Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet bekijkt steun aan politie Suriname na onrust

Kabinet bekijkt steun aan politie Suriname na onrust

DEN HAAG (ANP) - Na de rellen vrijdag in Paramaribo heeft de Surinaamse regering aan Nederland gevraagd om te helpen met de uitrusting van de politie. Het kabinet bekijkt wat het hieraan kan doen, zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer.

Tijdens de ongeregeldheden in de Surinaamse hoofdstad werd het parlementsgebouw bestormd en winkels geplunderd. Minister Hoekstra noemde de aanval op de Nationale Assemblee "zeer zorgelijk". Hij verklaarde zijn "volle, volle steun" voor de regering van president Chan Santokhi.

De Surinaamse politie was niet goed voorbereid op de ongeregeldheden, heeft minister Kenneth Amoksi (Justitie en Politie) toegegeven. De protesten waren gericht tegen het economisch beleid van de regering en waren van tevoren aangekondigd.

Zware erfenis

Hoekstra had vrijdag en in het weekeinde contact met zijn Surinaamse ambtgenoot Albert Ramdin, zei hij tegen Don Ceder (ChristenUnie) die hem voor het vragenuurtje naar de Tweede Kamer had geroepen. Volgens Hoekstra doet Santokhi "enorm z'n best" om het land vooruit te helpen, maar kampt hij met een zware erfenis.

De vorige president Desi Bouterse heeft het land opgezadeld met een grote schuldenlast. De inflatie loopt in de tientallen procenten. "Het water staat de mensen tot aan de lippen", zei Raoul Boucke (D66). Zowel hij als Ceder vindt dat Nederland meer steun moet geven aan Suriname. Hoekstra beloofde te kijken wat er extra kan worden gedaan.

Meer uit Politiek

Timmermans: Brussel dringt niet aan op verplichte uitkoop boeren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie dringt niet aan op verplichte uitkoop van Nederlandse boeren om uit de stikstofcrisis te komen. Dat zegt vicevoorzitter Frans Timmermans in een reactie op berichtgeving van de NOS en onderzoeksplatform Follow the Money. Die melden dat Timmermans' kabinetschef, voormalig PvdA-leider Diederik Samsom, dat in een gesprek met topambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zou hebben geadviseerd.

35 minuten geleden
VVD-leden uiten zorgen in brief aan partijtop

DEN HAAG (ANP) - Een groep VVD'ers uit in een brief aan de partijtop hun zorgen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Ze schrijven aan onder anderen het partijbestuur, de Tweede Kamerfractie en ook partijleider Mark Rutte dat de top geen verbinding heeft met leden van en stemmers op de partij.

10 uur geleden
Kamer: minder afhankelijkheid binnen EU van Zwitsers wapentuig

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat de krijgsmachten in Europa minder afhankelijk worden van de Zwitserse wapenindustrie. De coalitie staat achter een motie van VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden waarin wordt opgeroepen om samen met andere landen te kijken of daarvoor initiatieven kunnen worden opgezet.

11 uur geleden
Wet goed verhuurderschap supersnel door senaat en gaat 1 juli in

DEN HAAG (ANP) - Waarschijnlijk per 1 juli krijgen huurders al betere bescherming tegen misstanden zoals een veel te hoge huur of slecht onderhoud. De Tweede Kamer had pas onlangs ingestemd met de Wet goed verhuurderschap en de Eerste Kamer deed het wetsvoorstel dinsdag af als een hamerstuk. Dat betekent dat er niet meer over gedebatteerd is maar dat de senatoren zich in het voorstel kunnen vinden.

12 uur geleden
Toch steun vanuit coalitie voor debat over verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat toch in debat over de verkiezingsuitslag. De coalitie steunt alsnog het verzoek voor een debat van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Het debat zal op 4 april worden gehouden, zo is overeengekomen.

14 uur geleden
Oppositie Kamer woest, coalitie wil geen debat over verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De voltallige oppositie in de Tweede Kamer is laaiend omdat de coalitiepartijen geen plenair Kamerdebat willen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. GroenLinks-voorman Jesse Klaver had daarom gevraagd.

17 uur geleden
Ex-voorzitter Veiligheidsberaad bezorgd over spreidingswet

NIJMEGEN (ANP) - Hubert Bruls, tot afgelopen maandag voorzitter van het Veiligheidsberaad, is bezorgd over de toekomst van de spreidingswet. Hij vreest dat de wet het niet gaat halen, zei hij dinsdag bij het WNL-radioprogramma Sven op 1. De spreidingswet had er eigenlijk al op 1 januari van dit jaar moeten zijn, maar loopt voortdurend vertraging op.

18 uur geleden