
Kabinet bekijkt steun aan politie Suriname na onrust
DEN HAAG (ANP) - Na de rellen vrijdag in Paramaribo heeft de Surinaamse regering aan Nederland gevraagd om te helpen met de uitrusting van de politie. Het kabinet bekijkt wat het hieraan kan doen, zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer.
Tijdens de ongeregeldheden in de Surinaamse hoofdstad werd het parlementsgebouw bestormd en winkels geplunderd. Minister Hoekstra noemde de aanval op de Nationale Assemblee "zeer zorgelijk". Hij verklaarde zijn "volle, volle steun" voor de regering van president Chan Santokhi.
De Surinaamse politie was niet goed voorbereid op de ongeregeldheden, heeft minister Kenneth Amoksi (Justitie en Politie) toegegeven. De protesten waren gericht tegen het economisch beleid van de regering en waren van tevoren aangekondigd.
Zware erfenis
Hoekstra had vrijdag en in het weekeinde contact met zijn Surinaamse ambtgenoot Albert Ramdin, zei hij tegen Don Ceder (ChristenUnie) die hem voor het vragenuurtje naar de Tweede Kamer had geroepen. Volgens Hoekstra doet Santokhi "enorm z'n best" om het land vooruit te helpen, maar kampt hij met een zware erfenis.
De vorige president Desi Bouterse heeft het land opgezadeld met een grote schuldenlast. De inflatie loopt in de tientallen procenten. "Het water staat de mensen tot aan de lippen", zei Raoul Boucke (D66). Zowel hij als Ceder vindt dat Nederland meer steun moet geven aan Suriname. Hoekstra beloofde te kijken wat er extra kan worden gedaan.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt vindt dat de Haagse politiek "onvoldoende zichtbaar bezig is met de kernproblemen van Nederland oplossen". Dat zegt de gewezen fractievoorzitter van NSC in een persverklaring bij zijn afscheid, zichtbaar geëmotioneerd. Hij hekelt dat "de tent in de fik staat" als er vijf lintjes niet ondertekend worden, terwijl problemen als de afwikkeling van het toeslagenschandaal voortduren.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
3 dagen geleden