Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet beraadt zich op eigen lot, CU en D66 hebben keuze gemaakt

Kabinet beraadt zich op eigen lot, CU en D66 hebben keuze gemaakt

DEN HAAG (ANP) - Tijdens de ministerraad beslist het kabinet over zijn eigen lot. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie hebben hun keuze gemaakt of het kabinet moet aftreden om de toeslagenaffaire. Vooral D66-leider Sigrid Kaag lijkt te zinspelen op een val van het kabinet. Wat haar betreft moet de politiek "bij zichzelf te rade gaan". Alleen compensatie is niet genoeg, vindt de bewindsvrouw.

Er moet een "moreel antwoord" komen, zegt Kaag. Ze zegt dat de overheid en rechtstaat hebben gefaald en het onrecht zich "jarenlang, stilletjes onder toeziend oog van de politiek en rechtstaat" heeft voltrokken. Het kabinet moet "een breuk maken met wat heeft plaatsgevonden en op een geloofwaardige manier het vertrouwen in de overheid herstellen".

Vicepremier Kajsa Ollongren (ook D66) vindt het belangrijk dat er politieke verantwoordelijkheid wordt genomen en daar is uitvoerig over gepraat binnen D66. Wel moet er tijdens de ministerraad eerst gesproken worden over hoe ouders gecompenseerd worden en welke lessen de politiek moet trekken uit de toeslagenaffaire. Maar dat de overheid gefaald heeft, is "evident".

Jarenlang werden ouders door de Belastingdienst onterecht als fraudeurs behandeld. Ze konden vrijwel nergens terecht met hun zorgen hierover. Voor veel ouders had deze aanpak dramatische financiële en persoonlijke gevolgen. Het vernietigende toeslagenrapport van de commissie-Van Dam sprak van "ongekend onrecht".

Ook de ChristenUnie heeft haar conclusie getrokken, zegt vicepremier Carola Schouten. "Mensen hebben geen schijn van kans gehad en konden op veel fronten hun recht niet halen, daar moeten we het vandaag over hebben en vaststellen wat dit politiek betekent." Het rapport "drukt zwaar' en vereist zelfreflectie, zegt ze. "Er moet naast genoegdoening financieel ook politiek recht worden gedaan, en wat dat betekent zal ik hier in de ministerraad bespreken."

Volgens CDA-leider en minister van Financiën Wopke Hoekstra moet eerst de inhoudelijke reactie op het toeslagenrapport worden afgekaart. "Dat gesprek moeten we eerst afmaken met het kabinet. Daarna zullen we het over de politieke consequenties hebben." Dat zou hij ook vanuit de Tweede Kamerfractie van zijn partij hebben meegekregen.

Meer uit Politiek

PvdA wil zich niet laten opjagen over samenwerking met GroenLinks

APELDOORN (ANP) - GroenLinks en PvdA gaan hun samenwerking versterken, zo hebben de leden besloten op hun congressen in Apeldoorn. Tegelijk willen de PvdA-leden zich daarbij niet laten opjagen. Een voorstel van een partijlid om al binnen een jaar een ledenreferendum te houden over een fusie, werd door driekwart van de deelnemende leden verworpen. Ze willen eerst goed de inhoud bespreken en zo'n motie zou juist negatief kunnen uitpakken voor de beoogde samenwerking.

3 uur geleden
VVD pleit voor verbod op zelfdodingspoeders als middel X

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zelfdodingspoeders zoals middel X verbieden, vinden VVD-Kamerleden Judith Tielen en Sophie Hermans. Zij zijn geschrokken van het bericht van GGD Amsterdam en 113 Zelfmoordpreventie dat tussen 2015 en 2022 zeker 172 mensen zijn overleden na inname van deze stof die wordt gebruikt in de chemische industrie. Middel X zou voor "niemand beschikbaar en toegankelijk" moeten zijn, vinden de Kamerleden.

23 uur geleden
Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na de ingelaste NAVO-Oekraïne-raad. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky nam ook deel aan de digitale bijeenkomst.

23 uur geleden
Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Hardere aanpak van mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten

DEN HAAG (ANP) - Mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten en daar ook financieel van profiteren, worden strenger gestraft. Dit wil het kabinet regelen in een nieuwe wet die mensenhandel makkelijker strafbaar stelt. Het opsporen en vervolgen van mensen die kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt uitbuiten, moet daarmee eenvoudiger worden. Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt.

1 dag geleden
Informateurs voorzichtig positief over chemie tussen partijleiders

DEN HAAG (ANP) - De informateurs zijn toch nog voorzichtig positief over de chemie tussen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB na een week van verwijten over en weer. "Als je het vergelijkt met vier weken geleden, dan denk ik, op onderwerpen vinden ze elkaar wel meer", zegt een van de twee, Elbert Dijkgraaf. Dat de onderhandelaars in de openbaarheid met elkaar discussiëren is volgens de informateurs van alle tijden. "Nu is dat via Twitter en tv. Vroeger was dat via de krant", aldus Dijkgraaf.

1 dag geleden
Sluiten Groningenveld is volledig verantwoord, herhaalt Vijlbrief

KOLHAM (ANP) - Het is ook met het oog op de Nederlandse gasvoorziening volledig verantwoord om het Groningenveld definitief te sluiten. Dat herhaalde demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse Kolham, waar hij in een schuur op het Groningse platteland symbolisch de wet ondertekende die formeel een einde maakt aan de gaswinning in de provincie.

1 dag geleden