositie wilde meer zekerheid over de aantallen. Maar volgens de minister is er geen garantie. "We kunnen niet beloven wat we niet zeker weten."

Volgens De Jonge wordt er "as we speak" richting een totaal van 1500 ic-bedden gewerkt. Op dit moment liggen 640 coronapatiënten op de intensive care. In de Kamer klinkt kritiek en heerst verwarring over de aantallen die nodig zouden zijn om een piek in coronapatiënten op te vangen, de komende weken. Eerdere meldingen van de ic-vereniging dat er 2000 ic-bedden nodig zijn, zijn volgens de minister "niet zonder meer te realiseren." Het hangt bij deze plekken af van apparatuur zoals beademingsapparaten, die geleverd moeten worden.

Deze apparatuur komt onder meer beschikbaar uit privéklinieken en van Defensie. Ook zijn duizenden apparaten besteld in het buitenland en wordt gewerkt aan een eigen productielijn. Probleem is dat andere landen ook die apparatuur nodig hebben. In het uiterste geval, bij het somberste scenario kunnen twee mensen aan één beademingsapparaat worden gelegd, aldus de minister.

Meer uit Politiek

Topambtenaar: toeslagenschandaal niet gevolg van fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - Het toeslagenschandaal was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen, eerder een afdeling van de Belastingdienst, maar van de strenge wet. Dat stelt oud-teamleider handhavingsregie bij Toeslagen Paul Veringmeier in zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie. Hij noemt het "superverdrietig" dat tienduizenden gezinnen in de problemen zijn gestort doordat ze onterecht grote bedragen aan ontvangen kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. "Maar dat heeft niets te maken met de fraudeaanpak met toeslagen."

1 uur geleden
CJIB gaat voortaan langer achter geldboetes aan

DEN HAAG (ANP) - Mensen die een geldboete vanwege een relatief lichte overtreding niet betalen, kunnen voortaan vier jaar lang het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) achter zich aan krijgen om de boete te incasseren. Tot nu toe werden deze gevallen na twee jaar overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM), dat vervolgens een besluit nam om de zaak al dan niet voor de rechter te brengen. De nieuwe werkwijze moet ertoe leiden dat bestraften alsnog betalen en dat tegelijk OM en rechters ontlast worden, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in een Kamerbrief.

2 uur geleden
Kabinet stopt 22 miljoen in modernisering ruimtevaartlab ESTEC

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet stopt de komende tien jaar in totaal 22,2 miljoen euro extra in de modernisering van het ruimtelab ESTEC in Noordwijk. Dat geld is toegezegd "vanwege het grote belang van ESTEC voor het vestigingsklimaat voor hightech-bedrijven", schrijft minister Mickey Adriaansens aan de Tweede Kamer.

3 uur geleden
Voorzitter Hein Pieper van partij Omtzigt opgestapt

DEN HAAG (ANP) - Voorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij. Pieper was medeoprichter en een van de drijvende krachten achter de partij.

5 uur geleden
Hoekstra op voor drie uur durend klimaatexamen in EU-parlement

STRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra moet zich maandagavond door een drie uur durend verhoor door Europarlementariërs slaan om de nieuwe klimaatman van de Europese Commissie te worden. Hij heeft in Straatsburg nog wel wat twijfels weg te nemen.

12 uur geleden
BIJ1 doet met onbekende Edson Olf mee aan verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Zonder boegbeeld Sylvana Simons doet BIJ1 op 22 november toch een gooi naar een of meer zetels in de Tweede Kamer. Op een partijcongres in Den Haag, dat zich vrijwel geheel achter gesloten deuren afspeelde, besloten de leden met ruime meerderheid om mee te doen. Slechts dertien leden stemde tegen.

22 uur geleden
Rutte opnieuw voor enquêtecommissie in laatste verhoorweek

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verschijnt komende week opnieuw voor de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar het fraudebeleid van de overheid. Het is de laatste week van openbare verhoren door de commissie, waarin het onder meer gaat over de rechtsbescherming van burgers.

1 dag geleden