Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet bereid te praten over voorkomen pensioenkortingen

Kabinet bereid te praten over voorkomen pensioenkortingen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is bereid pensioenkortingen te voorkomen om snel tot een akkoord te komen met vakbonden en werkgevers over een nieuw pensioenstelsel. Het onderwerp ligt in ieder geval op tafel als de partijen daarover deze week verder onderhandelen, bevestigen Haagse bronnen na een bericht van de NOS.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) wil graag eind volgende week een uitwerking van het vorig jaar gesloten pensioenakkoord bespreken in de ministerraad. Maandagavond vond al op hoog niveau overleg plaats tussen de partijen, maar dat leverde nog geen akkoord op. Donderdag wordt daarom verder onderhandeld.

Volgens ingewijden is het "logisch" dat de dreigende pensioenkortingen daarbij gespreksonderwerp zijn. Door de coronacrisis is de financiële situatie van de pensioenfondsen verder verslechterd en is de kans op kortingen volgend jaar toegenomen. De Pensioenwet geeft Koolmees de bevoegdheid dat te voorkomen bij uitzonderlijke economische omstandigheden.

Principeakkoord

De minister greep vorig jaar ook al in om pensioenkortingen te voorkomen, mede op aandringen van de Tweede Kamer. Daardoor hoefden dit jaar de meeste pensioenfondsen de uitkeringen niet te verlagen.

Over een nieuw pensioenstelsel wordt al jaren onderhandeld. Vorig jaar bereikten vakbonden, werkgevers en kabinet een principeakkoord. De uitkeringen worden onzekerder en meer afhankelijk gemaakt van de prestaties van pensioenfondsen. Daardoor kunnen de pensioenen in goede tijden makkelijker verhoogd worden, en in slechte tijden makkelijker verlaagd.

Eerder dit jaar werd al een doorbraak bereikt toen het kabinet zich bereid verklaarde de zogeheten rekenrente los te laten. Die bepaalt hoeveel geld pensioenfondsen in kas moeten hebben om in de toekomst de beloofde pensioenen te kunnen betalen. Door de lage rentestand konden de afgelopen de pensioenen vaak niet worden verhoogd.

Meer uit Politiek

Kabinet stopt 22 miljoen in modernisering ruimtevaartlab ESTEC

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet stopt de komende tien jaar in totaal 22,2 miljoen euro extra in de modernisering van het ruimtelab ESTEC in Noordwijk. Dat geld is toegezegd "vanwege het grote belang van ESTEC voor het vestigingsklimaat voor hightech-bedrijven", schrijft minister Mickey Adriaansens aan de Tweede Kamer.

13 minuten geleden
Voorzitter Hein Pieper van partij Omtzigt opgestapt

DEN HAAG (ANP) - Voorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij. Pieper was medeoprichter en een van de drijvende krachten achter de partij.

2 uur geleden
Hoekstra op voor drie uur durend klimaatexamen in EU-parlement

STRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra moet zich maandagavond door een drie uur durend verhoor door Europarlementariërs slaan om de nieuwe klimaatman van de Europese Commissie te worden. Hij heeft in Straatsburg nog wel wat twijfels weg te nemen.

8 uur geleden
BIJ1 doet met onbekende Edson Olf mee aan verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Zonder boegbeeld Sylvana Simons doet BIJ1 op 22 november toch een gooi naar een of meer zetels in de Tweede Kamer. Op een partijcongres in Den Haag, dat zich vrijwel geheel achter gesloten deuren afspeelde, besloten de leden met ruime meerderheid om mee te doen. Slechts dertien leden stemde tegen.

19 uur geleden
Rutte opnieuw voor enquêtecommissie in laatste verhoorweek

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verschijnt komende week opnieuw voor de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar het fraudebeleid van de overheid. Het is de laatste week van openbare verhoren door de commissie, waarin het onder meer gaat over de rechtsbescherming van burgers.

21 uur geleden
Nagel roept 50PLUS op rijen te sluiten, vreest einde van partij

DEN HAAG (ANP) - Erevoorzitter Jan Nagel van 50PLUS roept het bestuur en de leden van de ouderenpartij op "met spoed" de rijen te sluiten en alsnog een kandidatenlijst vast te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Hij zou het "een schande" vinden als 50PLUS door intern gedoe niet aan de verkiezingen mee zou kunnen doen.

1 dag geleden
CDA-leider: Europa moet eigen markt beter beschermen tegen China

DEN HAAG (ANP) - Europa moet de eigen industrie veel beter beschermen tegen oneerlijke concurrentie vanuit met name China, bijvoorbeeld met importheffingen. Dat zegt CDA-leider Henri Bontenbal in WNL op Zondag. "Wij zijn daar nog steeds veel te naïef in", vindt hij.

1 dag geleden