Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet bekijkt steun aan politie Suriname na onrust

Kabinet bekijkt steun aan politie Suriname na onrust

DEN HAAG (ANP) - Na de rellen vrijdag in Paramaribo heeft de Surinaamse regering aan Nederland gevraagd om te helpen met de uitrusting van de politie. Het kabinet bekijkt wat het hieraan kan doen, zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer.

Tijdens de ongeregeldheden in de Surinaamse hoofdstad werd het parlementsgebouw bestormd en winkels geplunderd. Minister Hoekstra noemde de aanval op de Nationale Assemblee "zeer zorgelijk". Hij verklaarde zijn "volle, volle steun" voor de regering van president Chan Santokhi.

De Surinaamse politie was niet goed voorbereid op de ongeregeldheden, heeft minister Kenneth Amoksi (Justitie en Politie) toegegeven. De protesten waren gericht tegen het economisch beleid van de regering en waren van tevoren aangekondigd.

Zware erfenis

Hoekstra had vrijdag en in het weekeinde contact met zijn Surinaamse ambtgenoot Albert Ramdin, zei hij tegen Don Ceder (ChristenUnie) die hem voor het vragenuurtje naar de Tweede Kamer had geroepen. Volgens Hoekstra doet Santokhi "enorm z'n best" om het land vooruit te helpen, maar kampt hij met een zware erfenis.

De vorige president Desi Bouterse heeft het land opgezadeld met een grote schuldenlast. De inflatie loopt in de tientallen procenten. "Het water staat de mensen tot aan de lippen", zei Raoul Boucke (D66). Zowel hij als Ceder vindt dat Nederland meer steun moet geven aan Suriname. Hoekstra beloofde te kijken wat er extra kan worden gedaan.

Meer uit Politiek

Kamer debatteert 3 juli over regeringsverklaring kabinet-Schoof

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat woensdag 3 juli in debat over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet onder leiding van beoogd premier Dick Schoof. Dat is althans het "streven" van Kamervoorzitter Martin Bosma. Dat kabinet is dan net één dag beëdigd: op dinsdag staat de ministersploeg op het bordes.

23 minuten geleden
Landbouwminister Wiersma: kunnen niet iedereen tevreden stellen

DEN HAAG (ANP) - De beoogde minister van Landbouw Femke Wiersma (BBB) is zich ervan bewust dat ze verantwoordelijk wordt voor een ingewikkeld dossier. "In het algemeen denk ik dat we het nooit iedereen helemaal tevreden kunnen maken", aldus de aanstaande bewindsvrouw na een gesprek met de formateur en de beoogde premier. "Dat is gewoon de realiteit waar we in leven."

47 minuten geleden
PVV'er Markuszower zegt inhoud AIVD-screening niet te kennen

DEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Gidi Markuszower is niet op de hoogte van de inhoud van de AIVD-screening over hemzelf, zegt hij. "Vooralsnog ken ik de feiten niet." Na die zogeheten 'naslag' trok PVV-leider Geert Wilders Markuszower terug als kandidaat-minister van Asiel en Migratie. Markuszower: "Ik heb betere weken gekend."

1 uur geleden
Hongaarse premier Orbán steunt Rutte als nieuwe NAVO-chef

BOEDAPEST (ANP) - De Hongaarse premier Viktor Orbán steunt Mark Rutte als volgende secretaris-generaal van de NAVO. Orbán lag lang dwars bij de benoeming, maar had maandag een "goed gesprek" met de Nederlandse demissionaire premier. Hij liet toen al doorschemeren hem te zullen steunen.

1 uur geleden
Wiersma blijft tot beëdiging als minister Fries gedeputeerde

LEEUWARDEN (ANP) - Beoogd minister van Landbouw Femke Wiersma blijft tot haar beëdiging gedeputeerde, ook voor landbouw, in de provincie Friesland. Veel van haar taken worden echter al overgenomen door haar vier collega's, omdat Wiersma (BBB) veel in Den Haag moet zijn de komende weken.

1 uur geleden
Aspirant-minister Beljaarts geeft Hongaarse nationaliteit op

DEN HAAG (ANP) - Dirk Beljaarts heeft vlak voordat hij minister van Economische Zaken wordt afstand gedaan van zijn tweede nationaliteit, de Hongaarse. Dat heeft hij gedaan op eigen initiatief en niet op verzoek van PVV-leider Geert Wilders, die Beljaarts heeft voorgedragen en vaak bezwaar heeft gemaakt tegen de dubbele nationaliteit van andere politici.

3 uur geleden
Rechtstaat veilig bij PVV-kabinet, denkt beoogd minister Bruins

DEN HAAG (ANP) - De rechtstaat is veilig onder het kabinet met de PVV, denkt de aankomende minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Hij was ooit lid van het CDA, maar stapte vervolgens over naar de ChristenUnie. Een van de redenen daarvan was de deelname van het CDA aan een coalitie met gedoogsteun van de PVV. De afspraken die zijn gemaakt om de rechtstaat te beschermen geven Bruins nu evenwel genoeg vertrouwen om in een kabinet te stappen met de rechts-radicale partij als grootste coalitiepartner.

4 uur geleden