Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet: alleen advies mondkapje in ov; thuiswerkadvies van tafel

Kabinet: alleen advies mondkapje in ov; thuiswerkadvies van tafel

DEN HAAG (ANP) - Het is straks niet meer verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. De plicht wordt vanaf 23 maart omgezet in een advies, zo heeft het kabinet besloten. In het vliegtuig blijft een mondkapje wel verplicht, omdat dit internationaal zo is afgesproken.

Zorgminister Ernst Kuipers maakte dat bekend na afloop van het overleg met de meest betrokken ministers. Het was al de verwachting dat het kabinet vrijwel alle coronamaatregelen zou afschaffen per 23 maart. Volgens hem is het mogelijk om verder te versoepelen, omdat de druk op de zorg op dit moment meevalt. Ook al is het aantal besmettingen de afgelopen periode weer opgelopen, zoals het kabinet al verwachtte.

Volgens Kuipers is het nog wel verstandig om een mondkapje op te doen in bijvoorbeeld een volle trein. Ook stapt het kabinet af van het advies om gedeeltelijk thuis te werken. Voor werkenden gold tot nu het advies om de helft van de tijd thuis te werken en de andere helft op kantoor. Maar omdat thuiswerken ook positieve kanten heeft, roept het kabinet werkgevers op om hybride werken (deels thuis) blijvend te stimuleren onder werknemers en daar afspraken over te maken.

Advies OMT

Het kabinet gaat hiermee in tegen het advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat het mondkapje nog liever wel zou handhaven in het openbaar vervoer. Het OMT ziet nog wel meerwaarde in een verplichting omdat het aantal coronabesmettingen op dit moment nog hoog is. Ook had het OMT het thuiswerkadvies overeind willen houden. Maar volgens de minister hebben deze maatregelen geen impact meer op het totaal aantal besmettingen.

Het kabinet is volgens hem bij de besluiten uitgegaan van de hele epidemiologische situatie. "Verplichtingen halen we er zo veel mogelijk af. Ik lijk wel een schoolmeester, maar ik blijf herhalen dat al die maatregelen nog wel heel verstandig zijn. Daarmee voorkom je ook dat weer allerlei rigoureuze maatregelen nodig zijn", aldus Kuipers.

Ook het testen voor toegang wordt geschrapt. Deze maatregel gold nu alleen nog voor alle bezoekers van grote evenementen. Maar ook zij hoeven zich straks niet meer vooraf te laten testen om binnen te komen.

Zelftesten

Scholieren en docenten hoeven bovendien niet meer twee zelftesten per week te doen, ook als zij geen klachten hadden. Deze maatregel was vrijwillig.

Reizigers buiten de Schengen-zone moeten gevaccineerd zijn, een herstelbewijs hebben of een test hebben gedaan om Nederland binnen te komen.

Het aantal coronabesmettingen en de opkomst van eventuele nieuwe varianten worden nauwlettend in de gaten gehouden, benadrukte Kuipers. Zo nodig worden opnieuw coronamaatregelen ingevoerd.

Meer uit Binnenland

Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

4 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

6 uur geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af. De politie zegt rekening te houden met een verband, ook gelet op de werkwijze.

10 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

16 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

16 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

19 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

21 uur geleden