Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet beraadt zich op eigen lot, CU en D66 hebben keuze gemaakt

Kabinet beraadt zich op eigen lot, CU en D66 hebben keuze gemaakt

DEN HAAG (ANP) - Tijdens de ministerraad beslist het kabinet over zijn eigen lot. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie hebben hun keuze gemaakt of het kabinet moet aftreden om de toeslagenaffaire. Vooral D66-leider Sigrid Kaag lijkt te zinspelen op een val van het kabinet. Wat haar betreft moet de politiek "bij zichzelf te rade gaan". Alleen compensatie is niet genoeg, vindt de bewindsvrouw.

Er moet een "moreel antwoord" komen, zegt Kaag. Ze zegt dat de overheid en rechtstaat hebben gefaald en het onrecht zich "jarenlang, stilletjes onder toeziend oog van de politiek en rechtstaat" heeft voltrokken. Het kabinet moet "een breuk maken met wat heeft plaatsgevonden en op een geloofwaardige manier het vertrouwen in de overheid herstellen".

Vicepremier Kajsa Ollongren (ook D66) vindt het belangrijk dat er politieke verantwoordelijkheid wordt genomen en daar is uitvoerig over gepraat binnen D66. Wel moet er tijdens de ministerraad eerst gesproken worden over hoe ouders gecompenseerd worden en welke lessen de politiek moet trekken uit de toeslagenaffaire. Maar dat de overheid gefaald heeft, is "evident".

Jarenlang werden ouders door de Belastingdienst onterecht als fraudeurs behandeld. Ze konden vrijwel nergens terecht met hun zorgen hierover. Voor veel ouders had deze aanpak dramatische financiële en persoonlijke gevolgen. Het vernietigende toeslagenrapport van de commissie-Van Dam sprak van "ongekend onrecht".

Ook de ChristenUnie heeft haar conclusie getrokken, zegt vicepremier Carola Schouten. "Mensen hebben geen schijn van kans gehad en konden op veel fronten hun recht niet halen, daar moeten we het vandaag over hebben en vaststellen wat dit politiek betekent." Het rapport "drukt zwaar' en vereist zelfreflectie, zegt ze. "Er moet naast genoegdoening financieel ook politiek recht worden gedaan, en wat dat betekent zal ik hier in de ministerraad bespreken."

Volgens CDA-leider en minister van Financiën Wopke Hoekstra moet eerst de inhoudelijke reactie op het toeslagenrapport worden afgekaart. "Dat gesprek moeten we eerst afmaken met het kabinet. Daarna zullen we het over de politieke consequenties hebben." Dat zou hij ook vanuit de Tweede Kamerfractie van zijn partij hebben meegekregen.

5 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

tati 1 3 maanden geleden
het probleem is dat de mensen in de toeslag affaire de aanvraag fout hebben ingevuld (bewust of onbewust) en de belastingdienst er een heksenjacht van hebben gemaakt . ze zouden bij die dienst ook de verantwoordelijke ambtenaren moeten ontslaan, en niet alleen de ministers
bung 87 3 maanden geleden
straatje aan het schoon vegen? opzouten!! en nooit meer terug in de politiek
Geel Hesje 3 maanden geleden
@Louis53 : Breuk maken = Wet herschrijven zodat dit nooit meer kan gebeuren en alle andere bestaande wetten nauwkeurig napluizen op dergelijk beleid en dat ook aanpassen naar meer menselijk en menswaardig beleid. Daarna opstappen alle verantwoordelijken zelfstandig zich laten aangeven voor het plegen van Misdrijven jegens de Mensenlijkheid daarna vervolging en jaren de gevangenis in en daarna de schuldigen uit eigen zak alle schade + letselschade laten vergoeden enz enz. Dat zou de basis moeten zijn voor enige vorm van breuk dichten. Alleen maar oprutten is bij lange na niet voldoende!
Hans0166 3 maanden geleden
moreel antwoord ...eh dat komt uit de mond van een D66 persoon?
Louis53 3 maanden geleden
Breuk maken = opdonderen

Meer uit Politiek

Ministers: open onderwijs volledig direct na meivakantie

DEN HAAG (ANP) - Leerlingen in het voortgezet onderwijs zouden na de meivakantie weer volledig naar school moeten kunnen. Dat hebben de ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken), Wopke Hoekstra (Financiën) en Bas van 't Wout (Economische Zaken) zondag ingebracht in het Catshuisoverleg, zo blijkt uit vrijgegeven vergaderstukken.

19 uur geleden
Segers: geen rol voor CU in formatie, wil wel meepraten

DEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers blijft erbij dat hij voor zijn partij geen rol ziet in de vorming van een nieuwe coalitie, zo gaf hij dinsdag aan na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink. Maar Segers zegt dat hij wel altijd "op de inhoud wil meepraten". Vertrouwen in samenwerking begint volgens hem met de inhoud.

23 uur geleden
Dassen: Rutte moet beter reflecteren op rol in bestuurscultuur

DEN HAAG (ANP) - Informateur Herman Tjeenk Willink heeft met Volt-leider Laurens Dassen uitgebreid gesproken over "vertrouwen in bredere zin". Het ging over het vertrouwen in instituties, de Tweede Kamer en de regering, maar ook over het vertrouwen dat Dassen zelf heeft in VVD-leider Mark Rutte. Die zal beter moeten "reflecteren" op zijn rol in de huidige Nederlandse bestuurscultuur, waar het parlement graag vanaf wil, vindt Dassen. Maar de demissionair premier is wat hem betreft nog niet afgeschreven.

1 dag geleden
Van der Staaij: kans pakken om politieke cultuur te verbeteren

DEN HAAG (ANP) - SGP-leider Kees van der Staaij denkt dat dit een goed moment is om de bestuurscultuur te vernieuwen. Veel partijen willen de geklapte verkenning aangrijpen om die cultuuromslag te maken. "Ik geloof dat er wel momentum is, dat er wel kansen liggen om verbeteringen te krijgen", zegt Van der Staaij, die het langstzittende Tweede Kamerlid is.

1 dag geleden
Azarkan (DENK) zet vraagtekens bij 'spel' van de informateur

DEN HAAG (ANP) - DENK-leider Farid Azarkan heeft vraagtekens bij het "spel" van informateur Herman Tjeenk Willink en de manier waarop die het formatieproces aanvliegt. "Ik heb het gevoel dat ik ergens in getrokken ben waarvan ik denk: welke kant gaat dit op", zei Azarkan voorafgaand aan zijn gesprek met de informateur. Die zorgen werden na afloop deels weggenomen, maar DENK wil wel duidelijkheid van Tjeenk Willink en van de andere fractievoorzitters over hoe het nu verder moet in de formatie.

1 dag geleden
D66 dient wet in om bedenktijd bij abortus te schrappen

DEN HAAG (ANP) - D66 wil snel werk maken van een wetsvoorstel om de verplichte bedenktijd van vijf dagen voordat een vrouw een abortus mag ondergaan, te schrappen. Tweede Kamerlid Rob Jetten, de nieuwe woordvoerder van de partij over medisch-ethische kwesties, rekent op steun van een ruime Kamermeerderheid.

1 dag geleden
Fractieleiders kleine partijen opnieuw langs bij informateur

DEN HAAG (ANP) - Informateur Herman Tjeenk Willink ontvangt vanaf dinsdagochtend opnieuw de fractievoorzitters van alle partijen in de Tweede Kamer. Het is de tweede keer dat hij alle partijleiders uitnodigt voor een gesprek. Net als in de eerste ronde komen eerst de kleine partijen aan bod.

1 dag geleden