Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet bereidt zich snel voor op grotere vluchtelingenstroom

Kabinet bereidt zich snel voor op grotere vluchtelingenstroom

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt, in overleg met de 25 veiligheidsregio's, plannen "om de komende dagen voorbereid te zijn op een grotere stroom" van vluchtelingen uit Oekraïne, meldt premier Mark Rutte. Er vindt volgens hem nu een "opschaling plaats". Mochten er nog meer vluchtelingen uit Oekraïne komen dan verwacht, dan "zorgen we in een derde escalatie dat we daarvoor klaarstaan", aldus Rutte.

De premier benadrukt dat het "niet in te schatten" is hoeveel vluchtelingen naar Nederland komen. Maar Nederland zal "ruimhartig" opvang bieden. Nadat de Taliban de macht hadden overgenomen in Afghanistan, ontstond juist veel gedoe om de opvang van Afghaanse vluchtelingen. Het oude kabinet zag zich genoodzaakt gemeenten te dwingen voor opvang te zorgen, maar bleek hier geen juridische grond voor te hebben.

Oekraïners die vluchten voor het Russische geweld in hun land "komen onder een andere titel" dan Syrische of Afghaanse vluchtelingen, zegt Rutte. "Dat maakt het juridisch wat makkelijker." Ook als straks blijkt dat Nederland nog veel meer Oekraïense vluchtelingen moet opvangen, gaat dat volgens Rutte "niet via de gebruikelijke opvanglocaties" van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (coa).

Vooralsnog zijn tientallen Oekraïners aangekomen in Nederland, een deel heeft asiel aangevraagd, een deel nog niet. Er zijn al een aantal opvangplekken, geeft Rutte aan. "We kijken op andere plekken waar dat nodig is. Dat gaat op dit moment goed", benadrukt hij.

Meer uit Binnenland

CdK Friesland: ik hoop dat Joost Klein volgend jaar weer meedoet

LEEUWARDEN (ANP) - Arno Brok, de commissaris van de Koning in de provincie Friesland, pleit ervoor Joost Klein volgend jaar weer namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival te sturen. Dat zei hij in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. "Als blijkt dat hij onterecht is gediskwalificeerd, dan hoop ik dat hij zelf de kracht en de ambitie heeft om volgend jaar weer voor Nederland mee te doen", aldus Brok.

1 uur geleden
Zwitserland wint Eurovisie Songfestival, Israël op vijfde plek

MALMÖ (ANP) - Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is op de vijfde plek geëindigd. De Nederlandse Joost Klein zou ook in de finale staan, maar werd op zaterdagmiddag gediskwalificeerd om een incident.

8 uur geleden
Songfestivalbaas deelt Nederlandse jurypunten uit

MALMÖ (ANP) - Songfestivalbaas Martin Österdahl heeft zaterdagavond de punten van de Nederlandse jury bekendgemaakt tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival. Onder luid boegeroep maakte hij bekend welke landen punten hebben gekregen. Nikkie de Jager zou dat eigenlijk doen, maar trok zich vlak voor de finale terug omdat het niet goed voelde.

8 uur geleden
Rick Brink (38), eerste 'minister gehandicaptenzaken', overleden

HARDENBERG (ANP) - De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste 'minister van gehandicaptenzaken', een functie van KRO-NCRV om mensen met een beperking te vertegenwoordigen.

9 uur geleden
Bijna 8000 bezoekers voor Europaparty zonder Nikkie en Joost

LEEUWARDEN (ANP) - Het grote songfestivalfeest Europaparty in het centrum van Leeuwarden trok zaterdagavond op het drukste punt ongeveer 5500 bezoekers. Dit meldt een woordvoerster van de organisatie.

9 uur geleden
NPO maakt mede namens AVROTROS bezwaar tegen diskwalificatie Klein

MALMÖ (ANP) - De NPO heeft mede namens omroep AVROTROS bezwaar gemaakt tegen de diskwalificatie van Joost Klein. Dat heeft de publieke omroep zaterdagavond laten weten. Het bezwaar is kort voor de start van de finale ingediend.

9 uur geleden
Universiteit van Amsterdam maandag weer open

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) opent komende maandag haar gebouwen weer, nadat die door acties vier dagen lang gesloten zijn geweest. Colleges en onderzoek kunnen vanaf maandag weer doorgaan, maakte de universiteit zaterdag bekend.

10 uur geleden